Na evropských cestách bez evropských posádek

Rally Hungary dostala za špatné zabezpečení tratí žlutou kartu a letos se nesměla zařadit do kalendáře mistrovství Evropy

Pro příští rok už ale promotér šampionátu s maďarským podnikem znovu počítá. Pro pořadatelský sbor to ale znamenalo zajistit kontinuitu své soutěže a uskutečnit jí, a to pokud možno s minimem organizačních přešlapů, i v tomto roce. Soutěž se tak převlékla do barev Therwoolin Zemplén Rally, což byl ostatně podnik na přelomu milénia, který maďarskému podniku ME virtuálně přenechal své tratě. Tratě evropské, ale posádky na startu takřka výhradně domácí. Aby také ne, když zde končila letošní sezóna maďarského mistrovství. V tom letos ovšem nekraluje nikdo z domácích, nýbrž norský host Mads Ostberg. Doposud na východě Evropy startoval pětkrát a všechny starty přetavil ve vítězství. Minule na Ózd Rallye ale Nora s Citroenem C3 Rally2 pořádně potrápil Evropan Miklós Csomós. Díky Ostbergově desetivteřinové penalizaci o vítězi rozhodlo pouhých sedm desetin. Na třetím místě se do cíle dostal Ferenc Vincze jun. s další Škodou Fabia R5, který měl teď v Therwoolin Zemplén Rally políčeno na potvrzení titulu vicemistra. Ten měl v letošním roce zároveň znamenat primát mezi domácími.

Csomós navázal tam, kde na minulé rally skončil. Vyhrál první rychlostní zkoušku a stal se tak prvním lídrem rally. Dvě a půl vteřiny, které na prvním testu získal, to bylo nic oproti těm, které na druhém poztrácel. Vinou dvou přetočení tam mladý Maďar nechal 34,1 sekundy a následoval pád na třetí příčku. Nejrychlejším z domácích se tak stal Vincze jun., ovšem tou dobou už zaostával o deset vteřin za Ostbergem. Nor ale hned v dalším testu zopakoval chybu, která jej málem stála vítězství minule na Ózd Rallye. Tentokrát jej deset vteřin za sražený retardér průběžnou vedoucí příčku nestálo, ale dal tím velkou možnost soupeřům se mu přiblížit. Využil toho hlavně Csomós, který měl v sobotu odpoledne hodně co stahovat. V poslední zkoušce už přeskočil Vinczeho jun. a do druhého dne šel z druhé příčky s odstupem dvanácti sekund na Ostberga. V nedělní ranní mlze nejrychlejší z domácích trochu zaváhal a nechal si od jezdce Citroenu nadělit 6,4 sekundy. Ve zbytku dopolední sekce už Csomós vládnul a dostal se zpátky deset vteřin za lídra rally. Ostberg ale odpoledne vyhrál ve dvou ze tří testů a šestým letošním vítězstvím si dokázal udržet svou stoprocentní úspěšnost. Maďarský titul už je s definitivní platností jeho. Pozici nejrychlejšího Maďara si v konečné verzi tabulky udržel Vincze jun. Ostatně jeho nejbližší pronásledovatel Adám Velenczei zůstal stát už v první sekci celé rally s nedostatkem pneumatik. Oběma ale na posledních dvou soutěžích vypálil rybník Csomós, který předvedl ještě o stupeň větší nasazení. Návrat do mistrovství Evropy, kterého se pilot už letos účastnil, by neměl zůstat nenaplněn.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!