17. 10. 2022 23:41 − 1535× − 0

Náročný program Haydena Paddona

Jetlag očividně není nic, s čím by si novozélandská hvězda nedokázala poradit a co by ji mělo omezit v jízdě za vítězstvím.

Hayden Paddon po konci v tovární stáji Hyundai po sezóně 2018 sice zůstal korejské značce věrný, ale žádný významnější mezinárodní program mu to nepřineslo. O rok později zkusil štěstí u M-Sportu, ale start ve Finsku s Fiestou WRC si pokazil sám velkou havárií při testování. Odstartoval tak alespoň s Fiestou Rally2 ve Wales Rally GB a v hodnocení WRC2 skončil čtvrtý. Další dva roky i vinou COVID lockdownů zůstal doslova uvězněný doma na Novém Zélandu. Ostrovní stát mu už ale začíná být malý a vítěz Rally Argentina 2016 dává dohromady mezinárodní program. Nově pořízený Hyundai i20 N Rally2 nejprve otestoval na evropské Tet Rally Liepaja a pak se s ním pustil do prvního ze tří plánovaných podniků WRC2. Zavřený ve své domovině se hned po cestě do Evropy nakazil koronavirem a Rally Estonia musel předčasně ukončit. Ve Finsku už ale dojel třetí a pak přišel největší moment letošní sezóny. Toužebně očekávaný návrat Rally New Zealand do mistrovství světa. Paddon zpětně přiznal, že ho na jaře pěkně rozohnilo, když se nebyl schopný s Hyundaiem domluvit na vysněném domácím startu s i20 N Rally1. Vzal tedy zavděk svou Rally2 a konkurenci ve WRC2, která byla samozřejmě o poznání slabší oproti evropským podnikům, deklasoval. Příští rok se mu snad podaří dát dohromady finance a odjede celou sezónu WRC2, kde by jistě platil za hlavní favority na vítězství.

Jednu mezinárodní sérii ale dokázal vyhrát už v letošním roce. Tour European Rally sice není zrovna útočištěm nějaké hvězdné konkurence, ale Novozélanďanovi nabídla ideální příležitost si po dvouleté izolaci zase osvojit jízdu na evropských asfaltových silničkách. Nejprve tak vyhrál se starším Hyundaiem i20 R5 klasifikaci TER na italské Rally di Alba a pak přidal absolutní triumf na Get Connected Rali Ceredigion, velšském podniku britského mistrovství. Již týden po Rally New Zealand se konal závěrečný podnik seriálu a Paddon tam měl sehrát konečné dějství souboje se Švýcarem Ivanem Ballinarim o vítězství. Vše se konalo na malebném italském ostrově Sardinia. Rychlostní zkoušky se jmény Tempio Pausania, Aglientu nebo Arzachena jsou dobře známé ze světového podniku. Nenechte se však mýlit, v tomto případě si je pořadatelé propůjčili pro úplně jiné úseky. Dvoudenní soutěž se totiž konala na asfaltových cestách na severu ostrova.

Na soutěži se objevil i neúspěšný kandidát na mistra Evropy Nil Solans, který proháněný finančními problémy je rád za každou příležitost někde odstartovat. Udržuje se tak v dobré kondici před vrcholem sezóny, startem na domácím světovém podniku v Katalánsku. V první etapě italské soutěže Paddonovi nestačil, ale vítězství v poslední zkoušce, které zopakoval i v neděli ráno, napovídalo, že o vítězi ještě nemusí být rozhodnuto. Po RZ 7 ale už bylo. Solansovi se tam střihly šrouby kol a svou Fabii Rally2 evo musel odstavit. Nejbližším nedělním soupeřem pilota Hyundaie se tak stal domácí Giacomo Scattolon s další škodovkou. Ital si s sebou bohužel vezl ztrátu tří minut z defektu v sobotní RZ 4 a tak se v průběžných výsledcích musel na konci rally spokojit jen se sedmý místem. Na druhé příčce nakonec do cíle dojel jiný Ital s Fabií Rally2 evo, Antonio Rusce. Ballinari bojující o vítězství v seriálu nestíhal ani domácím pilotům a nakonec hlavně ani svému nejdůležitějšímu soupeři Paddonovi. Svůj Volkswagen dovezl po velkém souboji s Ruscem do cíle na třetím místě. Paddon úspěšně dokončil svůj hattrick, na který mu stačila trojice startů v TER a stal se jejím letošním vítězem. Dlouhý přesun z jednoho konce světa na druhý se mu tak vyplatil.

Konečný stav TER 2022: 1. Paddon 101, 2. Ballinari 95, 3. Michellod 45, 4. Bonato 33, 5. Battistolli 32, 6. Spitalier 29

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!