29. 10. 2022 08:28 − 1832× − 0

Slavná Rallye du Valais v novém kabátě

Švýcarské mistrovství ukončila tradiční soutěž, která počátky své existence datuje do šedesátých let minulého století.

V minulosti rally odehrávající se na náročných cestách v krásné krajině tamních velehor patřila mezi oceňované soutěže na mezinárodní scéně. Hostoval zde jak evropský šampionát, tak i v době své největší slávy seriál IRC. Poslední roky je soutěž hlavně domácí záležitostí, byť nějaké ty zahraniční hvězdy si sem vzhledem k atraktivitě rychlostních zkoušek vždy cestu najdou. Letos to byla hlavně početná belgická skupina vedená někdejším továrním pilotem Mitsubishi nebo Hyundaie Freddym Loixem ve Škodě Fabia Rally2 evo a Timothym van Parijsem. Od toho se čekal dokonalý audiovizuální požitek, který mělo v horách rozehrát jeho Porsche 997 GT3 Cup. Poslední roky se však soutěž potýkala s problémy, ať už finančního charakteru nebo ztráty ochoty dobrovolníků dál se na rally podílet. Vzniknul tak nový organizační výbor, který na sebe musel vzít nelehkou úlohu vrátit důvěru dobrovolníků a dostat je zpátky k tratím a hlavně neztratit zájem posádek o starty na této slavné rally. Přesunout se muselo i samotné centrum rally, které opustilo nedostupný Sion a nové útočiště našlo v Saillonu. Skladba rychlostních zkoušek vycházela z úseků používaných v posledních letech. Bohužel soutěž přišla o svůj největší tahák v podobě boje o národní titul. Ten si totiž s předstihem už na minulé New Rally dle Ticino zajistil Jonathan Hirschi a stačilo mu tam k tomu pouhé třetí místo. Hirschi se za volant soutěžního vozu letos vrátil po šestileté pauze a i tak s Volkswagenem Polo GTI R5 stáje Sarrazin Motorsport soupeřům častokrát ukazoval záda.

Ve hře ale ještě zůstával titul vicemistra a poprat se o něj měli dva piloti vozů Škoda Fabia Rally2 evo. Mike Coppens obhajující loňský triumf v této rally řídil jednu z nich. Za volantem té druhé seděl vítěz červnové Rallye du Chablais Jonathan Michellod. S Hyundaiem i20 N Rally2 chtěl potrápit špičku domácího šampionátu Michael Burri, ale stejně jako Loix neusiloval o mistrovské body. Nejlepší trojice mistrovství si mezi sebe rozdělila nejrychlejší časy v úvodní sekci. Jako první soutěž vedl Michellod, poté jej na čele vystřídal Hirschi a do servisu už jako vítěz přijel Coppens. Pilot Volkswagenu totiž v RZ 3 vylétnul z trati a kromě poškozeného zavěšení jej postihnul ještě dvojitý defekt. S více než čtyřminutovou ztrátou se Hirschi propadnul do hloubi pole a moc mu nepomohl ani další defekt v závěrečném pátečním testu. I přesto se už ale dokázal prokousat do top ten. Ve čtvrté a páté zkoušce kraloval Loix a stal se novým lídrem. Ani tentokrát ale pořadí nezůstalo beze změny a etapový triumf nakonec v poslední zkoušce o půl vteřiny vybojoval Michellod. Tak vyrovnaná konkurence jako letos se ve Valais už dlouho nesešla. Hned první sobotní zkouška soutěži přichystala už pátého různého lídra. Nově se jím stal Burri. Po něm se zpátky do čela vrátil Michellod a už to vypadalo, že si právě on dojede do cíle pro vítězství. Před poslední zkouškou měl na čele náskok 8,4 sekundy před vítězem loňského ročníku. Do cíle posledního testu ale Michellod dorazil s proraženou gumou a o první triumf na největší švýcarské soutěži přišel. Nevešel se nakonec ani na pódium a rally dokončil jednu pozici před Hirschim, který to stíhací jízdou vytáhnul až na páté místo. V závěru pak zatáhnul Burri a o dvě desetinky přeskočil Loixe. Vítězství, na této rally druhé v řadě, ovšem vybojoval Coppens. Bohužel ani to mu k zisku titulu vicemistra nestačilo, o tři body jej porazil smolař poslední zkoušky Michellod.

Konečný stav šampionátu: 1. Hirschi 171, 2. Michellod 157, 3. Coppens 154, 4. Pinto 111, 5. Ballinari 72, 6. Girolamo 65

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!