Luboš Tenkl - eWRC.cz
16. 1. 2023 20:04 − 4971× − 9

Dvacátá sezona Luboše Tenkla za dveřmi

Luboš Tenkl s Alenou Benešovou mají za sebou společný rok, kdy divákům předváděli krásné BMW M3.

V uplynulém roce se na sedadlo spolujezdce, vedle ostříleného soutěžního jezdce Luboše Tenkla, posadila zkušená Alena Benešová. Mnozí závodníci i fanoušci říkají, že Luboš je díky tomu jak politý živou vodou a na trati předvádí výkony jak zamlada. Že by na tom bylo něco pravdy? „S Álou je spolupráce úplně super. Sedli jsme si a je to teď fajn. Neříkám, že to všechno bylo úplně jednoduché, protože jsme oba trochu tvrdohlavé palice, ale oba si teď sport opravdu užíváme a máme ze závodů dobrý pocit. Vyřešili jsme i dlouhodobý technický problém, kdy naše auto nejelo, jak by mělo, a já tomu nedokázal za tu dobu přijít na kloub. Pomohl nám až Jára Vančík. Už jsem mu děkoval a udělám to znovu, protože je to profík a posunul motor našeho auta úplně jinam. Auto se teď dá mnohem víc řídit plynem a je daleko větší zábava ho řídit. Máme taky velmi pěkně nastavený podvozek a to je taky znát.

Největší problém ale dneska je udržet se v kondici, protože nikdo z nás nemládne. Letos mi bude sedmdesát a někteří moji vrstevníci mají problém vydržet v tomto věku u „mlíka“ jako diváci. Musím na sobě stále makat a každý den najedu na kole dvacet kilometrů a dvakrát týdně chodím na tenis. Jinak bych těžko dva dny v závodním autě zvládl. Je to makačka a není to zadarmo,“ vysvětluje Luboš Tenkl, který je v současné době pravděpodobně nejstarším aktivně závodícím jezdcem rally v České republice.

Celkem na sedmi soutěžích jsme loni mohli vidět posádku BMW M3 ve složení Tenkl – Benešová. Médii rezonovalo jejich odstoupení na Rally Bohemia, k němuž se jezdec vrací s odstupem několika měsíců. „Bohemka by mohla být nejhezčí soutěží v České republice. Rychlostní zkoušky jsou tady krásné, ale v poslední době se tady vždy vymyslí nějaká blbost, která celou soutěž zkazí. Býval to nesmyslný prolog bez měření časů v Sosnové, loni to byl pokus o šotolinovou zkoušku ve druhé etapě, ale k tomu jsem už toho řekl dost. Bohužel tam následně docházelo i k porušení nejdůležitějších zásad bezpečnosti, kdy nás ředitel soutěže nutil odstartovat do vložky, která byla dlouho přerušená, po trati chodili diváci a bylo to hodně nebezpečné. Nevím o tom, že by se celý případ nějak vyšetřil a že by z toho bylo nějaké poučení. Platí, že na Bohemku pojedu jedině za předpokladu, že tam nebude dělat ředitele pan Pavlát.

Jinak mají všechny soutěže v české republice super úroveň. Nás loni pozlobilo auto v Příbrami, jinak jsme si všechny soutěže užili a asi bych vypíchnul Pačejov. To je soutěž, kde všechno funguje v klidu od začátku až do konce. Myslí se na závodníky a je z toho cítit, že soutěž dělají lidi, kteří mají rally rádi. Jsem i rád, že tento tým dostane možnost v tomto roce pracovat na přípravě mistrovství světa v rally,“ otvírá další téma Luboš Tenkl, který už několikrát v minulosti vyjádřil názor, že marketing a propagace rally je obrovsky důležitá součást organizace rally.

„Mistrovství světa v rally, které má být letos i v České republice je velká příležitost pro náš sport. Rally je nejpopulárnější motorsport u nás, a kdo zažil doby WRC v Česku, ten ví, jak to dřív u nás vypadalo. Kilometrové kolony aut k RZ a když jste nepřijeli hodinu před startem, tak jste museli mít žebřík anebo jste stáli v desáté řadě. Po nejrůznějších uměle vytvořených omezeních ze strany FIA a Autoklubu klesla popularita rally o mnoho úrovní níž. Teď máme šanci to změnit, protože soutěž mistrovství světa v rally v České republice by mohl být svátek a oslava našeho sportu. Když se to povede, tak z toho rally v ČR může žít mnoho let a můžeme na tom všichni vydělat.

Když se to ale posere, tak to může poškodit nejen sportovce v rally, ale i pořadatele a všechny, co se kolem pohybují. Vůbec se nebojím o kvalitu rychlostních zkoušek a jejich zabezpečení. V tom jsme špička a lidi z Pačejova a ze Šumavy ví, co mají dělat. Problém ale může být v marketingu, propagaci, vysvětlování, promování a v tom, aby se o rally prostě mluvilo a byla všude vidět. Upřímně nic podobného teď nikde nevidím a podle mě není příliš brzo. Kampaň k MS v rally už by měla dávno běžet, mělo by se o tom diskutovat, mělo by být přesně jasné, kdy a kde se pojede a do lidí už by se to mělo v médiích masírovat teď. Měli bychom si na tom udělat jako český rallysport a Česká republika velkou reklamu. Velmi si přeju, aby z toho nebyla velká ostuda,“ vyjadřuje Luboš Tenkl svůj názor k Central European Rally 2023, která odstartuje v Praze první, českou etapu soutěže WRC.

