10. 8. 2022 22:58 − 1529× − 0

Irské cesty vyhovují Hyundai

Irský asfaltový šampionát letos zažil už tři různé vítěze, jenom jeden z nich však šampionátu jasným způsobem kraluje.

Jedná se o Joshe Moffetta, který vloni s Hyundaiem i20 R5 brázdil převážně tratě sousedního britského mistrovství. Irský asfaltový šampionát se kvůli koronavirovým omezením už druhý rok po sobě nekonal. Letos se brány šampionátu znovu otevřely a mistr z roku 2018 toho hned využil k útoku na další titul. V prvních dvou soutěžích Moffett nenašel přemožitele a nikterak drasticky se jeho situace na čele šampionátu nezměnila ani po následujících dvou prohrách, které mu uštědřili soupeři s Volkswageny. Pilot Hyundaie dokázal v obou případech dojet druhý a v půlce června v Donegalu si v dramatickém závěru tamní rally připsal třetí letošní vítězství. Smolařem rally se tam stal Alastair Fisher. Vítězství měl na dosah, ale defekt, který mu zároveň způsobil problémy s brzdami, ve třetí etapě vše zhatil. Nebylo to poprvé, kdy letos Fisher v závěru přišel o vítězství. V předcházející International Rally of the Lakes z prvního místa havaroval v úplně poslední zkoušce. Do sezóny přitom nastupoval jako papírově největší favorit. V posledních dvou odjetých ročnících mistrovství pokaždé bral titul vicemistra a na letošek se vybavil místo staršího Fordu Fiesta R5 modernějším Volkswagenem Polo GTI R5. Úvodní dvě soutěže se ale Fisher hledal a do boje o titul ho zapojila až vyhraná Circuit of Ireland Rally v dubnu. Pak ale následovala zmíněná dvojice promarněných příležitostí a šance na titul opět výrazně zeslábly.

Na konci července v předposlední soutěži Cork 20 International Rally Fisher potřeboval za každou cenu vyhrát. Do vedení se po RZ 2 skutečně dostal a úspěšně si jej během náročné úvodní etapy udržoval. Večer pak šel spát s náskokem přes čtvrt minuty na Moffetta. Hned v první nedělní zkoušce se ale vedoucí Volkswagen sklouznul mimo trať, zavadil o břeh a s poškozeným zavěšením se stal nepojízdným. Fisher tím dokončil trojici nepovedených soutěží a vyřadil se z boje o titul. V něm zatím zůstává Callum Devine, který jako jediný kromě Fishera dokázal v některé ze soutěží porazit lídra šampionátu. Podařilo se mu to na International Rally of the Lakes. Blízko k vítězství měl ale Devine už v druhé soutěži, která se odjela na území Severního Irska. Tehdy mu ale stopku vystavila převodovka jeho tehdejší techniky Fordu Fiesta Rally2. Speciál šel hned poté z domu a Devine přesedlal na Polo GTI R5. S ním vyhrál hned druhou rally a vítězně mohl dokončit i Joule Donegal International Rally. Po dvou etapách vedl o více než čtvrt minuty před Mattem Edwardsem, který ale jako britský host nebodoval do irského šampionátu. Na bodujícího Fishera měl náskok ještě větší, třičtvrtě minuty. V první zkoušce poslední etapy ale Devine havaroval a musel odstoupit.

V Corku před dvěma týdny bláznivou první etapu, která ve svém deštivém konci piloty prověřila v jízdě po mokru na suchých gumách, Devine přečkal se ztrátou půl minuty na vedoucího Fishera. Ten ale v neděli hned ráno havaroval a Devine se tak pustil do stahování Moffetta. Před závěrečnou sekcí za ním zaostával už jen o 3,1 sekundy. Moffett jel na hraně, přiznával obrovské množství krizovek, ale přesto v závěru ze svého Hyundaie dokázal vymačkat ještě víc. Obě poslední zkoušky vyhrál a z dramatického duelu vytěžil čtvrtý triumf sezóny. Devinova pozice před závěrečným kláním o titul doznala dalších trhlin. V boji se udržel jen díky tomu, že se za výsledky v závěrečné Modern Tyres Ulster Rally budou udělovat dvojnásobné body. Absence jeho jména v seznamu přihlášených ale ukazuje, že Devine už své naděje na titul stejně vzdal. Teoretickou naději však má ještě jeden pilot Volkswagenu, Meirion Evans. I on ale pořebuje hlavně, aby Moffetta v Ulsteru postihla nehorázná smůla. Pro potřebných sedm bodů si jinak dojede lídr mistrovství vcelku hravě. Evans vstoupil do šampionátu skvěle, když právě on byl v obou úvodních soutěžích nejbližším Moffettovým soupeřem. Pak jej ale v Severním Irsku zradila technika a nedařilo se mu ani u jezer. Poslední dvě odjeté rally ale znovu dokončil na bedně a díky celkem spolehlivému sbírání bodů tak zůstává třetí a jako jediný vyzve Moffetta za dva týdny v posledním klání roku v Ulsteru.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!