24. 10. 2022 09:08 − 13255× − 11

Ott Tänak opouští Hyundai, půjde k M-Sportu?

Včera pozdě večer, po skončení Rally Catalunya, Ott Tänak zveřejnil svoje rozhodnutí opustit Hyundai.

A to i přesto, že tam měl smlouvu ještě na jeden rok.

Nejde o úplně překvapivé rozhodnutí. Ott Tänak byl u Hyundai nespokojen delší dobu. Nesedl si s týmovým kolegou Thierry Neuvillem, což se může v týmu stát, ale pak to musí udržet na uzdě šéf týmu. Jenže po odchodu Andrea Adamy tým Hyundai postrádá silné vedení. Dočasně dosazený Julien Moncet nemá patrně dostatek autority a na chodu týmu je to znát. Ottovo velké zklamání bylo viditelné i na soutěži v Řecku, kdy nezasáhla týmová taktika a nedala mu větší šance bojovat o titul. Dlouhodobě se spekuluje i o tom, že mu vůz Hyundai úplně nesedí. Na druhou stranu s ním letos 3x vyhrál…

"Chtěl bych oznámit, že jsem se rozhodl opustit tým Hyundai na konci roku. Je to osobní rozhodnutí a udělal jsem ho po pečlivém zvážení a s respektem k týmu. Dostal jsem se ale do bodu mé kariéry, kdy potřebuji novou výzvu," to je ta podstatná a všeříkající část z oficiálního oznámení.

Teď se nabízí otázka, kam půjde. Návrat k Toyotě se zdá méně pravděpodobný. Šéf týmu Jari-Matti Latvala dostal v Katalánsku dotaz, zda plánují nějaké změny v týmu. On na to odpověděl, proč by je měl dělat, když mají mistrovský titul mezi jezdci a kousek k týmovému (který se v neděli stal jistým).

Mnohem pravděpodobnější se jeví návrat k M-Sportu. S Malcolmem má skvělý vztah a upřímně jen díky němu je Ott dnes tam, kde je. Když byl v roce 2012 poprvé u M-Sportu jako tovární jezdec, kupil jednu chybu a havárii za druhou. Nebylo divu, že další sezónu jezdil jen domácí šampionát. V roce 2014 se vrátil do týmu s vozem R5 a od dalšího pak i s WRC. Ale až během let 2016/2017 začal mít skutečné úspěchy, po kterých přešel k Toyotě a v roce 2019 slavil titul. Aby následně přestoupil k Hyundai a začal se trápit.

Návratem k M-Sportu by se kruh uzavřel. Byl by tam jasnou týmovou jedničkou a byla by to pro něj obrovská výzva, kterou potřebuje. Zatím ho ale ještě čeká soutěž v Japonsku s týmem Hyundai, patrně až pak se dozvíme, kam příští rok zamíří.

