20. 10. 2022 10:36 − 1043× − 0

Až do poslední rychlostní zkoušky

Holandský šampionát po zrušení dvou soutěží, mezi nimi i té závěrečné, dospěl teď v půlce října do svého konce.

O velké finále sezóny se postarali pořadatelé z Hengelo, kteří pro 81 startujících posádek připravili dva soutěžní dny se 157 ostrými kilometry. Teoretickou šanci na zisk titulu si až do samého závěru udržela čtveřice pilotů. Mezi nimi nemohl chybět úřadující šampión Bob de Jong, byť jeho start ještě před měsícem po havárii v Hellendoorn Rally nevypadal vůbec reálně. Poškozený Hyundai i20 R5 se ale mechanikům podařilo dát dohromady a de Jong se mohl pokusit o obhajobu. Letos žádnou z pěti dosavadních soutěží nevyhrál a jeho šance nebyly z největších. Něco podobného se dalo říct i o vítězovi úvodní rally, která se z poloviny jela na okruhu v Assenu, Gertu Janu Kobusovi. Z nejlepší pozice nastupoval na start Rocar-Tech Twente Rally Hans Weijs jun. Do Hengelo ale nepřijel s Fordem Fiesta Rally2, se kterým odjezdil většinu roku. Nově startoval se Škodou Fabia Rally2 evo, tedy stejnou technikou jako Kobus. Poslední aspirant na titul Jim van den Heuvel vyšel z duelů s Weijsem jun. vítězně pouze v jednom případě. Tentokrát potřeboval svého soupeře nejen porazit, ale musel doufat, že rychleji než Weijs jun. odjede závěrečnou soutěž i někdo z dalších soupeřů.

Kevin van Deijne do letošní sezóny vstoupil s novou technikou. Na jejím konci ale tohoto rozhodnutí asi dost lituje, neboť s Hyundaiem i20 N Rally2 po celý rok bojoval. Největší problémy musel řešit se špatně fungující brzdovou soustavou a soupeřům nestačil. Na této praxi nic nezměnila ani Twente Rally a van Deijne do cíle dojel se čtyřminutovou ztrátou jako čtvrtý. Kratší první etapa nabídnula čtveřici testů, které se odjely kompletně za tmy. Všechny vyhrál van den Heuvel, ale před delším druhým dnem si na čele vytvořil náskok pouhých 5,8 sekundy. Pilot Volkswagenu Polo GTI R5 začal nejrychleji i v sobotu ráno, ale pak v sedmém testu kraloval Weijs jun. a snížil svůj odstup pod jednu vteřinu. Přetahovaná nejrychlejší dvojice pokračovala i v další sekci, ze které nakonec vyšel jako lídr pilot škodovky. Vteřinové manko ale van den Heuvel rychle smazal a před závěrečnou zkouškou už vedl. Náskok 1,9 sekundy rozhodně nešel považovat za komfortní a ani vítězství jezdci Volkswagenu nezaručovalo titul. V rally se ale body rozdávají až na konci rally. A van den Heuvel si je nakonec nepřipsal. U svého Pola totiž v posledním testu ulomil kolo. Weijs jun. se posunul do čela a připsal si čtvrté vítězství sezóny. Sezóny, která mu vynesla titul mistra Holandska. Korunu mu imaginárně předal de Jong, který v Hengelo skončil druhý a stal se vicemistrem. Jelikož se nakonec na pódium vešel i Kobus, v konečném pořadí šampionátu srazil z pódia nešťastníka z poslední zkoušky van den Heuvela.

Konečný stav šampionátu: 1. Weijs jun. 189, 2. de Jong 156, 3. Kobus 152, 4. van den Heuvel 142, 5. van Deijne 129, 6. de Winkel 120

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!