6. 4. 2023 15:03 − 2468× − 0

15 let od smrti Herberta Breitenedera (videovzpomínka)

Včera, 5. dubna, uplynulo 15 let od smrti rakouského motoristického všeuměla Herberta Breitenedera.

Rodák z dolnorakouského Gmündu byl výborným rallycrossařem, který za svoji kariéru posbíral dva evropské a pět rakouských titulů. Jeho popularitu a uznání v rakouské motoristické komunitě dokládá i udělení titulu motoristický sportovec roku 1987, kde dostal přednost například před slavným pilotem Formule 1 Gerhardem Bergerem. V rally se začal pohybovat až od roku 1991, na prahu svých 38 let. Jeho soutěžácké starty však po celou kariéru zůstaly spíše příležitostné.

Novou motivaci pro něj představoval špičkový Seat Ibiza Kit Car, do kterého usedl poprvé v roce 2006. Tento vůz jsme mohli jednou vidět i v České republice, neboť v průběhu sezony 2007 se za jeho volantem střídal se synem Patrickem, který s ním úspěšně absolvoval tišnovskou Eurostroj rally. Bohužel, osudnou se Herbertu Breitenederovi a jeho seatu stala dubnová Lico Lavanttal Rallye 2008.

První etapu odjel v dobrém tempu a patřilo mu 25. místo absolutně, doplněné o čtvrtou příčkou mezi vozy s pohonem přední nápravy. Čtyřiapadesátiletý pilot však nedaleko cíle prvního sobotního testu, na nevinně vyhlížejícím úseku, opustil trať, trefil strom a havárii bohužel nepřežil. Jeho spolujezdec Marco Mayrhofer vyvázl se zraněním a do navigátorské sedačky se už nikdy neposadil. Organizátoři následně soutěž předčasně ukončili.

Vzpomínce na tento ročník Lavanttal Rallye se věnuje přiložené video z kameramanské dílny Jana Olejníčka. Krátká komentovaná reportáž mapuje celý průběh rally včetně souboje Baumschlagera s Wittmannem o celkové vítězství, až po smutný závěr. Prostor ve videu dostala i tehdejší početná česká účast (Tošovský, Mikulenka, Jirátko, Eurostroj Rallye Team).

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!