Armindo Araújo posedmé portugalským šampiónem

Po roční přestávce znovu ovládnul portugalské mistrovství pilot Škody Fabia Rally2 evo, který svůj první národní titul vybojoval před skoro dvaceti lety.

Vloni v přímém souboji o titul prohrál se značkovým kolegou Ricardem Teodósiem, který pro letošek spojil síly s portugalskou stájí Hyundaie. S i20 N Rally2 ale nebyl schopen pořádně najít společnou řeč a maximum bodů si připsal pouze jedinkrát. Stalo se tak paradoxně na nejtěžší soutěži, Vodafone Rallye de Portugal, kde drtivá většina soupeřů nedojela a Araújo ztratil čas defektem. Z výkonnostního hlediska tak úřadující mistr předvedl nejlepší výkon až teď v předposlední rally. Moc platné mu to ale není, když se v průběžném pořadí krčí až na pátém místě. Jeho stájový kolega Bruno Magalhaes je na tom výrazně lépe a ještě lépe na tom mohl být po rally na Madeiře. Svůj oblíbený podnik pilot Hyundaie po první etapě vedl, ale druhý den nestačil na domácího matadora Alexandra Camacha a pak ještě chyboval, urazil kolo a odstoupil. O pozici vicemistra tak ještě musí svádět tvrdý souboj. A to nejen s José Pedrem Fontesem, který si nakonec z Madeiry odvezl maximum bodů, ale také mužem držícím druhou příčku, pilotem Škody Fabia Rally2 evo Miguelem Correiou. Asfaltová Rali da Água – CIM Alto Tâmega je jedním z nejnovějších přírůstků v šampionátu, do kterého vstoupila před dvěma lety.

V první zkoušce zajel nejrychlejší čas Magalhaes, který nutně potřeboval odčinit zaváhání z předešlé ostrovní rally. Už na druhém testu jej ale předehnal Fontesův Citroen C3 Rally2. Závěr první etapy obstarala divácká superspeciálka, kterou obě posádky Teamu Hyundai Portugal zajely v naprosto identickém čase. S další dvojicí i20 N Rally2 se rally zúčastnili bratři Pedro a Paulo Meirelesové. Zatímco druhý jmenovaný skončil sedmý, Pedro se pohyboval v nejlepší pětce. Celou sobotu pak strávil duelem s Bernardem Sousou, který se v mistrovské soutěži objevil letos už podruhé. Stejně jako na Madeiře ale do šampionátu nebodoval a tak pro něho mělo hlavní význam na sebe co nejvíce upozornit. Na závěrečné Power Stage zajel Sousa s Citroenem C3 Rally2 nejrychlejší čas a nakonec Pedru Meirelesovi sebral čtvrté místo. Pilot nejrychlejšího Citroenu Fontes ráno přišel o vedoucí příčku, ale ještě před servisem se do čela vrátil. Bohužel hned záhy v sedmém testu přišel o všechny naděje na další maximální příděl bodů. Defekt jej srazil na šestou příčku. I tyto body ale Fontesovi stačily soutěž před koncem roku k posunu na druhé místo. Defekt totiž v RZ 5 zpomalil, a to ještě daleko výrazněji, i Correiu. O post vicemistra za měsíc při Rali Vidreiro – Centro de Portugal ještě proběhne pořádný souboj. Magalhaes po Fontesově propadu potřeboval už jen udržet za zády týmového kolegu Teodósia a dojet do cíle. To se mu tentokrát už povedlo a letos poprvé bodoval na maximum. Teodósio skončil těsně druhý a zajistil korejské značce první letošní double. Araújo se tentokrát do boje o vítězství nepouštěl, dobře věděl, že mu stačí daleko méně. Nakonec rally dokončil na třetím místě a titul portugalského mistra 2022 mu už nikdo nemůže vzít.

Stav šampionátu: 1. Araújo 159, 2. Fontes 119, 3. Correia 117, 4. Magalhães 99, 5. Teodósio 73, 6. Meireles 42

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!