24. 10. 2022 08:46 − 1062× − 0

Těžké finále italského asfaltového mistrovství

Velmi náročné úseky na klikatých cestičkách nad malebným jezerem Como se jako obvykle postaraly o dramatické momenty.

Kromě hlavního menu v podobě souboje čtyř posádek o titul pořadatelé divákům přichystali dezert v podobě startu mezinárodní hvězdy. Už počtvrté tak letos zavítal do Itálie Mads Ostberg. A jako obvykle usednul za volant Citroenu C3 Rally2 stáje D-Max Racing. Ten jej zatím do cíle dovezl jen jednou, na Rally Internazionale del Taro. V Sanremu a Casentinu si technika postavila hlavu a norský pilot jí to teď tak trochu vrátil. Hned v první zkoušce v náročných podmínkách vycestoval ven a čelně vrazil do svodidel. O to nejcennější, titul mistra C.I.R.A. 2022 bojovala v Trofeo Villa d`Este ACI Como čtveřice posádek a i přes urputnost jejich bojů a náročné podmínky na trati všechny dorazily do cíle. Jako největší favorit nastupoval na start Simone Campedelli, který se svou Škodou Fabia Rally2 evo vyhrál úvodní dvě rally. Dvakrát dokázal všechny soupeře porazit i pilot Volkswagenu Polo GTI R5 Corrado Pinzano, ale narozdíl od Campedelliho se mu to nepodařilo na soutěži s koeficientem 1,5. A dvakrát už letos zvítězil i Corrado Fontana, který si k jezeru Como přivezl svůj hlavní trumf. Speciál kategorie WRC. Čtvrtý aspirant na titul Marco Signor zatím posbíral nejvíce bodů, ale ani jednu rally nedokázal vyhrát a oproti svým rivalům si musel škrtnout jeden z dosavadních výsledků.

Do závěrečného podniku ale pilot Škody Fabia Rally2 evo vstoupil senzačně. I přes hustý déšť a zamlžující se okno zajel nejrychlejší čas. O půlhodiny později déšť ani náhodou neustával a jako bonus se k tomu přidalo setmění. Nejrychlejší čas zajel Campedelli, ale do čela rally se vyhoupnul i přes mlhu a zamlžující se okno Fontana. Závěrečnou páteční zkoušku znovu vyhrál Campedelli a teď už se dostal do čela. Fontanovi se na konci dne vůbec nedařilo a s půlminutovou ztrátou spadnul až za Signora na třetí místo. Ze hry o titul už v první etapě prakticky vypadnul Pinzano, když jej porucha turba na první zkoušce připravila skoro o minutu a půl. V sobotu, když na druhé zkoušce konečně přestalo pršet, dokázal pilot VW získat svůj první nejrychlejší čas víkendu. Na trati zkoušky, která byla oproti těm ostatním daleko více zasypaná spadaným listím, si ostatní tolik nevěřili.

A to hlavně oba piloti škodovek, které porazil Fontana a se svým Hyundaiem i20 NG WRC se posunul na druhé místo. Ještě večer zaostával o půl minuty, teď už měl manko jen 2,8 sekundy. Do konce rally zbývalo odjet poslední dvě zkoušky. Obě se už jely za slunečného počasí a hned v té první se do čela vyhoupnul Fontana. Svou oblíbenou soutěž dokázal mistr z roku 2020 vyhrát, ale to samo o sobě nestačilo. Favoritem na titul zůstával Campedelli, který potřeboval dojet na pódiu. A to se mu nakonec podařilo, s náskokem 2,2 sekundy na Signora dokončil rally na druhém místě. Letošní Campedelliho vystoupení na evropské scéně za moc nestály a dobrý výsledek zajel pouze na domácích tratích v okolí Říma. A doma se mu dařilo i v případě šampionátu C.I.R.A. a stal se novým šampiónem.

Konečný stav šampionátu: 1. Campedelli 75,5, 2. Fontana 69,5, 3. Pinzano 65, 4. Signor 65, 5. Testa 51

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!