2. 10. 2022 23:26 − 3927× − 0

Další mladý Španěl se hlásí o slovo

Španělská stáj značky Citroen vsází už několik let na nadějné talenty tamní soutěžní scény a zdá se, že opět našli zajímavého jezdce.

Loňská sázka na juniorského mistra světa Jana Solanse se jim ale moc nevydařila. Jeden ze dvou sourozenců soutěžáků neprožil zrovna nejlepší sezónu své kariéry a Citroen musel první příčku po dvou letech kralování Pepeho Lópeze s jejich C3 Rally2 španělským šampionátům opustit. Jan Solans se letos představil zatím jen ve dvou soutěžích, obou zařazených do šampionátu WRC2. Na Sardinii se dokonce probojoval až na konečnou druhou příčku. Při Rallye Villa de Llanes nakouknul i na domácí scénu. Hned na první zkoušce ale nechal kvůli defektu skoro tři minuty. Ani na zbylých zkouškách ale nepředvedl žádný zářivý výkon a teprve v té závěrečné posunul svou C3 Rally2 do první desítky. V říjnu si bude moct zlepšit chuť na domácím podniku MS. Na jeho startu bude bohužel chybět úřadující španělský šampión. José Antonio Suárez si už může být jistý i tou nepříjemnou skutečností, že titul rozhodně neobhájí. A může si za to zcela sám. V první rally se svou Fabií Rally2 evo vyhrál dvě zkoušky a hned záhy u ní urval kolo. Následující Rallye Sierra Morena začal nejrychleji ze všech, ale už v RZ 2 skončil na střeše. Následovala dvojice povedenějších soutěží, ale ani v nich nedokázal Suárez vyhrát. Minule v Oviedu opět havaroval a tentokrát? V první zkoušce druhé etapy se dostal do čela. V druhé skončil mimo trať a navázal na “úspěchy”, jaké se mu letos daří.

Jeden pilot škodovky ale přeci jen v boji o španělský titul zůstal. Pokud by se mu podařilo tažení za titulem dotáhnout do vítězného konce, bude to pro něho letos už druhý úspěch. Efrén Llarena vyhrál hned první rally a pak se radoval i na asfaltech v Ourense. Nehoda na evropské Barumce se na mistrovi Evropy ale podepsala a minule v Oviedu za vítězem zaostal o dvě minuty. A dvouminutový obklad dostal Llarena i teď v Rallye Villa de Llanes, kde to pro něho obzvlášť druhý den v hodně náročných povětrnostních podmínkách musel být očistec. V boji o titul se sice udržel, ale moc bodů si za čtvrté místo nepřipsal a těsně za zády už má dalšího soupeře. Není jím Iván Ares, který stejně jako Suárez už musí na hon na titul zapomenout. Třikrát v řadě teď nedojel a tak byl jistě v Llanes rád i za třetí místo. Do konce roku zbývá odjet poslední dvě soutěže a vedle Llareny v nich o titul budou bojovat ještě dva další jezdci. Jedním z nich je lídr mistrovství, který se do čela dostal již po druhé soutěži, kterou dokázal vyhrát. Další vítězství přidal Pepe López hned záhy na šotolinové Rally Ciudad de Pozoblanco, ale pak chyboval v Ourense. Minule v Oviedu mířil za třetím triumfem sezóny, ale cestu mu zkřížil nečekaný soupeř Alejandro Cachón.

Ten dostal letos k dispozici již zmiňovanou techniku oficiálního zastoupení Citroenu a po rozpačitém úvodu sezóny, kdy mu ještě chyběla rychlost na prohánění nejlepších jezdců a nevyvaroval se i jedné havárie, začal mile překvapovat. Na minulé soutěži tedy získal svůj první triumf ve španělském mistrovství a vepředu se objevil i teď v Llanes. Cachón zvítězil hned v první zkoušce, ale o etapový triumf jej připravil Ares. V sobotu už někdejší mistr Španělska se svým Hyundaiem i20 N Rally2 tak nezářil a po RZ 5 znovu vedl mladík v C3. Za zády se mu ale objevila silnější hrozba v podobě jiné i20. A to té v rukou Lópeze. Byť si počasí s posádkami druhý den silně pohrávalo a sucho střídaly přívaly deště, následující tři zkoušky odjeli oba soupeři v desetinách. Cachón se udržel před poslední trojicí zkoušek ve vedení s náskokem jen 2,9 sekundy. Lopez ale odhadnul vývoj počasí špatně a na předposledním testu na soupeře ztratil skoro sedmnáct vteřin. V té poslední se karta obrátila a pro změnu tam zajel o více než dvacet vteřin pomaleji pilot Citroenu. Cachón měl naštěstí z předešlých zkoušek dostatečný náskok a druhý triumf v řadě dokázal o 4,2 sekundy vybojovat. Zničehonic se tak mladík s Citroenem ocitnul přímo v boji o španělský titul. Dvěma triumfy v řadě srovnal co do počtu vyhraných soutěží krok s oběma soupeři a také umazal své bodové manko. Podzim bude ve Španělsku ještě zajímavý.

Stav šampionátu: 1. López 166, 2. Llarena 154, 3. Cachón 153, 4. Pernía 143, 5. Ares 93

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!