Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
18. 3. 2023 12:30 − 3245× − 0

Oblékne se svět do hvězd a pruhů?

Zájem dostat světový šampionát do Spojených států sílí a tento rok v USA proběhne testovací soutěž.

Od dob, kdy světová rally naposledy zavítala do Spojených států, proteklo řekou Hudson už spoustu vody, protože naposledy se v USA jelo v roce 1988 při Olympus rally a celkově do země s jednou z největších ekonomik světa zavítalo WRC jen 5x. To by se mohlo nyní změnit, protože vznikají plány na uspořádání Rally USA, která by se na zkoušku a přípravu všeho potřebného letos odjela jako kandidátský podnik se zájmem o vstup do šampionátu v roce následujícím. Podnik je naplánován okolo města Chattanooga ve státě Tennessee, kde se pod názvem Rally Tennessee odjede druhý dubnový víkend jako demonstrační akce a následně v září ve stejné lokalitě proběhne už přímo testovací soutěž na Rally USA. Podle zpráv by se mělo jednat o šotolinovou soutěž odehrávající se na silničkách v jedné z amerických chráněných oblastí Cherokee National Forest a okolo řeky Ocoee. Celá akce na přivedení světového rallysportu zpět do Spojených států má podporu American Rally Association a místních autorit spolu s komerčními sponzory a za záměrem rally stojí zkušená skupina organizátorů a soutěžáků.

"Chceme navrátit mezinárodní rally a potřebujeme dostat zpět USA do kalendáře. Demonstrační rally představí našemu regionu co vůbec rallysport je a potom v září při testovací rally ukážeme FIA a zástupcům WRC na čem poslední rok a půl pracujeme, abychom pomohli dostat rally zpět do Spojených států," říká zástupce turistické agentury Chattanooga Tourism Barry White k plánům na Rally USA. Doplňuje jej zástupce WRC Promoter Simon Larkin: "Máme radost ze zpráv, které z Chattanooga přišly. Jako promotér máme zájem navrátit rally zpět do USA, tedy země, která zatím byla jen příležitostným členem kalendáře WRC v 70. a 80. letech. Nyní jednáme s konsorciem, o němž věříme, že má k dispozici vše potřebné k tomu, aby dostalo WRC zpět do USA. Informace o dalším vývoji budou zveřejněny ve spolupráci s FIA, až budou známy detaily a bližší časový harmonogram" uzavírá za WRC Promoter Larkin.

Pokud by zářijová testovací rally byla úspěšná pohledem FIA a zástupců WRC, tak by americký podnik mohl vstoupit do kalendáře už v roce 2024. Ostatně příští rok to vypadá, že v šampionátu bude několik nových podniků, z nichž zatím oznámených bylo Lotyšsko. Mimo to pracují zainteresovaní na podniku odehrávajícím se na Blízkém východě, přičemž dřívější Jordánko by měla nahradit Saudská Arábie. No a snahy o návrat nevzdává ani Spojené království, které jako jedna z tradičních destinací opustilo MS v sezóně 2020 a nyní probíhají snahy o comeback s oživenou Severoirskou rally.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!