19. 7. 2022 08:04 − 1402× − 0

Těžké americké boje

Subaru Motorsports USA musí v posledních sezónách čelit doposud nebývale silným soupeřům.

Předloni to byl hlavně Barry McKenna, kdo této silné stáji vládnoucí už dlouhou dobu americkému mistrovství tolik zatápěl. A nakonec si ve zkrácené koronavirové sezóně dojel pro titul. Obhajoba mu i přes vyzbrojení se nejsilnější technikou WRC poslední generace nevyšla. Letos se Ford Fiesta WRC irského pilota americkým divákům představil jen dvakrát. O to větší radost tak měli z jeho přihlášky na poslední podnik, který se minulý víkend odehrál na prašných šotolinách v okolí Newry. Bohužel McKenna do soutěže ani tentokrát neodstartoval. Stáji Subaru tak jeden silný soupeř z boje o titul odpadnul, ale pro změnu se musí vypořádat s jiným. Technikou WRC poslední generace se totiž vyzbrojil i Ken Block. Hyundai i20 Coupe WRC francouzské stáje 2C Competition sice hned při druhém startu na Olympus Rally rozbil, ale naštěstí Francouzi včas dopravili na americký kontinent druhou kastli a dostatek dalších náhradních dílů. O měsíc později na Oregon Trail Rally se tak Blockovi podařilo korejské značce Hyundai po dlouhé době zajistit konečně další americký triumf.

Na začátku června pak následovala Southern Ohio Rally a před startem to s ní nevypadalo moc nadějně. Oblastí se prohnalo tornádo a řeky se vylily z břehů. Pár dnů před startem se už organizátoři smířili s tím, že minimálně dva úseky včetně plánované Power Stage nebudou sjízdné. Nakonec ale měli štěstí a rally se odjela v celém svém rozsahu. Lídr mistrovství Brandon Semenuk si soutěž v Ohiu moc neužíval. Hned na první etapu zvolil špatné obutí a ještě se během ní se svým Subaru WRX STI přetočil. Výsledkem byl pád na třetí místo a do druhé etapy odjížděl už s mankem přes celou jednu minutu. Ani v neděli situace nevypadala o moc lépe a kanadský pilot se nakonec cíle rally nedočkal. Dvě zkoušky před cílem musel odstoupit s poškozeným zavěšením po jednom nepovedeném skoku. Subaru se přesto udrželo ve vedení šampionátu a postaral se o to jejich druhý jezdec Travis Pastrana. Američan letos obhajuje titul, ale sám přiznává, že je až tím třetím vzadu. Rychlostně nestačí ani stájovému kolegovi a hlavně ani Blockovi. Zato však pravidelně boduje a slušný příděl za druhé místo si připsal i v Southern Ohio Rally. Vyrovnanost jeho výkonů mu vynesla vedení v šampionátu. Stále blíže k vrcholu kráčí Block, kterému se zatím nikdy nepodařilo získat americký titul. Teď k němu má ale nakročeno slušně. Výkonu i20 Coupe WRC využívá naplno a už v druhé rally po sobě si na něho soupeři od Subaru ani nesáhli.

V New England Forest Rally tak mohl teď v půlce července Block dokončit vítězný hattrick. Po druhém času v první zkoušce se v RZ 2 prodral do čela. Pak jej ale v posledních dvou zkouškách první etapy zbrzdily problémy s interkomem. Spolujezdec Alessandro Gelsomino musel z mluvení přejít na znakovou řeč a večer šli spát až jako druzí s odstupem 21,3 sekundy. Po Blockově druhé příčce pošilhával Pastrana, který ztrácel jen osm vteřin. V sobotu pilot Subaru zajel v druhé ranní zkoušce identický čas se soupeřem v Hyundai, ale pak v RZ 8 chyboval a zažil lehký výlet mimo trať. Větší drama na něho ale teprve čekalo, a to před RZ 10. Ze Subaru se dokonce zakouřilo a bylo třeba vyřešit problém s rozbitým turbem. Pomoc nabídnuli dokonce i soupeři z Blockovy rodiny a Pastrana mohl poslední zkoušku dopolední sekce odjet. Stosekundová penalizace jej však odsoudila k propadu daleko za nejrychlejší dvojici. Třetí pozici si ale i dál s náskokem pomalu šesti minut hlídal. Semenuk s druhým Subaru mezitím čistil trať a ztrácel drahocenné vteřiny. V RZ 13 se Blockovi konečně podařilo vedoucí Subaru dohnat a předehnat. Do závěrečné zkoušky, která byla zároveň extra bodovanou Power Stage, šel pilot Hyundaie s náskokem 2,9 sekundy. Semenuk musel na trať opět jako první a s vidinou vítězství se už pomalu rozloučil. To ale nemusel. Startovat první byla v poslední zkoušce obrovská výhoda. Block ve zvířeném prachu nic neviděl, musel zpomalovat a o třetí vítězství v řadě nakonec přišel. Ve prospěch Kanaďana a jeho Subaru rozhodlo devět desetin vteřiny!

Stav šampionátu: 1. Semenuk 99, 2. Pastrana 95, 3. Block 90, 4. Williams 43, 5. Piatkowski 42, 6. Gruszka 34

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!