Simon Jean-Joseph znovu v akci

Někdejší tovární pilot Fordu a Subaru se o víkendu vrátil za volant soutěžního vozu a vydal se na jednu z francouzských klasik.

Rallye Mont-Blanc Morzine dokázal v minulosti jednou vyhrát a stalo se tak zrovna v roce 1998, kdy tato slavná rally slavila své padesátiny. Triumf tehdy vybojoval za volantem “áčkového” Subaru Impreza 555 a prosadil se tak proti velmi rychlým speciálům Formule 2. S pozdějším mistrem Francie této sezóny Philippem Bugalskim sváděl těsný souboj, než se u Citroenu Xsara Kit Car porouchal motor. Patrick Magaud s druhou Xsarou jezdci z Martiniku nestačil a dojel do cíle na druhém místě. Cíle se naopak nedočkal ani jeden z Renaultů Mégane Maxi, když Mark Champeau havaroval a Benoita Rousselota zradil alternátor. Složení pódia tak tehdy bylo hodně pestré. Se ztrátou takřka dvanácti minut dojel do cíle na třetím místě Eric Rousset s BMW M3 E30. A teď se po čtyřiadvaceti letech Jean-Joseph za volant vítězného Subaru posadil znovu a pod diktátem Patricka Pivata vyrazil na náročnou horskou trať. Do cíle matadoři dorazili jako devatenáctí, na vítěze přitom ztratili o čtyři minuty méně než tehdy v roce 1998 třetí Rousset.

To hlavní se ale pod Mont Blancem odehrávalo na čele výsledkové listiny, a byly to znovu boje hlavních kandidátů o mistrovské body. Yoann Bonato letos doma už dvakrát havaroval a jednou odstoupil pro technické problémy svého Citroenu C3 Rally2. Zbylé dvě soutěže sice vyhrál, ale bodů má zatím jako šafránu. V Morzine se zároveň mohl zapsat do historických tabulek. Šestý triumf by jej totiž osamostatnil na čele vítězů, když by se odpoutal od Bugalského. V první zkoušce však zajel nejrychlejší čas lídr mistrovství Quentin Giordano. Ten má na čele průběžného pořadí solidní náskok, když dvakrát vyhrál a ve zbylých třech soutěžích dojel druhý. A druhé místo na něho zbylo i tentokrát. Bonato se totiž v druhé zkoušce dostal do čela a již první etapu zakončil se skoro dvacetisekundovým náskokem. V sobotu pak pilot Citroenu pokračoval v krasojízdě a vybojoval svůj třetí letošní triumf. Sice jej nadále tíží nedostatek bodů kvůli třem nepovedeným soutěžím, ale teoretické naděje na titul si dál udržuje. Giordanův Volkswagen po celou rally pořádně proháněl Hugo Margaillan. Mladík za volantem Citroenu C3 Rally2 si soutěž od soutěže počíná lépe a jeho výsledky mají od havárie v Antibes vzestupnou tendenci. Po pátém a čtvrtém místu se tentokrát poprvé v kariéře podíval na bednu. Nakonec ale svému značkovému kolegovi Bonatovi moc nepomohl, když nedokázal obrat o body Giordana. Naopak situaci trochu zavařil Nicolasu Ciaminovi. Jezdec Hyundaie po vítězství v první rally ztrácí dech, chybí mu rychlost a teď už nestačil ani Margaillanovi. V proměnlivých podmínkách se mu ani nedařilo úplně trefovat do správných gum a v cíli se tak ocitnul na čtvrtém místě. Soutěž byla zařazena také do švýcarského mistrovství a v jeho rámci si nejvíce bodů odváží lídr šampionátu Jonathan Hirschi jezdící s Volkswagenem Polo GTI R5. Mike Coppens se škodovkou skončil druhý před Jonathanem Michellodem ve stejném voze.

Stav šampionátu: 1. Giordano 130, 2. Ciamin 103, 3. Bonato 81, 4. Robert 78, 5. Wagner 61, 6. Margaillan 57

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!