20. 3. 2023 10:52 − 2892× − 0

Startovní číslo 1 zavazuje

Když poprvé v kariéře vedete národní šampionát a na svůj vůz nalepíte nejnižší startovní číslo, nemůžete polevit z tempa.

Přesně tak se k druhé soutěži belgického mistrovství postavil Maxime Potty, který před měsícem posbíral maximum bodů na úvodní Rally van Haspengouw. Své jméno tehdy ale ještě do seznamu vítězů soutěží BRC nepřipsal. V nejkratším čase totiž tratí prolétnul Wiliam Wagner s Volkswagenem Polo GTI R5. Belgický Francouz ale do šampionátu není registrován a maximum bodů tak připadlo právě druhému Pottymu. V South Belgian Rally Wagner nestartoval, zato se tam do bojů opět zapojila většina špičky mistrovství. V hlavní kategorii Rally2 se objevila hned celá osmička Citroenů C3 Rally2. K Pottymu a Cédricu de Ceccovi se kromě jiných připojil i Niels Reynvoet. Ten si francouzskou techniku přes zimu pořídil hlavně proto, že jej oslovil nově vypsaný pohár se zajímavými finančními odměnami pro posádky těchto aut. V Haspengouw s C3 startoval i někdejší šampión Kris Princen. Tentokrát však na startu chyběl stejně jako Charles Munster. Stáj BMA na South Belgian Rally připravila pouze dva Hyundaie i20 N Rally2. S jedním startoval Bastien Rouard a do druhého usednul třetí nejrychlejší pilot Rally van Haspengouw Cédric Cherain. Spolupráci s novou stájí, Pieter Tsjoen Racing, vůbec dobře nezačal další ex-mistr Adrian Fernémont. Škodu Fabia Rally2 evo vyslal mimo trať a při tom ji poškodil. Loňský vicemistr Gino Bux při premiéře s Volkswagenem Polo GTI R5 zrovna nezářil a boj o vítězství se jej netýkal, nakonec obsadil čtvrtou příčku. Stejně jako v případě úvodního podniku se ani tentokrát diváci nedočkali debutu Jose Verstappena s novou Škodou Fabia RS Rally2. Starších Fabií startovalo hned několik, ale prakticky jedině Fernémont mohl zajistit pro českou značku vítězství.

Všech 152 ostrých kilometrů soutěže se odjelo během jediného dne. A podobně jako v případě Rally van Haspengouw ji tvořila čtveřice úseků, které během dne posádky absolvovaly hned třikrát. První třetinu rally zvládl nejrychleji lídr mistrovství Potty. Vedení se ujal hned v prvních kilometrech a i přes drobné přetočení si jej udržel až do servisní přestávky a na konto přidal ještě jeden nejrychlejší čas. Chybiček se v proměnlivých podmínkách dopustila i trojice Cherain, Fernémont a Bux a tak po RZ 4 čelo soutěže patřilo Citroenům. Za Pottyho se na druhou příčku posunul de Cecco. V druhé sekci zajel ve všech zkouškách druhý nejrychlejší čas. Druhý zůstával i v průběžném pořadí a s odstupem pouhých 6,7 sekundy na značkového kolegu Pottyho si uchovával reálně naděje na boj o vítězství. Policejní kontrola na přejezdu do servisu se však ukázala jako větší překážka než soupeři vybavení silnými stroji Rally2. De Cecco bohužel nebyl rychlý jen na uzavřených tratích rychlostních zkoušek a to se mu vymstilo. Na druhé místo před závěrečnou třetinou soutěže tak poskočil Cherain a na bednu se konečně podíval i Fernémont. Jeho výkon ale zůstával daleko za očekáváním a na lídra už ztrácel skoro půl minuty. Tratě South Belgian Rally jsou typicky velmi rychlé a v jednom hodně rychlém úseku RZ 6 na vytočenou pětku chyboval Bux. Volkswagen byl sice schopen další jízdy, ale s velkou ztrátou už nebyla šance na dobrý výsledek a posádka se radši vydala rovnou do servisu. Fernémont s mladým Buxem srovnal v průběžné tabulce krok, když to minule byl právě on, kdo odstoupil po havárii. Tentokrát se pilot Fabie Rally2 evo už vešel na pódium. Cherain vyhrál poslední dvě rychlostní zkoušky, ale i to bylo na posun do čela málo. I tentokrát pilot Hyundaie získal druhý největší bodový obnos. Dobře si se soutěží poradil i jeho nový týmový kolega Rouard, který se svou i20 skončil těsně pod stupni vítězů. A kromě toho za sebou dokázal udržet Reynvoeta debutujícího v nové technice od Citroenu. Nejrychlejší C3 ale pilotoval někdo jiný. Potty s ní podruhé v řadě získal maximum bodů a upevnil si vedení v šampionátu. Minule byl jeho výkon překvapením, po této rally už je třeba počítat s tím, že tu máme nového, velmi silného aspiranta na zisk titulu. A Potty se konečně zapsal mezi vítěze podniků belgického mistrovství. South Belgian Rally byla i podnikem poháru Stellantis, který se nesl v duchu duelu německy mluvících jezdců. Němec Marijan Griebel nakonec dokázal svého rakouského rivala Juliana Wagnera udolat o necelých deset sekund.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!