…a zase ten Mads

Předposlední dějství maďarského mistrovství se o předminulém víkendu odehrálo v Ózdu a bojovalo se tam do posledních metrů.

Srpnová Mór-Vértes Rallye byla zrušena a tak se kola soutěžních vozů posádek účastnících se šampionátu roztočila po dlouhých třech měsících. Vedoucí příčku průběžného pořadí přijel obhajovat Mads Ostberg, který letos ještě ani jednou neprohrál. Pouze květnová Dunakanyar Rally, která se letos konala vůbec poprvé, přinesla vítězství jinému jezdci. Pilot Škody Fabia Rally2 evo Ádám Velenczei tam vyhrál i díky tomu, že nejsilnější muž šampionátu se této rally nezúčastnil. I přes vyhranou soutěž se musí Velenczei spokojit s průběžným třetím místem. Na tom druhém se totiž drží Ferenc Vincez jun., který se svou Škodou Fabia R5 ve všech dosavadních podnicích dojel do cíle na druhém místě. Letos podruhé do domácího mistrovství nakouknul Miklós Csomós. Evropský program mu ošklivou havárií na zlínské Barum Czech Rally skončil, ale v týmu vznikla z náhradní karosérie nová Fabia R5 a Csomós se spolujezdcem Attilou Nagym ji přijeli vyzkoušet na Ózd Rallye.

V její první zkoušce zajel nejrychlejší čas Vincze jun., kterému očividně extrémně rychlá trať sedí. Dosáhnul zde se svou Fabií R5 extrémního rychlostního průměru necelých 140 km/h. Ostberg zaútočil na následující, o něco pomalejší zkoušce a svůj odstup snížil na devět desetin. V posledním testu první sekce ale všem vypálil rybník Csomós, který se z ošklivé havárie dokázal rychle oklepat. Vyhraná zkouška jej vynesla na druhou příčku, pouhých pět desetin za Vinczeho. Na RZ 3 se moc nevedlo Norovi za volantem Citroenu C3 Rally2, když s ním vrazil do retardéru a dostal desetivteřinovou penalizaci. V rychlé soutěži při minimálních časových rozestupech to znamenalo propad na páté místo. V druhé sekci se už Ostberg jakýchkoliv chyb vyvaroval, vyhrál všechny zkoušky a posunul se na třetí příčku. Novým lídrem se mezitím stal Csomós a do závěrečné třetiny rally si odvážel nevelký náskok dvou desetin. Ve třetím průjezdu nejrychlejším úsekem Zabar – Domaháza Csomós nestíhal a z vedoucí příčky spadnul na třetí. Vinczemu se ovšem pro změnu nedařilo v předposlední zkoušce a to rozhodlo, že jeho neskutečná série druhých míst doznala svého konce. Na cestě k titulu vicemistra ale třetí příčka žádnou závažnou překážkou není. Zvlášť když svého hlavního soupeře Velenczeie udržel za zády. Csomós si na poslední zkoušce připsal druhý nejrychlejší čas, ale vítězství v rally mu o pouhých sedm desetin uteklo. I tak je třeba jeho start hodnotit po událostech z toho předešlého za pozitivní. Na rychlosti maďarskému jezdci nehoda neubrala. Ostberg i pátý maďarský start přetavil ve vítězství a za měsíc v Therwoolin Zemplén Rally se dá očekávat jeho korunovace maďarským šampiónem. Tato soutěž naváže na Rally Hungary, která kvůli organizačním přehmatům vypadla z evropského kalendáře. Pořadatelé by se tam ale příští rok rádi vrátili a na jejich soutěž, která se pojede pod tímto lokálním názvem a na klasických úsecích z posledních let, bude upřena velká pozornost.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!