Start britského mistrovství zapadal sněhem

Na britských ostrovech sněžení není úplně obvyklým jevem. O to víc překvapilo teď v půlce března pořadatele úvodního podniku tamního mistrovství.

Tamní soutěže, a to hlavně ty šotolinové, startujícím posádkám většinou nenabízejí zrovna bohatou porci soutěžních kilometrů. V případě aktuální soutěže to byla jen necelá devadesátka. Vrtkavé počasí si však řeklo, že to je možná až příliš. A svou sněhovou nadílkou se zasloužilo o zrušení úvodní trojice testů. Celá rally se tak nakonec odjela na 64 měřených kilometrech a pouhých třech úsecích, ze kterých se jeden odjel hned třikrát. Jednalo se o úsek Greystoke, který k pravidelným testům své techniky používá stáj M-Sport. Právě s touto světovou stájí je ostatně celá rally spjata a v názvu nese jméno jejího zakladatele Malcolma Wilsona. Anglická šotolinová soutěž je jednou ze tří šotolin letošního kalendáře BRC. Zbylé dvě, Trackrod Rally Yorkshire a Visit Conwy Cambrian Rally, se pojedou až na úplném konci sezóny. Mezitím se posádky vydají ještě na čtyři asfaltové rally. Do šampionátu se vrací Modern Tyres Ulster Rally a také poněkud nelogicky belgická Ardeca Ypres Rally. Chybět nebude ani slavná Jim Clark Rally a také jedna z nejambicióznější soutěž poslední doby Get Connected Rali Ceredigion. Ale teď zpátky do Cumbrie. Na startu samozřejmě nemohla chybět technika M-Sportu. A diváci si mohli prohlédnout i techniku Rally1. Jelikož se v Británii již několik let nejezdí podnik mistrovství světa, jednalo se o ojedinělou záležitost. Za volantem ale bohužel seděl Jourdan Serderidis, takže byl Ford Puma Rally1 v cíli klasifikován až na deváté příčce. O čtyři minuty rychleji prolétnul tratí jeho týmový kolega Adrien Fourmaux.

Francouz ale neseděl ve voze nejvyšší kategorie. Jako přihlášený do britského mistrovství musel vzít zavděk Fordem Fiesta Rally2. Na první zkoušce sice Fourmaux nevyhrál, ale už od té druhé převzal vedení a to si udržel až do cíle. Na Serderidise dokázal během 64 kilometrů najet náskok rovných čtyř minut a skoro minutu dokázal získat i na druhého v pořadí. Britové tak mohou jedině doufat, že se Fourmaux vzhledem k nabitému programu ve světovém seriálu WRC2 na ostrovech mockrát neobjeví. Keith Cronin ještě několik dnů před startem sezóny neměl dostatek financí. I když vloni bojoval až do závěru o titul, který už v minulosti několikrát získal, v přesvědčování sponzorů mu to moc nepomohlo. Ostatně úřadující mistr Osian Pryce letos ještě nikde nestartoval a program v BRC nedal už několik let v řadě dohromady ani další šampión Matt Edwards. Cronin nakonec se svým Volkswagenem Polo GTI R5 startoval, ale přibrzdil jej pomalu jedoucí Sederidis. Ve třetí zkoušce dokázal zatlačit, zajel nejrychlejší čas, ale na boj o vítězství už bylo pozdě. Vzhledem k problémům s posilovačem řízení by se mu to stejně nepovedlo. Do sezóny tak Cronin vstoupil druhým místem. James Williams vloni vybojoval třetí místo za dvojicí pilotů Volkswagenů, kteří si jeli svůj vlastní závod. Tehdejší Hyundai i20 R5 ale vyměnil za Ford Fiesta Rally2 a do sezóny vlétnul nejrychlejším časem. Po defektu pak ale vypadnul z nejlepší pětky. Nakonec se Williams dokázal dostat aspoň na čtvrtou příčku, když přeskočil navrátilce do šampionátu a dalšího jezdce s Fiestou Rally2 Calluma Blacka. Největší senzace minulé sezóny Ruairi Bell zatím bohužel žádný program pro tento rok neoznámil. S vozem české značky Škoda letos bude bojovat aspoň Garry Pearson. V Cumbrii se nakonec jako hlavní handicap neukázaly pneumatiky Hankook, ale problémy se spojkou. Pearson do cíle dorazil jako šestý. Elliot Payne se, zřejmě odrazen sněhovou nadílkou, rozhodnul vynechat seznamovací jízdy. Dříve to tak na britských ostrovech bylo běžné, ale v současnosti se jednalo o velký risk. I tak ale se svým Fordem Fiesta Rally2 porazil spoustu soupeřů, se kterými se letos bude utkávat, a silnou dvojici Fourmaux – Cronin doplnil na stupních vítězů. Juniorům v první letošní rally kraloval Kyle White s Peugeotem 208 Rally4. Úřadující juniorský šampión Eamonn Kelly letos prohání světové juniory, ale s Volkswagenem Polo GTI R5 nechyběl ani na Malcolm Wilson Rally. Ranní zasněžené cesty mu ale moc nevoněly a nakonec dojel sedmý.

Komentářů celkem: 5
16. 3. 2023 09:24
0 0
Stav britského šampionátu je dlouhodobě tristní smajlík
16. 3. 2023 09:41
0 0
V současné době to zlepseni situace nevypada asi nikde.... A ten "pokus", kdy úplně zakazali v mistráku čtyřkolky, jim asi taky moc nepomohl.
16. 3. 2023 18:32
0 0
Shacki tristní ?To jsi ještě pojmenoval velmi kulantne.Z mého pohledu je to čiré zoufalství.Proc to jezdí, nerozumím.Zlaty český mistrák.
17. 3. 2023 07:46
1 0
To si jako dělají kozy? 17 přihlášených!!smajlík Nejel se u toho nějaký pohár,nebo tak něco?
17. 3. 2023 08:20
0 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!