V Británii po první půlce 2:2 na vítězství

Ani čtvrtý díl britského mistrovství 2022 nepřinesl změnu na vítězné pozici, která znovu připadla posádce Volkswagenu Polo GTI R5.

V dosavadním průběhu sezóny se jednou z vítězství radoval Keith Cronin, kterého změna techniky z loňského Fordu Fiesta Rally2 polila živou vodou. Ve zbylé dvojici rally sice skončil druhý, ale oproti svému hlavnímu soupeři se může pochlubit stoprocentní statistikou v dojetých soutěžích a tak mu před čtvrtým podnikem patřila vedoucí příčka šampionátu. Osian Pryce měl vloni velmi blízko k titulu, když do závěrečné rally v Ulsteru odjížděl jako jasný favorit. Svého tehdejšího soupeře Matta Edwardse ani nepotřeboval porazit. Asfaltovou rally ale po havárii nedokončil, jeho rival ji vyhrál a Pryce o takřka jistý titul přišel. Letos dokončil dvě ze tří dosud odjetých rally a obě dokázal vyhrát. Z květnové Jim Clark Rally byl vyloučen poté, co nezastavil a nevyměnil defekt. Zvláštní pravidlo, ale těmi je Británie vyhlášená. Mezi abnormality se pak řadí i to, že se ve Skotsku měří čas na celé sekundy. Voyonic Grampian Forest Rally odehrávající se právě v této části Británie tak nenabídla žádné souboje o desetinky, ale o vítězi rozhodovaly rovnou celé vteřiny. V konečných výsledcích se tak objevila hned čtveřice dvojic posádek, kterým byl naměřen stejný součet časů. Ve všech těchto čtyřech případech tak muselo rozhodovat pravidlo o lepším dosaženém čase v úvodu rally.

Pryce se startovním číslem 1 musel na trať jako první a ostatním tak čistil stopu. Čištění se za suchých a pračných podmínek nakonec ukázalo jako větší problém než zvířený prach a vítěz dvou letošních rally zajel v první zkoušce až třetí čas. Skvěle do rally vstoupil Ruairi Bell, kterého lze označit za největší překvapení sezóny. Dvadvacetiletý mladík letos absolvuje svou první sezónu ve čtyřkolce a už na úvodní Corbeau Seats Rally Tendring & Clacton byl až do chyby v RZ 7 hlavním Croninovým pronásledovatelem. Druhý nejrychlejší čas zajel se svou Škodou Fabia R5 i na úvod minulé Nicky Grist Stages, takže to tentokrát zase nebylo tak velké překvapení. V druhém testu sice o tuto pozici přišel, ale na začátku druhé sekce se před Pryce zase vrátil a v RZ 4 s ním zajel dělený nejrychlejší čas. Na čele se od začátku držel Cronin, kterému náramně vyhovovalo, že Pryce ztrácel čištěním trati. Před závěrečnou dvojicí zkoušek na něho už měl náskok 13 sekund. Rally se zúčastnila i dvojice pilotů domácí techniky Ford Fiesta Rally2. Technika M-Sportu v sezónách před Covidem šampionátu kralovala, ale od loňska už se na prvních místech objevují speciály značky z Wolfsburgu. Garry Pearson zatím drží nejlepší výsledek Fordu v letošní sezóně, třetí místo z Jim Clark Rally. Minule ve Walesu dojel čtvrtý a tentokrát doplatil v RZ 5 na únik oleje. V tom samém testu musel odstoupit i Elliot Payne, když jeho Fiesta sklouzla mimo trať. Velké problémy v podobě poruchy zadních brzd v poslední sekci rally trápily Jamese Williamse. Nakonec ale zvládnul svůj Hyundai i20 R5 dovézt zdárně až do cíle a odměnou mu byly body za čtvrté místo, kterými si upevnil třetí příčku v šampionátu. V poslední zkoušce se pořádně zapotil do té doby skvěle jedoucí Bell. Jeho škodovka se dostala do příkopu a atakovala jeden ze stromů. Čtyřsekundový náskok na třetího se po tomto incidentu ukázal jako nedostatečný, ale Bell byl hlavně rád, že dojel do cíle a navíc zůstal na pódiu. Pryce tedy v úplném závěru vylepšil své skóre a získal body za druhé místo. Cronin si jel svou vlastní rally a druhé vítězství této sezóny pro něho má cenu zlata. Přeci jen dvě ze tří závěrečných soutěží se konají ve Walesu a tam je doma právě jeho soupeř Pryce. Klasifikaci juniorů letos podruhé ovládnul Eamonn Kelly ve Fordu Fiesta Rally4. Jeho hlavní soupeř a krajan z Irska Kyle White svůj Peugeot 208 Rally4 do cíle nedovezl.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!