21. 10. 2022 20:39 − 1809× − 0

Nejen Finové to tak umí

O čem je řeč? Přeci o dramatickém závěru boje o národní titul, ve kterém o mistrovi rozhodlo pár desetinek a jeden jediný mistrovský bod.

Ve Finsku vybojoval letošní titul rozdílem jediného bodu Mikko Heikkilä poté, co v závěrečné O.K. Auto-Ralli porazil svého hlavního soupeře Emila Lindholma o čtyři desetiny vteřiny. V Německu rozhodl také jediný bod, který novopečený mistr získal s náskokem pouhých pěti desetin. Aby toho nebylo málo, tuto pozici vybojoval až v úplně poslední rychlostní zkoušce celé sezóny. Ta začala v dubnu při ADAC Rallye Erzgebirge vítězstvím Philipa Geipela. Pilot Škody Fabia Rally2 evo pak vyhrál i následující ADAC ATRONICS Rallye Sulingen a hlavně minulou předposlední ADAC Cimbern Rally. Třetí triumf byl zásadní, protože právě díky němu si udržel velmi solidní šance na titul. V roli hlavního favorita ale na start závěrečného podniku přijížděl stále ještě úřadující mistr Marijan Griebel, který se svým Citroenem C3 Rally2 doslova ovládnul letní trojici soutěží. Už jen teoretickou šanci na korunovaci si udržel Julius Tannert, kterému přezbrojení na Volkswagen Polo GTI R5 žádnou výhodu nepřineslo a oproti loňsku doposud nevyhrál žádnou rally. Ještě daleko větší propad ale zaznamenal Dominik Dinkel, který musí už jen vzpomínat na to, jak vloni na start závěrečné rally přijel v roli favorita na zisk titulu. Po havárii o něj sice přišel, ale letos do Waldkirchenu dorazil s tím, že se maximálně může posunout mezi první tři.

Úvod ADAC KNAUS TABBERT 3-Städte-Rallye obstarala její novinka v podobě ryze české etapy. Trojice vimperských úseků se odjela v pátek odpoledne jednou za světla a později pak už za tmy. V prvních dvou denních zkouškách kraloval Griebel a nejvíce se ho dokázal držet Tannert, který vyhrál RZ 3. Oba pak následoval s odstupem dalších skoro sedmi vteřin Geipel. Dost ale bojoval s nastavením své Škody a na první noční zkoušce se propadnul za Dinkela. Pilot Fordu Fiesta Rally2 vyhrál kromě čtvrtého testu i ten pátý a večer šel spát jako třetí se ztrátou 7,2 sekundy. Geipel v RZ 5 vylétnul mimo trať, musel couvat a na jeho konto naskákaly další dlouhé sekundy. Celkem jich během kratší první etapy už poztrácel jedenatřicet a pomalu se loučil s nadějí na zisk titulu. Jeho hlavní soupeř Griebel se totiž tou dobou vyhříval na výslunní.

V sobotu se posádky přesunuly přes kopec na rakouskou a německou stranu a příjemné podzimní počasí vystřídal urputný déšť. Ten jakoby polil živou vodou Björna Satoriuse, který ovládnul ranní sekci a přiblížil se už na dohled čtvrtého Geipela. Pak ale svůj Ford Fiesta Rally2 nenastartoval a celé ranní snažení vyšlo do vytracena. V hrozných podmínkách výrazně zpomalil Griebel a po dvou ranních zkouškách se na něho dotáhnul Tannert. Dopředu se posouval i Dinkel a nakonec to byl on, kdo jako první Griebela vystřídal v čele. V desátém testu Němci po havárii před nimi startujícího Simona Wagnera nezávodili a poslední dvě zkoušky předposlední sekce vyhrál Geipel. Pilot Fabie už předehnal výrazně pomaleji jedoucího Griebela, ale za dané situace by titul stejně nezískal. Geipel potřeboval z aktuální třetí příčky poskočit na první. V závěrečné dvojici zkoušek musel umazat svůj odstup 12,9 sekundy. Úřadující mistr svému soupeři moc nevěřil a při pohledu na venkovní počasí i pro závěr rally zvolil opatrnější přístup. Ze čtvrté příčky se tak už nikam neposunul. Geipel šel už po předposledním testu na druhé místo a svůj odstup na Dinkela snížil na 5,5 sekundy. Bývalý okruhový pilot vyhrál i závěrečný test a nejdůležitější triumf letošní sezóny i své kariéry o pouhou půlku sekundy vybojoval! Letos Geipel absolvoval v rally svou teprve třetí plnou sezónu a už se může pyšnit titulem německého šampióna. Ve dvoukolkách již nikdo nemohl předstihnout Martina Christa a tak se bojovalo jen o zbylé dvě pozice na stupních vítězů. René Noller sice v RZ 13 zaparkoval svůj Opel Corsa Rally4 do dříve havarované Škody Fabia R5 Adama Březíka, ale post vicemistra si udržel. Raffael Sulzinger s Fordem Fiesta Rally4 hodnocení v rámci závěrečné rally ovládnul, ale dostal se pouze na stejné bodové skóre jako Noller a to mu při menším množství triumfů nestačilo.

Konečný stav šampionátu: 1. Geipel 179, 2. Griebel 178, 3. Tannert 151, 4. Dinkel 133, 5. Rostek 67, 6. Bliss 63

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!