8. 9. 2022 19:16 − 2532× − 0

Francouz dál deklasuje Belgičany

Takový průběh sezóny si asi belgičtí jezdci nepředstavovali ani v těch nejhorších nočních můrách.

Tamnímu sportovnímu zastoupení Citroenu se však podařil opravdu bravurní krok. Už bylo dost nezdaru domácích jezdců, čemuž dal poslední nepovedenou sezónou tečku někdejší mistr Kris Princen. Právě letos tomu je deset let od posledního titulu, který některý pilot Citroenu v Belgii vybojoval. Byl jím tehdy Pieter Tsjoen pilotující C4 WRC. Letos se s největší pravděpodobností na seznam belgických šampiónů zapíše někdejší juniorský mistr světa Stéphane Lefebvre. Francouz vyhrál při všech pěti svých dosavadních startech a minule při největší tamní soutěži Ardeca Ypres Rally Belgium ještě jako příjemný bonus přidal triumf v hodnocení WRC2. Ze své rychlosti pilot Citroenu C3 Rally2 nic neztratil ani před víkendovou Omloop van Vlaanderen. Z devatenácti odjetých testů nezvítězil jen v šesti a k maximu bodů za vítězství přidal ještě bonusové body za Power Stage. Ani defekt v závěrečné sekci nedokázal Lefebvra připravit o vítězství. Do konce roku zbývá odjet ještě tři rally, francouzský jezdec se zúčastní dvou z nich a s největší pravděpodobností se pak stane prvním mistrem Belgie francouzské národnosti.

Boj o titul letos tedy žádné velkolepé drama nenabízí, zato v případě postu vicemistra můžou domácí diváci ještě sledovat zajímavou zápletku. Již od samého začátku roku se na této příčce drží Gino Bux, který pro letošek spojil síly s několikanásobným vicemistrem světa, spolujezdcem Nicolasem Gilsoulem. Mladý pilot si dobře porozuměl i se Škodou Fabia Rally2 evo a již v pěti soutěžích obsadil pozici na bedně. Pouze v případě TAC Rally účastník všech dosavadních soutěží nedojel do cíle, zradila ho převodovka. Na světové Ardeca Ypres Rally Belgium pak skončil pátý. Tentokrát jej měl čekat souboj s úřadujícím mistrem Adrianem Fernémontem, který se s další Fabií letos zúčastnil pouze třech soutěží. Plánovaný start ve Flandrech nakonec bohužel zrušil. A na start se nedostavil ani další z bojovníků o loňský titul Grégoire Munster, který maximum sil a financí vkládá do účasti ve WRC2 Junior. Bilanci ze svých dosavadních třech startů v domácím šampionátu ale nemá pilot Hyundaie i20 N Rally2 vůbec špatnou. Zvítězil v Sezoensrally a pak dojel jednou druhý a jednou třetí.

Zatím to tedy vypadá, že nejlepší trojka z loňské sezóny už o post vicemistra bojovat nebude. Ghislain de Mevius nestartuje už od dubnové Rallye de Wallonie a svou neúčast ve zbytku roku oficiálně už tehdy oznámil. Pořadím výše tak stoupají někteří pomalejší jezdci, kteří ale sbírají start za startem. Maxime Potty zatím nechyběl na žádné rally, ovšem jeho maximem je dvojice pátých míst. V Omloop van Vlaanderen se držel hned pod pódiem, ale pak svůj Citroen C3 Rally2 v sobotu ráno poslal do příkopu. Bramborovou medaili díky tomu získal Niels Reynvoet se Škodou Fabia Rally2 evo. Během dvoudenní rally na něho tlačil hlavně Pieter Jan Michiel Cracco s Hyundaiem i20 N Rally2, ale marně. A kdo tedy v závěru sezóny vyzve Buxe v boji o druhé místo? Ten, kdo s ním o druhou příčku bojoval i tentokrát. Vítěz TAC Rally Vincent Verschueren. Během kratší páteční etapy pilot Volkswagenu Polo GTI R5 mladíkovi se Škodou nadělil přes čtvrt minuty. V sobotu odpoledne ale kvůli problému s elektronikou jeho vůz začal ztrácet výkon a Bux se k němu přiblížil doslova na dotek. S odstupem 4,4 sekundy ale v závěrečné sekci nedokázal nic udělat a už zůstal na třetím místě.

Stav šampionátu: 1. Lefebvre 139, 2. Bux 100, 3. Verschueren 89, 4. Munster 61, 5. Fernémont 44, 6. Potty 41

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!