19. 4. 2023 19:19 − 1544× − 0

Tatransko – Moravský rally pohár hledá dva vítěze

Letošní sezonu automobilových soutěží okoření 1. Tatransko – Moravský rally pohár 2023 (TMRP), který se pojede na území ČR a SR.

Hlavním organizátorem čtyřdílného seriálu je AOS klub Poprad, klání odstartuje začátkem května při Rallysprintu Kopná, poté bude součástí poháru Slovakia Rallye Tatry, v září se uskuteční zbývající dva podniky Rally Dobšiná a Rally Morava. Rallyový pohár je vypsán ve dvou kategoriích, posádky budou zápolit o body do absolutní klasifikace a dále v hodnocení 2WD (dvoukolky), neboli vozů poháněných jednou nápravou.

Iniciátorem vzniku Tatransko – Moravského rally poháru jsou agilní pořadatelé z AOS klub Poprad, kteří každoročně pořádají jeden z nejstarších motoristických podniků na Slovensku. Letos se uskuteční jubilejní padesátý ročník Slovakia Rallye Tatry koncem května, popradští činovníci dále stojí i za Rally Dobšiná, která bude součástí pohárových soubojů na tratích rychlostních zkoušek. Spolupořadateli na české straně jsou za Rallysprint Kopná Rallyklub východní Morava v AČR a za Rally Morava Rally klub Šternberk v AČR. Propozice TMRP se daly dohromady při únorovém společném setkání představitelů uvedených rally v Žilině. „TMRP 2023 se může zúčastnit jakákoli domácí i zahraniční posádka s licencemi, které splňují podmínky pro start na akcích MČR a MMSR. Snahou je zaměřit se vedle absolutní klasifikace i na kategorii dvoukolek 2WD (jedna poháněná náprava). Proto budou do celkového konečného hodnocení vzaty v úvahu výsledky přihlášených soutěžících v rámci hodnocení absolutní klasifikace a dále kategorie 2WD, dvoukolky,“ pověděl Ing. Stanislav Hanzeli, předseda organizačního výboru Tatransko – Moravského rally poháru.

Účast je pro zájemce bezplatná, organizátor nepožaduje žádný finanční vklad. Podmínkou je pouze nahlášení zájmu o účast v rámci registračního formuláře na administrativních přejímkách nebo v přihlášce na soutěž. Registrace končí oficiálním časem administrativní přejímky. Pořadatelé účast podmiňují pouze umístěním jedné samolepky na boční straně soutěžního vozidla o velikosti 15 x 10 cm. Do klasifikace poháru budou započítávány výsledky registrovaných účastníků ve všech vypsaných podnicích, žádný výsledek se neškrtá! „Chceme, aby se rozhodovalo o vítězích v obou kategoriích až při závěrečném podniku Rally Morava. Soutěž v okolí Šternberku není součástí slovenského šampionátu, ale věříme, že právě zisk pohárových bodů přiláká na start přední posádky ze Slovenska,“ uvedl Hanzeli. Přesný systém bodování je uveden v propozicích, boduje se prvních patnáct míst, přičemž vítězná posádka získává patnáct bodů a za patnácté místo obdrží jeden bod do celkové klasifikace.

Velmi lákavé jsou ceny a prémie pro nejlepší posádky v obou kategoriích. „Na finančních prémiích se rozdá bezmála 4 000 EUR, přičemž vítěz obdrží 1 000 EUR a k tomu dále posádky na medailových stupních mají zdarma startovné na jedné ze soutěží pohárového seriálu v příštím roce. Navíc je tato atraktivní cena přenosná na jinou českou nebo slovenskou posádku. Dále odměníme krásnými poháry posádky na prvním až šestém místě, k tomu ještě obdrží věcné ceny. Na celkové finanční prémii se podílejí všichni organizátoři rally poháru,“ řekl Bc. Petr Oravec, předseda AOS klub Poprad.

První přihlášky ze slovenské strany signalizují kvalitní zájemce o pohárové body. Do TMRP jsou již přihlášeni například Jaroslav Melichárek (Ford Fiesta RS WRC), Vladimír Hanuš (Škoda Fabia Rally2 Evo), Tibor Kovács (Mitsubishi Lancer Evo IX) nebo v kategorii 2WD Martin Koči, Kamil Švec (oba Peugeot 208 Rally4), Tomáš Polovka (Honda Civic Type-R R3) nebo dámská posádka Zdenka Frývaldská – Lucia Petrová (Honda Civic).

Tatransko – Moravský rally pohár volně navazuje na předchozí zápolení pod názvem Tatransko – Valašský pohár, který se konal v letech 2017 – 2019. Jeho vítězi se staly české posádky ve složení Lukáš Matěna – Lukáš Hlaváč (Mitsubishi Lancer Evo IX), Petr Krajča – Jan Houšť (Renault Clio) a naposledy slovenští šampioni Martin Koči – Radovan Mozner (Škoda Fabia R5). Čtvrtý ročník v roce 2020 se neuskutečnil kvůli covidu. Přesné znění propozic Tatransko – Moravského rally poháru 2023 najdete v příloze zvláštních ustanovení na Rallysprint Kopná nebo na webových stránkách jednotlivých soutěží započítávaných do pohárového seriálu.

Kalendář 1. Tatransko – Moravský rally pohár 2023

5. – 6. května: Síť21 Rallysprint Kopná (Slušovice)
25. – 27. května: 50. Petroltrans Slovakia Rally Tatry (Poprad)
15. – 16. září: Rally Dobšiná
29. – 30. září: Futures Contproduct Rally Morava (Olomouc)

Další zpravodajský servis v rámci Síť21 Rallysprint Kopná 2023 přineseme v následujících tiskových zprávách. Uveřejněné budou na oficiální webové stránce www.rallysprintkopna.cz a na sociálních sítích facebook i instagram. Posádky a soutěžní týmy mohou potřebné informace čerpat z aplikace Sportity.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!