Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
2. 10. 2022 13:13 − 10190× − 5

Kalle po 20 letech vrátil titul do Finska

V 80. a 90. letech patřili Finové mezi nejčastější mistry světa v rally, avšak poté přišla dlouhá šňůra Sébastienů. Nyní je titul zpět v zemi tisíce jezer.

To, co mnozí prorokovali v dobách Kalleho startů s Fabií S2000, případně ti s odvahou myši potírající se grilovací omáčkou a kráčející vstříc partě koček v dobách startů s Citroenem C2 R2, se naplnilo. Kalle Rovanperä dnes přepsal všechny statistiky a na Novém Zélandu stvrdil zisk titulu mistra světa a stal se tak nejmladším jezdcem, kterému se to povedlo. V Zemi dlouhého bílého oblaku dal zapomenout na předcházející dvě nepovedené soutěže, kdy již mohl proměnit první titulové matchbolly a při návratu oblíbené soutěže do MS po dlouhých deseti letech titul stvrdil nejlepších možným způsobem, když vyhrál s půlminutovým náskokem na týmového kolegu a navíc si připsal i maximální bonus za umístění na PowerStage. Stal se tak po nejmladším vítězi soutěže MS, jezdci na stupních vítězů i držiteli bodů taktéž nejmladším mistrem světa mezi jezdci. O tři roky tak překonal dosavadního držitele tohoto rekordu, kterým byl legendární Colin McRae, jenž v roce 1995 získal primát v 25 letech. Když už jsme u těch zajímavostí, nelze nezmínit, že si tak Kalle dal poměrně originální dárek k narozeninách, neb svých 22 let oslavil teprve včera.

"Nejsilněji teď pociťuji pocit oddychu, že se to povedlo. Měli jsme velmi dobrou sezónu, ale pak přišlo několik náročnějších rally a teď se nám konečně podařilo titul získat. Nad tím, že jsem nejmladší mistr světa nějak nepřemýšlím, ale pořád je to příjemné zjistit, že jsme to v tomto věku dokázali. Největší poděkování patří týmu, ten dokázal postavit letošní neskutečné auto. I po několika nepovedených soutěžích v nás nepřestali věřit a pořád nás plně podporovali," nechal se v cíli rally slyšet Kalle Rovanperä, jenž se stal finským mistrem světa 20 let poté, co svůj druhý primát vybojoval Marcus Gronholm. Bosseho nástupcem mohl být současný šéf Toyoty J-M Latvala, tomu se však mezi jezdci nikdy vyhrát nepovedlo, takže při hodnocení výkonu Kalleho byl na Fina poměrně emotivní: "Derou se mi slzy do očí, ale tady si to nemůžu dovolit. To, co Kalle dokázal je významné. Zaprvé je úžasné, že 22 kluk přepsal všechny rekordy a získal titul. Současně je to však důležitá zpráva pro Finsko, protože jsme čekali 20 let a to je dlouhá doba. Jsem Kallemu nesmírně vděčný, je to náš superhrdina."

Momenty po dojezdu do cíle a zisku titulu pak pro server Dirt Fish zachytil Colin Clark v krátkém rozhovoru s novopečeným mistrem:

Stal jsi se nejmladším mistrem světa, navíc s docela velkým náskokem. Jaký je to pocit?

Opravdu skvělý. Oddechli jsme si a to je v tuto chvíli náš nejsilnější pocit.

Kolik ti bylo, kdy jsi si pomyslel, že bys chtěl být mistrem světa v rally?

To už si nepamatuju, ale je jasné, že když jsme začali s rallysportem profesionálně, tak zisk titulu mistra světa je jediným cílem, který můžete mít.

Rekord jsi sebral Colinu McRae. To musí tvé vítězství dělat ještě jediněčnějším…

To je bez debat. Nějak nad věkovou stránkou věci nepřemýšlím, ale pořád je to příjemné a před tím to byl Colin, teď jsme to my. Myslím si, že je to jedinečné a mám z toho příjemný pocit.

Letošní sezóna byla v tvojem podání neuvěřitelná. Řada vítězství, auto bylo nesmírné a stejně tak celý tým…

Jistě, za všechno vděčím týmu. Povedlo se jim postavit rychlé a spolehlivé auto. To má na titulu největší podíl, zejména to hrálo roli na začátku sezóny. Takže pak jsme se mohli soustředit jen na jízdu a užívat si to v kokpitu.

Nechal jsi se slyšet, že na této úrovni možná zůstaneš jezdit jen čtyři, pět roků. Co pak?

To zatím nevím. Teď nad tím ani nemusím přemýšlet.

Jak titul oslavíš? Auckland je skvělé místo na party…

To doufám, že tu bude dobrý party.

Komentářů celkem: 5
2. 10. 2022 13:52
0 0
Velká gratulace do Finska. Dostal precizní týmový servis a geniálně jej využil. smajlík
Tak uvidíme, co nám ukáže v dalších letech a kdo se mu dokáže přiblížit.
Těch 20 let od titulu Marcuse, to je taková třešnička.
2. 10. 2022 20:08 Upraveno 20:08
0 0
tak tedy nevím, ale Colin byl ročník 1968 a když získal titul v roce 1995, tak neměl 25 let, a to jsem to počítal dvakrát ;)
2. 10. 2022 20:40
0 0
On mu Kuba asi moc fandí ......
2. 10. 2022 21:32
0 0
Však on taky kluk nedělal od mala nic jiného než že seděl za volantem, dřív než chodil do školy. smajlík Důvěru a podporu do něj vloženou nezklamal, ať už táty, rodiny a mnoha dalších, těžko se v tomto sportu prosadit v takovém věku sám. Ale navíc, od mnoha dalších, kterým se dostalo takového zázemí, on prostě umí, má to v sobě cit pro jízdu , dokázal to, takže velká gratulace. smajlík smajlík
2. 10. 2022 21:34
0 0
Původně napsal švagr
tak tedy nevím, ale Colin byl ročník 1968 a když získal titul v roce 1995, tak neměl 25 let, a to jsem to počítal dvakrát ;)
To, že neumím psát, to už víte dávno, teď se ukázalo, že neumím ani počítat. Dík, při chvilce to opravím ;)
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!