28. 2. 2023 05:25 − 1681× − 0

Ondřej Martinec: Dakar Classic 2023 jsme si náležitě užili

Czech Samurajs Team to není jen posádka Olga Roučková-Jiří Kopřiva, ale také dvojice Ondřej Martinec-Gabriel Žúbor.

A nutno dodat, že byli nováčky na letošním Dakaru, ale stali se s Toyotou Land Cruiser v absolutním pořadí Dakar Classic nejlepší českou posádkou, když obsadili z téměř devadesátky odstartovaných sedmatřicáté místo.

Věřil jsi před startem náročné soutěže, že budete ve výsledkové listině na cílové rampě Dakaru Classic tak vysoko?

"Určité ambice jsme měli, počítali jsme s celkovým umístěním tak do padesátky, ale o sedmatřicáté pozici se nám ani nesnilo. Po prvních etapách to tak ani nevypadalo, protože nás provázely technické problémy, ale postupem času se vše vychytalo, a proto jsme stoupali výsledkovou listinou směrem nahoru."

Vraťme se na úplný začátek. Co Tě přivedlo k rychlým kolům a jaké soutěže máš už za sebou?

"Motorsport miluji už od malička. Zkusil jsem motorku, čtyřkolku i SidexSide. Co se týče závodění tak mám za sebou několik navigačních závodů za řídítky čtyřkolky na Ukrajině a v Rumunsku. Absolvoval jsem i několik expedičních výprav na čtyřkolce i v autě. V rámci České republiky jsem poslední rok závodil v ČMPR v rallye pravidelnosti za volantem VW Golf."

Podílíš se také na stavbě a technické přípravě závodního speciálu?

"Určitě ano, na autě jsme spolu s mechaniky pracovali po celou dobu příprav. Na Dakaru je velice důležité znát dobře techniku. Je to vytrvalostní rally při které je dost pravděpodobné, že se s autem něco stane."

Co bylo podle Tebe na letošním Dakaru nejtěžší?

"Tenhle Dakar Classic byl opravdu hodně náročný. Hlavně na kilometry, počasí a změnu tempa. Na den vypneš a ono se tomu tělu potom vůbec nechce znovu nastartovat. Po dni volna jsem se s tím pral celý den.

Slyšel jsem, že jste docela hodně pomáhali posádkám soupeřů v jejich nesnázích.

"Na Dakaru je to jakési nepsané pravidlo. Tak jsme se snažili pomoct každému, když bylo potřeba, ale ne vždy se nám to v dobrém vrátilo. Ale pomohli bychom znovu."

Jak hodnotíš dosavadní spolupráci se SŠTŘ (Střední škola technická a řemeslná) v Novém Bydžově a projekt Mechanic Academy?

"Automobilní vzdělávání na této škole má dlouholetou tradici. Vyučují se zde tříleté učební obory, obory s výučním listem: automechanik, autoelektrikář, řidič nákladní a osobní dopravy A také je zde čtyřletý obor s maturitní zkouškou technik silniční dopravy. Filip Bajora je absolventem právě tohoto oboru, a tento student s námi jel jako mechanik na Dakar. Chtěl bych poděkovat mnoha lidem, kteří se na tomto projektu podíleli. Zejména panu řediteli Blažejovi, panu učiteli Hovorkovi a panu hejtmanu Červíčkovi. Tito lidé stáli u zrodu našeho nového projektu. Těšíme se na další společné roky spolupráce, ve kterých posuneme dál automobilní vzdělávání a schopnosti studentů a učňů této školy".

Předpokládám, že jsi plný dojmů z náročné rally, ale že to asi nebyl tvůj první a zároveň poslední start.

"Vše je závislé především na penězích. Když se nám podaří sehnat dostatečné finance, tak se opět velice rád postavím na start. Máme co zlepšovat a už teď víme, že jsme při optimální shodě všech faktorů schopni dosáhnout do top tří ve své kategorii."

Neuvažuješ o nějaké jiné dálkové rally kromě Dakaru?

"Samozřejmě, že myšlenky tady jsou. Chtěl bych třeba zkusit Eco race rally, nebo Silkway rally. Další uvažovanou metou snad bude Historic Monte Carlo s nějakým pěkným veteránem."

Máš nějaké vysněné, ale reálné auto s nímž by jsi chtěl Dakar nebo nějakou jinou rally absolvovat?

"Netajím se tím, že by to měla být Tatra nebo LIAZ!"

Jaký bude tvůj další letošní motoristický program. Vím, že teď máte s Olgou sérii besed. Ale také, že jste přihlášeni na Rallye Úslava Revival v Blovicích.

"Během roku máme naplánovaných spoustu besed, akcí a show ale musíme to sladit s kalendářem ČMPR, kterého se chceme zúčastnit. Na Úslavu se těšíme, vloni jsme si ji užili na maximum. Navíc tam máme domluvenu jednu z besed v předvečer soutěže. Budeme i na akcích Motocykl, na Legendách a dalších. Chtěl bych na závěr poděkovat všem, kteří nám pomáhají a fandí Czech Samurajs Teamu. Bez nich by se ten kolotoč nikdy neroztočil."

Foto: Petr Šedivý a archiv týmu

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!