Co čeká v roce 2023 Luboše Tenkla a Alenu Benešovou? „Budeme si i letos vybírat soutěže, které se nám líbí a baví nás. Chceme začít na Šumavě, pojedeme do Krumlova, na Plzeň, Příbram a na Pačejov, a když bude Bohemka bez Pavláta, tak i tam. Na autě se teď přes zimu udělá potřebná údržba, neplánujeme žádné velké změny. Na jaře chci určitě trochu testovat, abych se dostal do kondice já i auto, a věřím, že mi v tom znovu pomůže Honza Kubíček, který nám pomáhá v nastavení podvozku, a díky němu se auto řídí o mnoho líp a podvozek funguje perfektně. Málokdo dokáže s autem tak pracovat, jako právě Honza.

Celkově bych chtěl poděkovat našim partnerům, kteří nás podporovali v loňském roce, a to hlavně společnosti SILMET, která je distributorem paliv v České republice, a kterou chceme v rally propagovat i letos. Velký dík patří samozřejmě našim mechanikům a všem členům týmu, bez nichž by to nešlo. Na závěr musím vyzdvihnout nejlepší českou spolujezdkyni Álu Benešovou, která to v autě umí jako málokdo a na každou soutěž je perfektně připravená. Těšíme se samozřejmě i na vás, na fanoušky rally,“ uzavírá Luboš Tenkl.

Komentářů celkem: 9
16. 1. 2023 20:331
6 0
smajlík přesně tak smajlík Bohemka by mohla být nejkrásnější závod v ČR, jen škoda že si z ní někdo udělal byznys a jakmile cinknou peníze od posádky na účtu, tak už je posádka panu řediteli úplně u prdele ...
17. 1. 2023 10:162
0 0
...pravděpodobně nejstarší aktivně závodící jezdec v rally...dovolím si nesouhlasit, byť si myslím, že o tomto to není, ale určitě tento "post" má Karel Jirátko/1951/ a těsném závěsu Jindřich Štolfa/1952/....
17. 1. 2023 11:203
2 3
Tak pánové Štolfa a Jirátko to je trochu jiná liga. Na Bohemii stáli na bedně a bylo jim fuk kdo tam je zrovna ředitel. Prostě profíci.
17. 1. 2023 12:034
4 0
Nevidim do osobnich sporu, ale cca 15 minut po Voldrichove boude to fakt nevypadalo, ze by se RZ jeste mohla jet. Urcite ne bez predjezdce.
17. 1. 2023 12:395
2 4
Tak hodně úspěchů v roce 2023, pane Tenkl, méně křivd,kvalitnější silnice, hodnější pořadatele, teplejší léta, studenější zimy a hojnější úrodu, než ve všech těch předchozích, nepochybně nepřívětivých, letech... smajlíksmajlíksmajlík
17. 1. 2023 17:046
0 4
Původně napsal slow driver
Tak pánové Štolfa a Jirátko to je trochu jiná liga. Na Bohemii stáli na bedně a bylo jim fuk kdo tam je zrovna ředitel. Prostě profíci.
Nó, ne každý se zavděčí každému, ale dát Čárlímu a Jindrovi palec dolů, to už musí být hodně náročný znalec. smajlík
17. 1. 2023 21:077
2 0
slow driver,liposh: Pánové, já přesně vím, o čem kolega Tenkl mluví, je mi líto, ale pravděpodobně vidíte jenom tu zářivou lesklou a naleštěnou viditelnou desetinu ledovce české rally ,ale ten černý , mnohdy nechutný ponořený zbytek ( 9/10) nevnímáte.... A když si tady relevantně a na základě svých reálných zkušeností z českého rallysportu někdo navíc jenom podle mne velmi mírnou formou trochu poodhalí ten závoj, který skrývá tu skutečnou realitu, je od vás dehonestován a kritizován. Jsem zvědav, co budete a v jakém fyzickém a psychickém stavu v 70-ti letech pro český rallysport dělat vy....?!?
17. 1. 2023 21:538
1 0
Jest pravdou, že respekt a uznání si pan Tenkl vzhledem k věku formě závodění velmi zaslouží, zeptejte se však zcela mimo kameru a neveřejně jezdců a posádek okolo zda s nimi plně souzní /co si o nich doopravdy myslí/ a budete možná překvapeni.
18. 1. 2023 12:539
1 0
Ecky to kulantně popsal. Luboš si bude stěžovat, že je na Sahaře horko a sucho a na polárním kruhu zima sníh. Ovšem za všechny nemluvil a mluvit nebude. Tedy mluvit rovná se psát stesky na nic neřešící fóra.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!