Vlastimil Resl - eWRC.cz
29. 9. 2022 09:22 − 5476× − 2

„Bramborové“ období Dominika Nwelatiho

Čtvrté místo ve třídě RC4 II vybojoval na dosud posledních dvou odjetých podnicích Rallysprint série Dominik Nwelati.

Se spolujezdcem Jiřím Strossem a vozem Opel Adam R2 přitom ve Vyškově bojovali až do závěrečné rychlostní zkoušky o druhou příčku. Na Rally Morava jim pak k bronzu chybělo deset vteřin.

Rally Vyškov absolvoval Dominik Nwelati už potřetí v kariéře. „Tratě byly opět z velké části jiné oproti předchozím dvěma letům. Jejich charakter byl však podobný. To je super, protože Vyškov patří v RSS k mým nejoblíbenějším soutěžím. Myslím, že jsme nasadili poměrně svižné tempo, ale také ostatní jeli rychle. Já během úvodní sekce vůbec nesledoval výsledky. Zlom trošku přišel v servisu. Tam mi tým sdělil, že Martin Lehký sice tradičně ujíždí, ale na druhého Dominika Novotného ztrácíme pouze osm a půl vteřiny. Já s ním sice do přetahované původně jít nechtěl, ale tým mě vyhecoval. Obuli jsme tedy nové pneumatiky a rozhodli se o druhou příčku zabojovat,“ byl odhodlán mladoboleslavský pilot. Komplikace však nastala hned na úvodní rychlostní zkoušce druhé sekce. „Hledal jsem na trati každý centimetr. Z toho pramenil ke konci erzety kontakt s dopravní značkou, o kterou jsem zavadil vytočeným pravým předním kolem a zrcátkem. Autu téměř nic nebylo, a i blatník zůstal netknutý. Ohnutá byla pouze spojovačka, což hodně rozhodilo geometrii. Jirka využil své zkušenosti a schopnosti a v časovém limitu dokázal od oka dát vše téměř přesně do pořádku. Mohli jsme tak pokračovat ve svižném tempu. Zásadní chyba přišla na poslední vložce. Při snaze posunout brzdný bod do retardéru mě za zatáčkou překvapil kluzký asfalt, který v kombinaci s gumou nabržděnou z předchozích aut způsobil zablokování kol a chcípnutí motoru. Než se ho podařilo znovu nastartovat, uběhlo téměř půl minuty. A my se místo boje o druhé místo propadli až na bramborovou příčku.“

Tutéž pozici si Dominik s Jirkou odvezli i z Rally Morava. „Zde jsem absolvoval všechny dosavadní ročníky a jel jsem zde tedy také potřetí. Soutěž je náročná hlavně kvůli nerovným asfaltům. Opel Adam je auto hodně náchylné na to, aby ho uskákané povrchy rozhodily. Na takovýchto tratích se často stává, že v rychlejším tempu zadek auta odskočí a začne nás předbíhat. Proto jsem rád, že jsem Moravu opět jel a mohl se zlepšovat, abych dokázal lépe odhadnout chování auta a uměl najít limit rychlosti, kterou zvládne. Výsledek nebyl úplně nejhorší, přestože v úvodu sezony se mi dařilo ve třídě dojíždět na pódiu a je to tedy trochu výsledkový pokles. Potěšující však je třeba porovnání loňského a letošního času na erzetě, která se jela vesměs totožně. Za ten rok se mi podařilo výrazně zrychlit. Třeba největší eso naší kategorie Martin Lehký, který zajíždí konstantní výsledky, jel loni i letos víceméně podobný čas. Což mě utvrdilo v tom, že k mému zlepšení nedošlo vlivem čistšího asfaltu, počasí nebo příznivějším uspořádáním retardérů a anti-katů, ale opravdu se mi podařilo zrychlit. Kromě něj se poslední dobou hodně rozjel Dominik Novotný. Ten na Moravě, především na dvou uskákaných vložkách, letěl,“ oceňuje své soupeře osmadvacetiletý soutěžák.

Již nadcházející víkend se Dominik s Jirkou představí na Invelt Rally Pačejov. „Pačejovský start byl pro nás otázkou. Nakonec se okolnosti sešly příznivě a shodli jsme se, že jelikož jsem zde nikdy nejel, bylo by dobré si tuto tradiční soutěž vyzkoušet a seznámit se s tratěmi. Bude to tedy čistě o poznávání a sbírání zkušeností. Pokud mi Pačejov sedne a dokážu zužitkovat zkušenosti z jiných soutěží, možná padnou i nějaké pěkné časy. Každopádně prioritou je spatřit cíl a nerozbít auto,“ končí naše povídání Dominik Nwelati.

Foto: Robert Balcar

Komentářů celkem: 2
29. 9. 2022 13:09
0 1
Je opravdu nutne delat rozhovor s timto clovekem ktery jede na chvostu startovniho pole po kazde soutěži ??? smajlík
29. 9. 2022 15:28
0 0
To 477958929 : Je opravdu nutné se k tomu vyjadřovat?
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!