Šotolinová část polského šampionátu pod švédskou taktovkou

Třetí a poslední polská šotolinová soutěž v řadě se odehrála o minulém víkendu v Litvě.

Tam mistrovství našich severních sousedů hostuje s výjimkou covidového roku 2020 již od sezóny 2018, jen vloni Rally Elektrénai vystřídala Rally Žemaitija. Do polského mistrovství, ve kterém před pěti lety za volantem Škody Fabia R5 skončil pátý, tak nakouknul i Dominykas Butvilas. Technika se v jeho případě od tehdejších startů nezměnila. Uhájit vítězství pro domácí chtěl i Vladas Jurkevičius, který vloni skončil s Fabií Rally2 evo třetí a aktuálně má za sebou dva nepovedené evropské starty v sousedních zemích v Polsku a Lotyšsku. Ještě o příčku lepší výsledek vloni zajel Martynas Samsonas, který na sebe dříve poutal pozornost starty se zvukově výrazným BMW M3X E46. Teď už ale několikátým rokem startuje s technikou N5, tedy tamní obdobou nám lépe známých vozů Proto. V Žemaitiji poprvé usednul do N5 s kastlí Škody Fabia. Jako nejrychlejší z polských jezdců polského mistrovství přijel na Litvu Grzegorz Grzyb, další z mnoha jezdců ve voze Škoda. Vítěz úvodního Rajdu Świdnicki Kacper Wróblewski spoléhající na tu samou techniku Fabie Rally2 evo na něj před startem poslední šotolinové rally ztrácel sedm bodů.

Oba ale musí trochu strašit vzpomínka na rok 2020, kdy jim vypálil rybník rychlý Seveřan za volantem Hyundaie i20 R5 ze stáje Kowax 2BRally Racing. I letos totiž s jejich Hyundaiem startuje rychlý Skandinávec, jen to není Jari Huttunen, ale Tom Kristensson. A i Švédovi se náramně daří. Začal třetím místem, pak vyhrál úvodní šotolinovou rally Rajd Podlaski a z pravidelných účastníků šampionátu jel nejrychleji i na Rajdu Polském. Litevská soutěž začínala v pátek večer šesticí krátkých zkoušek dohromady měřících jen 29 ostrých kilometrů. Poslední dvě se pak odjely už za tmy před půlnocí. Většina z nich byla šotolinových a k tomu se posádky vydaly ještě do ulic hostitelského města Kelmé. Právě tam se na provizorní pódium dostal Grzyb, ovšem soutěž pro něho mohla už v pátek předčasně skončit. Při výletu mimo trať měl štěstí, že pokácel jen pár malých stromků a nepostavil se mu do cesty žádný statnější. I tak šel večer spát jako nejrychlejší z Poláků, když měl na čtvrtém místě na pátého Adriana Chwietczuka s další škodovkou náskok 1,9 sekundy.

Wróblewski byl po prvním dnu sedmý s odstupem dalších čtyř vteřin. V tak sprinterské etapě, jakou ta úvodní byla, jeho nepovedená RZ 2 a tamní ztráta osmi sekund znamenala propad o několik příček dozadu. Tuto zkoušku vyhrál Butvilas a v průběžném pořadí přeskočil Kristenssona. Švéd pak ale vyhrál tři ze čtyř zbylých pátečních testů a večer už vedl o více než devět sekund. Litevec zvládnul lépe sobotní ráno, jeho hlavní útok ale přišel až na třetím testu úvodní sekce. V něm Kristensson nechal příliš času a jeho náskok spadnul na rovné čtyři sekundy. Následující test byl zrušen kvůli problémům z prvního průjezdu a posádky se vydaly do servisu, po kterém následovala závěrečná sekce. Ani v ní nepředvedl žádné zázraky Samsonas. S technikou N5 na sofistikovanější Rally2 nestačil a skončil devátý. Až za ním ale do cíle dojel Josh McErlean. Pilot irského juniorského programu objíždí Evropu, ale vůbec žádného výsledku, který by stál za pozornost, zatím s Hyundaiem i20 N Rally2 nedosáhnul. Nejvyrovnanější souboj se v poslední sekci odehrál mezi Poláky. Ti sice na nejrychlejší trojici nestačili, ale mezi sebou si to rozdávali ve velkém stylu. O triumf v tomto minisouboji v úplně poslední zkoušce přišel Grzyb, když jej o 1,3 sekundy porazil Sylwester Plachytka. Wróblewski letos zatím dokázal jako jediný vyjma internacionála Miko Marczyka vyhrát soutěž polského mistrovství. Z Litvy si ale odváží jen sedmé místo, mezi Poláky skončil až čtvrtý. Pro celkový bronz si do cíle dojel Jurkevičius a k druhému místu zůstal přeci jen odsouzen Butvilas. Kristensson ovládnul poslední sekci, získal druhý triumf sezóny a stal se šotolinovým králem. Samozřejmě navýšil náskok i na čele celkové klasifikace polského mistrovství a teď jej čeká úkol pozici obhájit na jeho méně oblíbeném asfaltovém povrchu.

Stav šampionátu: 1. Kristensson 123, 2. Grzyb 91, 3. Wróblewski 82, 4. Lubiak 71, 5. Gabryś 45, 6. Plachytka 41

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!