Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
18. 2. 2023 10:25 − 6975× − 7

Pobaltí se světu líbí, proto Lotyšsko míří do MS 2024

Světový šampionát si pro sezónu 2024 nadělil další novou destinací, kterou je Lotyšsko.

Po úspěchu Estonské rally, které se (i díky podivné pandemické sezóně 2020) povedlo stát první pobaltskou soutěží v mistrovství světa se od roku 2024 přidává další soutěž v tomto regionu. Hned na úvod je nutno poznamenat, že je otázkou, zda se jezdci a diváci budou moct těšit na dvě rychlé šotolinové soutěže v regionu nebo zda půjde o náhradu Estonska, protože ještě v listopadu loňského roku se ředitel Estonské rally Urmo Aava nechával slyšet, že mají od promotéra na stole nabídku na pokračování spolupráce do roku 2026 s tím, že by rádi podpis oznámili na jaře. Nabízí se tedy konspirační otázka, zda poněkud nečekaný vstup Lotyšska tyto plány zhatí nebo dojde pouze k leteckého trojboji Lotyšsko – Estonsko – Finsko (ať už v jakémkoliv pořadí). To se ale teprve ukáže a nyní pojďme zpět k samotné Lotyšské rally. O té ve světové podobě zatím není mnoho jasného, neví se přesný datum, ani to, zda půjde o pokračování Rally Liepaja nebo soutěž vznikne od nuly. Jisté ale je, že půjde o pořádný výlet po celém Lotyšsku, protože se soutěž odehraje nejen ve městech Rize a Liepāje, ale navštíví i regiony Talsi, Tukums, Kuldīga a Dienvidkurzeme.Ve zprávě oznamující zařazení soutěže se nechává slyšet promotér, že zařazení rally je výsledkem jeho snahy mít v kalendáři MS jeden slot pro podnik ERC, aby mohly soutěže postoupit mezi elitu a tato zpráva by mohla alespoň trochu naznačovat.

"Vždy jsme měli záměr, mít v kalendáři MS jeden slot k dispozici pro rotaci soutěže z ERC do MS. Rally Latvia se tak stává prvním příkladem tohoto postupu a její zařazení do MS je jasnou ukázkou její sportovní a organizační kvality a zájmu lotyšské vlády o rallysport. Rozhodnutí o zařazení soutěže je dalším důkazem strategického významu Pobaltí pro MS. Máme dlouhodobou úspěšnou spolupráci s televizí TV3 a už teď se těšíme na prohloubení vzájemné spolupráce v roce 2024. I díky této spolupráci a neustále rostoucí síti více než 50 držitelů vysílacích práv ve více než 150 zemích se MS stalo jedním z nejvíce rozšířených odvětví motorsportu na světě," říká k zařazení Rally Latvia ředitel promotéra Peter Thul.

Je bez debat, že zařazení soutěže do MS nenechalo chladným organizátory z RA Events: "Je to splnění snu. Naše práce započatá před mnoha lety konečně vyvrcholila zařazením Lotyšska do kalendáře MS pro rok 2024. Pro RA Events se jedná o ohromný milník, který ale současně přináší nesmírnou odpovědnost. Ale velkou oporu máme v našich partnerech – lotyšské vládě, domovském městě rally Liepaje, hlavním městě Rize, generálním sponzoru Tet a v mnoha dalších. Mimo těchto jmenovaných je mnohem větší tým nadšených spolupracovníků, s nimiž můžeme tohle uskutečnit a poprat se se všemi výzvami, které se před námi objeví," říká ředitel Tet Rally Latvia Raimonds Strokšs.

Komentářů celkem: 7
18. 2. 2023 18:551
1 6
smajlík gratulace urcite to bude lepsi nez ta komedie 3 statu smajlíksmajlíksmajlík
18. 2. 2023 19:342
1 0
V omezovači po zemědělské cestě v polích to nabídne Lotyšsko. Radši bych uvítal třeba návrat Korsiky a určitě je pozitivní prodloužení smlouvy Acropolis které bylo zveřejněno tento týden.
19. 2. 2023 00:533
0 0
Tratěmi nejnudnejší závod ME míří do MS. Gratulace smajlík smajlík
19. 2. 2023 07:354
0 0
No, uvidí se, kdo “půjde z kola ven”…ale osobně podle článku sázím na rotaci s Estonskem MS/ME. Navýšení počtu soutěží o závod v Evropě bych nepředpokládal, jak píše slow d., tak v Řecku mají nově prodlouženo, “Trojmezí” by mělo být na 3 roky a Chorvatsko myslím má smlouvu do 2024 včetně.
20. 2. 2023 19:455
1 0
Já jsem pro návrat Polska smajlík Rajd mi hodně chybí smajlík
21. 2. 2023 12:486
0 0
Tiež som za návrat Poľska. smajlík
21. 2. 2023 13:207 Upraveno 13:25
0 0
Jo, Polsko bylo nejlepsi, lepsi nez Finsko. Ale po odchodu Lotosu i Orlenu se uz nenasel nikdo, kdo by nasypal jabka Mise Praskacce. A asi uz nenajde. Holt vsechno krasny jednou konci. Verim tomu, ze v Lotyssku by se nejakej peknej flek taky nasel a je to kousek bliz nez do Finska, takze lepsi nez dratem do voka.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!