18. 10. 2022 10:36 − 2078× − 0

Tomáš Tomeček se s Tatrami vrací do Afriky

První zpráva a dvě videa z Africa Eco Race 2022.

Promet/Czechoslovak Group Team v čele s Tomášem Tomečkem se postaví na start dálkového pouštního závodu Africa Eco Race. Protřelý dakarák, v civilním životě testovací jezdec kopřivnické Tatry, počtvrté v řadě pojede coby jednočlenná posádka v kabině oranžové Tatry 815. Dvanáctietapový závod se uskuteční v uskuteční v termínu 18. – 30. října 2022

Závodní vůz poveze na dveřích a střeše startovní číslo 400. Konkurencí mu bude téměř totožná Tatra 815, s níž na Africa Eco Race 2019 závodili Petr Čapka se Zdeňkem Vodou. V dobách původních dakarů patřila Andrému Azevedovi. Nyní s ní bude závodit britská trojice Andrew Wicklow, Joseph Peake, Matthew Evans. Do závodu je také přihlášena francouzská posádka kamionu DAF a Italové s Mercedesem.

Africa Eco Race se koná potřinácté, ale jako 14. ročník. V roce 2021 byli pořadatelé nuceni závod zrušit kvůli kovidovým restrikcím. Termín se posléze posunul na březen, později ještě jednou na říjen 2022. Příště by se měl konat v březnu 2023.

Tomáš Tomeček se mezitím stačil dvakrát zúčastnit Dakar Rally v Saúdské Arábii. V obou případech úspěšně pracoval v roli rychlé asistence mezinárodního týmu South Racing. „Po Dakaru v Saúdské Arábii jsem měnil jen filtry a oleje, nic velkého. Nejvíc práce mi dalo vyčistit plachtu, která byla celá umazaná,“ směje se Tomeček a dodává: „Další účast na Dakar Rally je v jednání. Teď se ale těšíme do opravdového Dakaru, který je v Senegalu, v Africe. Jsme nachystaní a uvidíme, jak to dopadne.“ Vzhledem k nižší účasti kamionů bude metou prosadit se i mezi automobily. Ostatně, na tomto závodě zůstávají kategorie auto a kamion dle původní tradice spojeny v jednu.

Fanoušci českých Tater si letos v Africe přijdou na své. Tomáš Tomeček vedle závodní Tatry přichystal ještě další kamiony. Asistenční Tatru doplní dva další vozy v úpravě balai, což je francouzský výraz pro koště, tedy zametací vůz. Jedná se o pouštní odtahovky, které pomáhají organizátorům při zachraňování soutěžících v nesnázích. Kopřivnická flotila tedy bude čítat celkem čtyři vozy. Další dva, závodní a asistenční Tatru, přivezli Britové v rámci týmu Wicklow Racing.

Složení týmu Promet/Czechoslovak Group:

Závodní Tatra: Tomáš Tomeček

Asistence: Jaroslav Žerdík, Tomáš Bezděk

Balai1: Petr Foltýn

Balai2: Leopold Paďour

Nejzajímavější je samozřejmě závodní vůz. Původní náklaďák Tatra 815, který si Tomeček hýčká již od roku 2005. Jedná se o mechanický, neelektronický soutěžní vůz, který pohání vzduchem chlazený dvanáctiválcový tatrovácký motor T3C-930. Má objem 19.000 cm3 a výkon 515 kW (700 koní). Základem podvozku je páteřový rám s centrální nosnou rourou a výkyvnými polonápravami, které jsou odpruženy vzduchovými vaky. Vůz je vybaven centrálním dohušťováním pneumatik s ovládáním z kabiny. Na každém kole pracuje dvojice tlumičů Reiger. Ty jediné neodpovídají původní koncepci a Tomeček jimi nahradil originální tlumiče až před šesti lety.

Dálková rally Africa Eco Race se zrodila v roce 2008 a následujícího roku nahradila původní Rallye Dakar v tehdejších kulisách. Tedy v Maroku, na území Západní Sahary, v Mauritánii a Senegalu. Letošní slavnostní start se uskutečnil večer v sobotu 16. října v Monaku. Trasa Africa Eco Race 2022 měří 6000 km, z čehož přibližně dvě třetiny tvoří měřené úseky.

Stručné bio: Ing. Tomáš Tomeček se narodil 26. června 1970 v Přerově, žije v Příboře. Je ženatý, jeho manželka Lada je módní návrhářka. Spolu mají čtyři děti. Vystudoval VUT v Brně, obor dopravní a manipulační technika, specializace podvozky. Poté nastoupil do kopřivnické Tatry. Pro své schopnosti jízdy v poušti si vysloužil titul Desert Master. Externě pracuje v Tatře jako testovací jezdec. Má za sebou 16 účastí na Rally Dakar, deset na Africa Eco Race. V roce 2018 jako první v historii dokázal dokončit dálkovou dakarskou rally coby jednočlenná posádka závodního kamionu, a vysloužil si další přezdívku: Captain Solo. Při Africa Eco Race 2019 totéž úspěšně zopakoval, závod dokončil na pátém místě. V následujícím roce byl znovu sólo třetí. V letech 2021-22 absolvoval Dakar Rally jako rychlá asistence. V prvním případě zvítězil ve své kategorii.

Největší úspěchy:

Rally Dakar: zlato (1995 – navigátor), 2x stříbro (1996 – navigátor, 2003 – pilot), bronz (1999 – pilot).

Africa Eco Race: 3x zlato (2011-12, 2014), 3x stříbro (2013, 2016, 2018) a 3x bronz (2015, 2017, 2020).

Vítězství v dalších dálkových závodech: 2x Rallye Orpi Maroc (2005-6) a Rallye Tunis (2008, 2012), Baja Deutschland (2004), Rallye Maroko Shamrock (2009)

Sledujte Tomáše Tomečka na www.tomastomecek.cz a Africa Eco Race na www.africarace.com.

Sociální sítě: Facebook Tomáš Tomeček, Facebook Motorsport Revue

Youtube: kanál Motorsport Revue

Kontakt pro média: Prokop Siwek, siwek@msrevue.cz, +420739244661

Videa, fotogalerie, články hledejte také na www.msrevue.cz. Máme rádi motorsport!

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!