TZ
13. 4. 2023 12:43 − 10222× − 2

Jan Černý se stal jezdcem týmu Hyundai Canarias Motorsport

V minulých dnech Jan Černý oficiálně oznámil, že se stává pro letošní sezónu oficiálním jezdcem týmu Hyundai Canarias Motorsport.

Měl by startovat se spolujezdcem Petrem Černohorským a s týmovým vozem Hyundai i20 N Rally2 v celém mistrovství Kanárských ostrovů.

Přitom plány před sezónou přitom byly úplně jiné. „Chtěl jsem letos opět absolvovat seriál mistrovství světa v kategorii WRC3 a pokusit se o vítězství v této kategorii. Dokonce jsme před sezónou pořídili Ford Fiesta Rally3. První plánovaný start na Rally Monte Carlo jsme ale zrušili, protože jsme byli přihlášení jako jediní v kategorii WRC3. Mezitím jsem obdržel nabídku od týmu Hyundai Canarias Motorsport, a to na starty s vozidlem kategorie Rally2. Takže jsme letošní sezónu nakonec úplně přehodnotili a na tuto novou výzvu se strašně těším,“ přiznává Honza Černý.

To, že Honza opět směřuje do kategorie Rally2, tentokrát ke značce Hyundai, už naznačil start na Kowax Valašské rally ValMez. Tady se posádka Jan Černý – Petr Černohorský objevila s vozem Hyundai i20 N Rally2 z dílen Martina Vlčka. To by ještě nebylo tak překvapivé, kdyby na autě nesvítilo vedle místních sponzorů i velké logo Hyundai Canarias, což neušlo pozornosti některým fanouškům.

Ještě, než se ale k dalším plánům Honzy pro letošní sezónu vrátíme, zůstaneme na Valašce a výkonu Honzy Černého na ní.

„Po dvou startech s Opelem Corsa Proto v Rakousku jsme se také chtěli ukázat před domácím publikem. Vzhledem k tomu, že jsem v době před Valaškou věděl o mé budoucnosti v týmu Hyundai Canarias, tak jsme naplánovali start s identickým vozem Hyundai i20 N Rally 2. Za tento start musím poděkovat hlavně Milanu Poživilovi, který sám závodí, jeho společnosti Evrofin a také samozřejmě Martinovi Vlčkovi. Před soutěží samotnou jsme kvůli špatným podmínkám neměli ani test, jen jsem si zkusil pár kol v Kopřivnici. Do soutěže jsme ale vstoupili hodně dobře a se svým výkonem jsem byl spokojen. Jezdili jsme časy v kontaktu se špičkou a třeba na RZ5 nám vítězství uniklo o pouhou desetinu sekundy. Na startu druhého dne jsem netrefil ideálně nastavení vozu a na časech to bylo poznat. Po změnách nastavení vozu v servisu jsme chtěli zase přidat, ale bohužel už jsme na start další rychlostní zkoušky nedojeli. Na přejezdu upadl katalyzátor, auto začalo hodně kouřit a my jsme museli zastavit. Nebylo možné pokračovat z důvodu rizika případného požáru vozu. Co mne mrzí, že jsme museli odstoupit z hezké čtvrté příčky absolutně. Přesto tento start splnil náš záměr, a to seznámit se s vozem Hyundai i20 N Rally 2 a najet nějaké závodní kilometry. A také se samozřejmě poměřit s českou špičkou před domácími fanoušky. Musím říci, že mne velmi potěšila odezva fanoušků na tento náš start a i to, že jsme se do našeho odstoupení pohybovali velmi blízko prvním třem posádkám,“ hodnotí svůj výkon na Valašce Honza Černý.

A teď už se můžeme zeptat, jak se vlastně zrodily starty na Kanárských ostrovech. „Dlouhou dobu se znám s prodejcem aut na Kanárských ostrovech, který se jmenuje Angel Bello. Kdysi jsem mu prodal Fabii S2000, on mě zase loni nechal svézt s Hyundaiem v závodech do vrchu. A tak dlouho jsme vše spolu probírali, až vznikl plán zúčastnit se kompletního šampionátu na Kanárských ostrovech. Ten se skládá hned z osmi soutěží. Úvodní Rallye Orvecame Norte se jede již tento víkend v sobotu 15. dubna. Druhým podnikem je pak slavná Rally Islas Canarias, která je také součástí ERC a jede se na začátku května. Závěrečný start nás pak čeká až na konci listopadu,“ prozrazuje detaily šampionátu Honza.

A jaké jsou sezónní ambice? „Chtěli bychom bojovat o titul v tomto šampionátu, ale nebude to lehké. Za největšího soupeře považujeme mnohonásobného místního šampióna Enriqua Cruze, který zná dokonale místní tratě. Zajímavé je i to, že seznamovací jízdy tady nejsou limitovány počtem průjezdů, můžete je jezdit bez omezení, stále dokola a mnoho dní předem. Specifický je i místní asfalt, který se vyznačuje obrovskou přilnavostí. Uvidíme, jak se s tím vyrovnáme. První start pojedeme s pronajatým vozem, na další už by měl mít tým nový vlastní vůz, na který nyní čekáme. Držte nám tedy o víkendu palce!“

České fanoušky by jistě zajímalo, zda jsou v plánu i další domácí starty. „Pracujeme na tom, abychom jeli i Krumlov, který mám velmi rád. Další soutěže nám bohužel kolidují se starty na Kanárských ostrovech, na které se chceme letos soustředit. Na svém facebook profilu jsem ale již zachytil diskuze některých fanoušků, že si naplánují dovolenou na Kanárské ostrovy, tak doufám, že se i zde objeví někteří naši fanoušci. A na to se moc s Petrem těšíme,“ uvádí závěrem Honza.

Komentářů celkem: 2
13. 4. 2023 13:04
0 0
A ze se najednou vrátil k Cernohorskemu?
18. 4. 2023 19:46
0 0
První závod mají kluci za sebou a druhé místo smajlík Držím palce, ať to jde takhle (nebo ještě lépe) dál celou sezonu smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!