I v zimě do Jyväskylä

Jméno tohoto finského města není třeba dlouze představovat, když se v jeho okolí koná jedna z nejvíc ikonických soutěží MS.

Letos ale Jyväskylä hostila ještě jednu soutěž. Třetí a zároveň závěrečný zimní podnik národního mistrovství. Startovalo se na dostihové dráze Killeri, která v minulosti hostila i divácké superspeciálky v rámci mistrovství světa. Druhý den si pak devět desítek startujících posádek mohlo vyzkoušet, jaké to je se svézt na legendárních úsecích Moksi nebo Palsankylä, když jsou zasypané sněhem. Soutěž si nenechala ujít ani partička hvězd světového formátu. Kalle Rovanperä si sednul za volant Toyoty Starlet a chtěl se hlavně bavit. Kvůli poruše zavěšení hned v sobotu z rána toho ale moc neodjezdil. Větším nadšením oplýval jeho spolujezdec Jonne Halttunen, který stejně jako Kalle plnil roli předjezdce v postarším voze Toyota. Do Corolly 1600 AE86 se chce brzy zase vrátit a podle jeho slov mu to má pomoci k lepšímu výkonu v roli spolujezdce. Teprve na levé sedačce zjistil, jak moc těžké je poslouchat a vstřebávat spolujezdcem přednesené informace. V Killeri se pak v roli předjezdce sklouznul i Harri Rovanperä, a to rovnou se skvostným Audi Quattro Sport E2. O body si to však rozdali jezdci v daleko konvenčnějších vozech Rally2. Lídr mistrovství Teemu Asunmaa představil zcela novou zbraň, Škodu Fabia RS Rally2. Bude jí potřebovat, protože jej čekají souboje s opravdu těžkým soupeřem. Jari Huttunen sice v Laponsku chyboval, ale minule v Kuopiu už dokázal, že i s nejstarší verzí R5 od Škody se dá vítězit. V obou soutěžích se musel smířit s druhým místem Juha Salo, který zbylé dva soupeře doplňuje ve Fabii Rally2 evo. Stejnou techniku letos pilotuje i mladý Lauri Joona. Vůbec se zatím ale nedaří trojici pilotů s konkurenčními vozy této kategorie. Syn mistra světa Marcuse Grönholma Niclas sice dojel obě úvodní rally, ale nejrychlejším pilotům nestíhá. S Citroenem C3 Rally2 tak dokončil úvodní soutěž na šestém a druhou pak dokonce až na osmém místě. Větší rychlostí se prezentoval Riku Tahko, ale jeho laponské vystoupení poznamenal výlet do sněhové bariéry. V Kuopiu už se svým novým Hyundaiem i20 N Rally2 bral body za šesté místo.

Mladý Roope Korhonen platí za jednu z velkých nadějí finského rallysportu a po loňském titulu v hodnocení SM3 dostal k dispozici Volkswagen Polo GTI R5 stáje Rautio Motorsport. Na Arctic Lapland Rally jej ale dvakrát podrobil testu pevnosti a minule si trochu spravil chuť pátým místem. Na páté příčce se držel i teď v Jyväskylä v době, kdy musel pro technickou závadu odstoupit. Nadějný druhý čas z RZ 4 se tak stal Korhonenovou labutí písní. Tahko se držel sedmý, než svůj Hyundai v RZ 5 vyválel. Naštěstí jsou finští diváci zdatní a mají u sebe pro případ nouze vždy lopaty. Hyundai tak vcelku rychle ze závěje vysvobodili a posádka nakonec dojela dvanáctá. Post nejrychlejšího pilota jiné techniky než od české značky opět připadnul Grönholmovi. Na jeho přiblížení se špičce se toho však moc nezměnilo, dojel až šestý. Na páteční superspeciálce kraloval Asunmaa s novou Fabií. V sobotu ráno začal rychleji Salo, ale lídr rally z pátku pak vyhrál třetí test a udržel se o 2,1 sekundy v čele. Joona v prvních dvou soutěžích za trojčlennou špičkou šampionátu zaostával. V Jyväskylä jakoby s jeho vozem startoval někdo jiný. Mladý Fin jel skvěle a první sobotní sekci zakončil na senzačním druhém místě. To si sice neudržel, ale narozdíl od předešlých startů dokázal úspěšně bojovat se Salem a ve výsledku jej o posun na bednu připravit. Huttunen předvedl výkon podobný předešlé soutěži finského mistrovství. Bývalý mistr WRC2 se prostě probouzí trochu pomaleji. Ze třetího místa ale v RZ 4 rychle poskočil na první. Asunmaa bohužel doplácel jako lídr šampionátu na svou startovní pozici. Bohužel pro něho se na trať ještě snesl čerstvý sníh a žádný z úseků se nejel více než jednou. Ani nová technika mu tak nepomohla odrazit Huttunenův útok. Ten vyhrál všechny čtyři závěrečné testy a získal druhý triumf v řadě. Jako lídr mistrovství se ale do letní části stejně přesune Asunmaa a na druhém místě se stále drží Salo.

Stav šampionátu: 1. Asunmaa 67, 2. Salo 55, 3. Huttunen 50, 4. Joona 47, 5. Metsälä 33

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!