Komentářů celkem: 11
24. 10. 2022 09:571
1 1
Hyundai - Neuville, Mikkelsen, Breen
M-Sport - Tanak, Greensmith, (Solberg)
u Toyoty dle všeho zůstává sestava beze změn smajlík
24. 10. 2022 10:062
1 1
Slyšel jsem, že odchází z WRC úplně, protože ho znechutil ten cirkus okolo a chce být víc se svou rodinou. Proto na příští rok podepsal u Škodovky (logická volba poté, co odchází Mikkelsen do Hyundai) a pojed jen český mistrák, který je prý nejlepší na světě smajlík
24. 10. 2022 10:343
1 1
Christ: nemáme bližší informace, jestli to bude jenom velké mistrovství, nebo chce vyhrát i sprinty? smajlík Vojta s Adamem by potřebovali taky větší konkurenci pro udržení úrovně šampionátu. smajlík
24. 10. 2022 10:354
0 0
Christ - super, už se na něj těším na Šumavě. Moh by si od Ášína pujčit WRCo :D
24. 10. 2022 10:565
0 2
Za me docela prekvapeni, po tragicky prvni pulce sezony se jemu i Hnujdaji celkove zacalo zase trochu darit. Ve Fordu by byl jednicka, ale nemyslim si, ze by tam mel vetsi sanci na titul. U Toyoty by se mohl pokusit ten stroj na vitezstvi znejistet. Lappi sice letos nejel uplne nejhur, ale ani uplne nejlip. Zase co pak s Ogim, presunou Elfyna ke Kacutovi do becka?
Jeste zajimavejsi to je u Korejcu, Neuville a Sordo jsou asi jasny, na pozici 3 a 4 se nabizi nekolik navratu. Ale Mikkelsenovi ani Breenovi to tam moc neslo, Paddon uz je starej a Loubet je u Fordu nejspis spokojenej. Dobre se letos jevi Lindholm, ale Hnujdaj je co se vychovy talentu tyce takova Sparta...
24. 10. 2022 11:086
2 0
Mikkelsen už prý u Hyundai podepsal... Sordo se dlouhodobě netají tím, že chce jezdit jen něco... Paddon na to už nemá, výpadek byl moc dlouhý
24. 10. 2022 11:407
0 0
Nevěřím, že se Ogi nebo Loeb vrátí na celou sezonu a vzhledem k tomu, že už se jen baví tak to nejsou perspektuivní jezdci. Navíc do toho může zasahnoutt i smrt Dietrich Mateschitza zakladatele Red Bullu. Protože on byl tím hlavním fandou a mecenášem motorsportu.

Toyotě zbývá vyřešit, kdo bude 3jka nebo čtverka.

Ogier (Toyota) bude chtít zas půl sezóny?

Lapi (Toyota), střídal se s Ogim, měl dobrou rychlost, ale chyběla spolehlivost.

Katsuta (Toyota), letos dojel krom Zalandu všechny závody!! A na všech bodoval. Dokáže jet běžně v první pětce (na všech površích).

Mikelsen (Hyundai ??) - o rychlosti a zkušenostech tu netřeba pochybovat.

Sordo (Hyundai) už na jaře ohlásil konec kariery.

Suninen (Hyundai), letso brazdil tratě I20 Rally 2, má 3 sezóny s WRC, tratě v MS má najeté, rychlost má taky, chybí mu spolehlivost.
Jako trojka k Neuvilovi a Mikelsenovi by to davalo smysl.

Breen (Ford) má podepsaný ještě 1 rok u M Sportu.

Greensmith (Ford) - byť ho tady sposta internetových odborníků považuje za "syna", tak je zapotřebí říct že zejmena
začátek sezony měl dobré výsledky a taky dokazal vyhrát letos pár RZ. Já si myslím že má budoucnost.

Fourmax, Lubet, Solberg ...... kdo platí ten jede a časem se ukáže.
24. 10. 2022 11:488 Upraveno 12:08
0 0
Divný, proč by odcházel, když se ví, že Msport na něj nemá peníz a Toyota důvod něco měnit. Nechci malovat čerty, ale aby to nebyl konec kariéry. smajlík
24. 10. 2022 12:179
0 0
Co se Hyundai vrátil v roce 2014 do MS dělá spoustu personálních chyb ať už v jezdeckém obsazení nebo v roli šéfa týmu. Odchod Tanaka je zatím tou poslední. Jinak získat titul a zbalit kufry se nevyplácí. Tanak se na příkladu Burnse nepoučil a udělal stejnou chybu na konci roku 2019. Obávám se, že to zabalí a skončí. Mikkelsen ho nahradit nedokáže, ale to vlastně momentálně asi nikdo. Pozitivní je, že Hyundai neskládá zbraně a bude pokračovat i v další sezoně, protože Neuville je jediný kdo bude schopen držet krok s Rovanperou.
24. 10. 2022 12:2410
0 0
Ještě jedno jméno vám tady chybí - Kris Meeke smajlík
25. 10. 2022 08:3111
0 0
Původně napsal shifty
Christ - super, už se na něj těším na Šumavě. Moh by si od Ášína pujčit WRCo :D
Půjčení auta už měl před Pačejovem dávno domluvený s Honzou Dohnalem
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!