29. 8. 2022 11:40 − 1568× − 0

Už jen krůček k italskému titulu

Předposlední dějství italského šampionátu se odehrálo na tratích slavné a kdysi do evropského šampionátu spadající Rally 1000 Miglia.

Z dřívější slávy a tehdejší tratě toho moc nezbylo, jen italské mistrovství a slabých 126 kilometrů měřených úseků. Tamní šampionát se však může pochlubit hodně kvalitním obsazením a k pravidelným účastníkům se tentokrát přidalo ještě několik dalších zajímavých jmen. Svou domácí rally si nemohl nechat ujít rodák od Brescie Luca Pedersoli. Svůj tradiční Citroen DS3 WRC, se kterým zde nemohl startovat, ale musel vyměnit za Volkswagen Polo GTI R5. Po první sobotní sekci mu patřila až třináctá pozice a v druhé části etapy už se neukázal. Ještě zajímavějším účastníkem byl Andrea Dallavilla, který se na start rally postavil po dlouhých osmi letech. Italský mistr roku 1997 zde navíc vůbec poprvé řídil vůz kategorie Rally2. Po takové době to pro něho bylo ale náročné a nakonec dovezl svou Škodu Fabii Rally2 evo do cíle na osmnáctém místě. Alessandro Perico, před pár lety ještě pravidelný účastník mistrovství, do rally nastoupil také se škodovkou a počínal si výrazně lépe než Dallavilla. Aby také ne vzhledem k jeho výrazně větším zkušenostem s technikou a pravidelným startům. V rally skončil sedmý, jen příčku za hvězdou předešlé římské rally.

Damiano de Tommaso před měsícem zažil svůj dosavadní vrchol kariéry, když opanoval italský podnik mistrovství Evropy. V rámci toho italského letos vyhrál už podruhé a výrazně posílil naděje na mistrovský úspěch. Teď o měsíc později se ale jeho situace výrazně zhoršila. V pátek to na Power Stage ještě šlo a de Tommaso si tam dojel pro bonusové body za třetí příčku. Na první sobotní sekci, která tvořila víceméně celou polovinu rally, ale pilot Fabie zvolil úplně špatné gumy. Když už očekávaný déšť na konci sekce dorazil, pro změnu nakombinoval své dostupné pneumatiky nejvíc do sucha, jak to šlo. O moc lépe se de Tommasovi nedařilo ani ve zbytku soutěže a tak se tentokrát musel spokojit se šestým místem. Na začátku října na Rally Due Valli bude muset spoléhat na velké štěstí pro sebe a hlavně velkou smůlu hlavního soupeře. Tím bude Andrea Crugnola, kterého technické problémy připravily o úspěch v Římě. V Brescii vyhrál už páteční Power Stage a za vítězstvím neochvějně pokračoval i v hlavní části v sobotu. Proměnlivé podmínky jezdce Citroenu nedokázaly zastavit a tak po třetím triumfu sezóny odcestuje na závěrečnou rally s pohodlným náskokem. Nejlepší výsledek sezóny zaznamenal na Rally 1000 Miglia Stefano Albertini, který před sezónou patřil mezi hlavní favority na titul. Před tímto víkendem ale mezi jeho maxima patřila dvojice čtvrtých míst z úvodu sezóny. Giandomenico Basso se snažil Albertiniho o druhou příčku připravit, ale v RZ 5 chyboval a vrazil se svým Hyundaiem i20 N Rally2 do svodidel. Narozdíl od havárie v Římě měl Basso štěstí a mohl pokračovat. Na konci rally zajel nejrychlejší čas, ale i tak druhou příčku o 3,3 sekundy minul. Nejlépe se tak finiš povedl Andreovi Nucitovi, který s další v Itálii tolik oblíbenou Fabií Rally2 evo obral Fabia Andolfiho o čtvrté místo.

Stav italského šampionátu: 1. Crugnola 124,5, 2. De Tommaso 99, 3. Andolfi 69, 4. Albertini 55, 5. Basso 50

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!