22. 8. 2022 10:01 − 4218× − 1

Vítězství ve WRC3 na Ypres Rally pro Černého a Jantar Team

Slovenský Jantar Team společně se soutěžní posádkou Jan Černý – Tom Woodburn vyhráli v rámci WRC3 Ardeca Ypres Rally Belgium 2022.

Devatenáct vítězství z celkových dvaceti rychlostních zkoušek, ale i náskok od druhého v pořadí skoro 11 minut a samozřejmě vítězství ve WRC3. To vše se podařilo posádce slovenského Jantar Teamu, Janovi Černému a jeho spolujezdci Angličanovi Tomovi Woodburnovi. Jan Černý si navíc připsal premiéru v rámci anglického rozpisu.

„Bylo to pro mě něco nového. Už asi před půl rokem jsem zkoušel anglického spolujezdce v rámci treninku v ČR. Tato akce ale byla celkem rychlá a neplánovaná. Jelikož se Jenda Tománek nemohl účastnit Belgie, musel jsem narychlo někoho sehnat, a domluvil jsem se s Tomem Woodburnem. Poprvé jsme se nakonec viděli až tady na závodech. Pondělí jsme strávili celodenním tréninkem a první ostré kilometry jsme tak zažili až na Shakedownu. Musím říct, že Tomův přístup a odhodlání se mi moc líbílo a moc mu děkuji. Snažil se odvedl skvělou práci,” popisuje svou další premiéru Černý.

“Už před závodem jsem věděl, že tady potřebujeme vyhrát, abychom ve Španělsku mohli bojovat o titul. Víme, že Pajari bude hodně rychlý, a bylo by hezké si s ním zazávodit stejně jako v Monte Carlu. Podle tabulky nám také bylo jasné, že nám k výhře bude stačit daleko pomalejší tempo, abychom získali maximální počet bodů, jelikož Sami má odjetý maximální počet závodů a zde už do WRC3 bodovat nemůže. Musím říct, že to byl daleko složitější úkol, než jsem si myslel. Jet konstantně celý závod v bezpečném tempu je ohromně náročné na koncentraci. Zdejší tratě neodpouštějí žádnou chybu, mění se povrch a na cestě je spousta štěrku. Jsem rád, že se nám to podařilo,” komentuje Jan Černý.

Pro Jana Černého Ypres Rally Belgium nebyla žádnou novinkou, jelikož tu startoval už dvakrát a to v letech 2010 a 2014. Od té doby už však uběhlo hodně času a rally se trochu změnila.

„Když jsem zde naposledy startoval, skončilo to mou havárií v závěru soutěže po boji s Ingramem a Lefebrem. Letos na závěrečné tiskovce jsem se potkal právě s těmito jezdci, se kterými jsem tehdy bojoval v rámci Evropského šampionátu a každý jsme vyhráli svou třídu. Tak to byla moc pěkná a nostalgická vzpomínka.”

„Během celé soutěže jsme neměli žádné problémy a já bych moc rád poděkoval celému týmu za už třítýdenní šňůru, kdy jsme začali ve Finsku na posledním závodě WRC, pokračovali jsme na Mistrovství světa v rallycrossu v Norsku a zakončili Belgií. Myslím, že jsme si nemohli přát lepší konec,“ pochvaluje si Černý.

Belgické vítězství navíc Jana Černého posunulo v průběžném pořadí šampionátu World Rally Championship v kategorii WRC3 na sdílené druhé místo s Lauri Joonou, přičemž na vedoucího jezdce ztrácí v tuto chvíli jeden jediný bod.

Rozhodovat by se o tom, kdo se letos stane světovým šampionem v rámci WRC3, mělo ven dnech 20. – 23. 10. 2022 na Rally Spain. Kde by měl Lauri také startovat. Pravidla totiž jasně říkají, že v rámci kategorie WRC3 mají jezdci povolené startovat na maximálně pěti světových závodech, přičemž jeden z výsledků se na konci sezóny škrtá.

„Ve Španělsku jsem nikdy nestartoval, ale krásné vzpomínky na tento závod stejnak mám. V rámci Španělské rally se zde konal Pirelli Star Driver Shoot Out, kde se mi podařilo získat status PSD a s tím odměnu šesti startů v rámci WRC Academy. Ale to už je historie. My se na tento závod připravíme maximálně, jak jen to půjde. Jdeme bojovat!”

To, zda se podaří Janovi Černému a slovenskému Jantar Teamu získat titul Mistra světa ve WRC3, se dozvíme za dva měsíce ve Španělsku. Samozřejmě vás budeme informovat o aktuálních novinkách.

Komentářů celkem: 1
23. 8. 2022 16:191
0 0
Pátý spoluvozač za šest pretěků.....to nemá konce a k výsledku to také asi moc není cesta. Škoda, že není snaha v teamu o něco stabilnějšího a slušného. V Příbrami namátkou Jirka Kulštějn, Štěpán Palivec... doma od loňska Martin Tureček, Petr Novák. Myslím, že by se něco slušné dalo najít.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!