22. 12. 2022 11:32 − 2985× − 3

#22 Vítězství toho druhého

Emil Lindholm nastoupil do sezóny jako dvojka týmu Toksport, za který startoval hlavně obhájce loňského titulu.

Finský pilot se šampionátem určeným pro speciály Rally2 koketoval už před třemi roky. Startoval tehdy na třech soutěžích a ve Švédsku a Katalánsku s Volkswagenem Polo GTI R5 vyválčil druhou příčku. Rok na to přešel coby soukromník do WRC3 a i v něm zopakoval švédské druhé místo. Ve stejném seriálu vydržel i vloni, byť o postu čistého soukromníka by se dalo spekulovat. Startoval totiž se stejnou technikou Toksportu jako piloti ve WRC2. Na domácích finských cestách se Lindholm dočkal prvního triumfu a úspěch zopakoval ještě v Katalánsku, což mu vyneslo třetí příčku konečného pořadí. Do letošní sezóny tedy nenastupoval s nějakou výraznou výsledkovou historií. Po letech marných pokusů se mu ale vloni konečně podařilo vyhrát domácí mistrovství. S obhajobou titulu už to letos tak slavné nebylo. Významně se na tom podepsala technika, která mu znemožnila bodovat v předposlední rally v Mikkeli. Do finále na O.K. Auto-Ralli odjížděl s tím, že se bude se svým soupeřem Mikkem Heikkilou v identickém voze muset utkat na přímo. V Lindholmův neprospěch rozhodly pouhé čtyři desetinky vteřiny. Tři týdny na to si spravil pilot navigovaný dosti výrazným a netradičním hlasem Reety Hämäläinen chuť na mezinárodní scéně. Vyhrál klasifikaci WRC2 Junior, což byl na mezinárodní scéně jeho hlavní cíl pro tento rok.

Finova sezóna začala rychlým koncem na první absolvované soutěži ve Švédsku. Už v druhém testu totiž jeho Škodu Fabia Rally2 evo pohltila sněhová bariéra. V druhé etapě se vrátil na trať, ale s obří penalizací se mu podařilo dojet si pro body za pouhé šesté místo. První body do celkového hodnocení WRC2 si ale Lindholm připsal až v dubnu v Chorvatsku. Na třetí místo se dostal díky dešti, který jeho soupeře zaskočil na předposlední nedělní zkoušce. Kromě posunu na bednu v rámci WRC2 Open mu to vyneslo na úkor Nikolaye Gryazina i vítězství mezi juniory. Další dvě jihoevropské soutěže a následující Safari Rally Kenya Fin vynechal. O prázdninách jej čekala dvojice soutěží, kde jako Fin patřil k největším favoritům. Juniorskou klasifikaci v Estonsku ale vyhrál až poté, co v neděli havaroval jeho týmový kolega a tou dobou lídr klasifikace Marco Bulacia. Stejně jako v Chorvatsku jej to vyneslo na třetí místo WRC2 Open. Lindholm měl rozhodně na víc, ale v pátek bohužel doplatil na defekt. Na domácí půdě jej čekali těžcí soupeři v podobě jeho krajanů. V juniorském hodnocení si s nimi dokázal poradit a do cíle dorazil s takřka pětiminutovým náskokem. V celkovém hodnocení WRC2 ovšem na Teemu Suninena v továrním Hyundai i20 N Rally2 nevyzrál. Maximum bodů získal až po jeho diskvalifikaci kvůli špatnému nárazníku neodpovídajícímu homologaci. Na Acropolis Rally Greece Lindholm musel napravit šlamastyku, do které se dostala jednička stáje Toksport Andreas Mikkelsen. Vítězství v obou hodnocení pro něho mělo cenu zlata a udrželo stáj Toksport ve hře o titul WRC2 Open. Mikkelsen už nemohl další soutěže absolvovat a reálně hrozilo, že jej přeskočí konkurent Kajetan Kajetanowicz. Lindholm, který měl původně za cíl bojovat mezi juniory, se díky této situaci dostal do pozice, kdy mohl vyrazit v listopadu do Japonska a bojovat o WRC2 Open. V Katalánsku získal Lindholm oproti polskému soupeři o 7 bodů více a přiblížil se těsně za jeho záda. Na japonských asfaltech tak mohla začít parádní bitva o titul. Bohužel ale skončila dřív, než vůbec začala. Pár metrů za výjezdem z tunelu v RZ 2. Kajetanowicz o sloup rozmlátil levou zadní část své škodovky a vypadnul ze hry. Lindholm už potřeboval jen dojet do pátého místa nehledě na výsledky Power Stage. Pěkná náplast za nepovedenou sezónu na domácích tratích. K obhajobě světového titulu dostane Lindholm k dispozici zbrusu novou Škodu Fabia RS Rally2. Testy na Monte Carlo na konci listopadu se ovšem zrovna nejlépe nevyvíjely. Fabia skončila v trochu neobvyklé poloze na srázu.

Komentářů celkem: 3
22. 12. 2022 13:03
0 0
Jako dvojka za Toksport startoval Bulacia, mel taky vloni nejlepsi vysledky, akorat jeho sezona byla naprosta katastrofa. Lindholm startoval az za druhy tym Toksportu.
25. 12. 2022 00:26
0 0
Pane Raško, vaše mezisezonní články mi dělají velkou radost . Dobra práce. Diky moc smajlík
26. 12. 2022 21:12
0 0
Díky, to mi těší. smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!