Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
15. 2. 2023 18:35 − 6507× − 4

M. Wilson: Švédské vítězství byla Ottova zásluha

Při druhém startu s Pumou Rally1 se Ott Tänak dočkal vítězství a Malcolm Wilson nešetří slovy chvály pro svého jezdce.

Ve Švédské rally dokázal estonský jezdec zužitkovat výhody dané startovní pozicí a hned od začátku soutěže udávat tempo na špici a v závěru druhé etapy se dostat do čela, které nakonec udržel až na cílovou rampu. Pro cumbrijský tým se jednalo teprve o druhé vítězství v éře vozů Rally1 a Ott Tänak navázal na vítězství Seba Loeba z loňského Monaka. Výsledky ze druhé soutěže letošní sezóny navíc přinesly jednu zajímavost, že o vítězství si to rozdala dvojice pilotů, co si prohodila pro tuto sezónu sedačky, když loni ještě Estonec reprezentoval Hyundai, kam naopak pro tento rok zamířila loňská jednička M-Sportu Craig Breen. Ten paradoxně zajel více rychlejších časů jak Tänak, ale jeho soupeř s modrým oválem předvedl větší konzistenci výkonů a navíc ani nebyl ovlivněn týmovou režií, která Breena vedla k penalizaci před závěrečnou zkouškou. Ale to už je historie a do statistik zůstane jako vítěz zapsán Ott Tänak a jak se nechal slyšet šéf M-Sportu Malcolm Wilson, toto vítězství šlo plně za schopnostmi jezdce.

"Být zpět na nejvyšším stupínku je skvělý pocit. Nikdy jsem nepochyboval o tom, že toho jsou auto i tým schopní. Ale musím přiznat, že jsme do Švédska jeli s tím, že takovýto výsledek asi očekávat nemůžeme. Vím, že máme před sebou hromadu práce a víme, že můžeme na autě zapracovat, aby více sedělo Ottovu jezdeckému stylu, takže toto vítězství je jeho zásluhou. Nebyli jsme nejrychlejší, ale Ottovy zkušenosti a schopnosti hrály roli. On byl rozhodující článek. Celý tým odvedl super práci, ale vítězství v soutěži šlo za Ottem," říká Malcolm Wilson a přiznává, že úvodní podnik soutěže mu trochu zchladil očekávání, "abych byl upřímný, tak když jsme Otta podpeisovali, tak jsem cítil, že ve Švédsku bychom mohli zvítězit. Ale současně jsem viděl, co od auta chce a co hledá, pak přišla Rallye Monte Carlo a uvědomili jsme si, že je před námi práce. Takže jsem si říkal, že bychom tu mohli jet o stupně vítězů, ale Ott naše očekávání překonal. Co víc k tomu dodat?" uzavírá Malcolm Wilson.

A v podobném duchu jako šéf M-Sportu mluví i sám Ott Tänak: "Na startu rally jsme netušili, co čekat a teď jsme tady. V průběhu rally jsme pochopili, že nebudeme nejrychlejší na jednotlivých vložkách, ale dařilo se nám držet stabilní tempo a díky tomu spolu s chybkama soupeřů se nám povedlo maximalizovat naše šance," říká Ott Tänak, jenž si poprvé po první etapě uvědomil, že by to ve Švédsku mohlo cinknout, "Craig obvykle mívá s druhými průjezdy problémy a když se nám v sobotu povedla první runda s minimální ztrátou, tak jsem chtěl odpoledne začít budovat náskok. Ale to se nepovedlo, potkaly nás nějaké problémy s pneu a ztratili jsme čas. Pořád to bylo ale míň než Craig a v neděli jsme si už hlídali svou pozici. Tohle vítězství rozhodně přineslo emoce. Malý tým jako je M-Sport jsme bojovali proti velkým továrním týmům a vyhráli jsme při prvním startu s autem na nezpevněném povrchu. To je pro každého obrovský výsledek. Víme, že nás ještě čeká dost práce a musíme přidat, abychom letos mohli bojovat o titul. Ale jsem si jistý, že tým o to stojí, takže do té práce půjde s nadšením," uzavírá vítěz nedávné Švédské rally.

Komentářů celkem: 4
15. 2. 2023 20:03
1 0
Paráda len tak dalejsmajlíksmajlík vo švédsku to bol skvelý šport smajlíksmajlík
15. 2. 2023 20:42
0 0
za mě absolutní spokojenost...,jen škoda,že Ota porazil Lappiho v rz 7 o 0,9 sec...,mohla asi by to být rarita vyhrát bez jediné vyhrané vložky...smajlík
15. 2. 2023 22:26
1 0
Aáááá "kuře" se probralo z hibernacesmajlík
16. 2. 2023 10:32
0 0
Otík dobře!smajlík Velice mě pobavila strategie u konkurence,výbornej vtipsmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!