Roman Ordelt - eWRC.cz
21. 4. 2023 07:55 − 6146× − 11

Nový projekt s názvem Autoklub Rally Rookie

Spouští se nový projekt, který by mohl usnadnit cestu do rally mladým a začínajícím klukům i holkám, které láká zkusit rally.

Nový projekt s názvem AUTOKLUB RALLY ROOKIEje společným dílem Autoklubu České republiky, Střediska automobilového sportu Zlín a dalších partnerů, kteří se rozhodli usnadnit vstup do světa rally pro vybraného mladého jezdce.

Základními podmínkami k účasti pro úplné rallyové nováčky jsou věk 17 – 20 let a účast při výběru, který proběhne o víkendu 27. května v Přerově a 28. května ve Zlíně. „V uvedených dnech se konají na přerovském letišti a zkušební dráze Continental – Barum v Otrokovicích úvodní 2 závody Mistrovství České republiky v automobilovém slalomu, což je disciplína umožňující start s téměř jakýmkoliv vozem. Každý zájemce se musí zúčastnit obou závodů s autem zařazeným do libovolné vypsané třídy dle pravidel pro automobilové slalomy a vyplnit přihlášku do projektu,“ vysvětluje jednoduchý návod jak se dostat mezi uchazeče Jan Regner, člen Prezidia AČR, Komise rally a od roku 2022 také ředitel zlínské Barum rally. „Všechny zájemce budeme tyto 2 dny pozorovat, jak si chystají techniku, jejich jízdní projev, dosažené časy, porovnání se soupeři se srovnatelnými auty, komunikativnost apod. S každým uchazečem proběhnou během víkendu pohovory, abychom měli o každém co možná nejvíce informací,“ dodává Tomáš Kunc, generální sekretář Autoklubu České republiky.

Posouzení všech dovedností a předpokladů bude vyhodnocovat komise ve velmi pestrém složení, jejímiž členy jsou zástupci z různých oborů automobilového sportu s dlouholetou praxí. Na výběru by se tak měli podílet Tomáš Kunc, Jan Regner, Petr Linhart, Miloslav Regner, Martin Březík, Vladimír Machoň, Martin Konečný nebo Antonín Červenka.

Přestože jde o projekt na sezonu 2023, prvním ostrým startem by měla být až zářijová sprintrally ve Vyškově. Nový uchazeč bude muset před tímto startem projít náročnou cestu učení a poznávání. Celkem jsou v harmonogramu projektu nyní tři sprintrally, mimo zmiňovaného Vyškova ještě rally Morava a Vsetín. „Po výběru jezdce s ním budeme pracovat na přípravě a budeme se mu snažit vysvětlit vše, co k závodění v rally potřebuje. Budou to tedy informace o konstrukci a přípravě rally automobilů, systému psaní rozpisu, řádech podle kterých jsou závody organizovány, průběhu samotných závodů, ale třeba i možnostech financování motoristického sportu. A i když je první plánovaný ostrý start až na září, počítáme s tím, že se v rámci učení nových dovedností objeví jezdec z projektu i na některých závodech před tímto termínem, například při seznamovacích jízdách,“ vysvětluje manažer projektu Martin Konečný.

Před startem projektu bylo potřeba také rozhodnout, s jakou technikou výherce pojede. „Jako vozidlo vhodné k účelu tohoto projektu byla vybrána Škoda Fabia třídy RN6 týmu PWJ. Nejde sice o auto umožňující boj o nejvyšší příčky, na druhou stranu přesně vyhovuje zadání programu a to je připravit mladého jezdce na budoucí účast v rally. Hlavním cílem není přivést jezdce od prvních startů na stupně vítězů, záměrem je poskytnou mladému jezdci za volantem čas, aby vstřebal základy rally bez tlaku na dosažený výsledek a mohl se tak soustředit především sám na sebe,“ dokončil Martin Konečný.

Aktuální informace k AUTOKLUB RALLY ROOKIE budou postupně zveřejněny na stránkách www.autoklub.cz a www.czechrally.com. Odkaz na přihlášku najdete zde: https://1url.cz/Er8E7

Komentářů celkem: 11
21. 4. 2023 09:531
0 11
Tak snad to nedopadne jako nepruhledny prvni talent projekt kdy byly ze začátku stridani jezdci jako ponožky ( Černin , Kupec ) . Pak byl až v náhradě jako třetí nebo čtvrtý vybrán Mareš a byl autoklubem podporován nadmíru 5 let , díky tomu že jeho matka žila s členem autoklubu smajlík Místo toho aby byly podporavany autoklubem odvětví jako je skomirajci karting v ČR kde začíná lihen talentu od nejmenších děti.
21. 4. 2023 10:032
2 2
Hlavne si hned zanadavat jako typicky nasrany Cech. Ja jsem za Marese rad.
21. 4. 2023 10:193
15 2
477958929: Tak snad to nedopadne jako nepruhledny prvni talent projekt kdy byly ze začátku stridani jezdci jako ponožky ( Černin , Kupec ) . Pak byl až v náhradě jako třetí nebo čtvrtý vybrán Mareš a byl autoklubem podporován nadmíru 5 let , díky tomu že jeho matka žila s členem autoklubu smajlík Místo toho aby byly podporavany autoklubem odvětví jako je skomirajci karting v ČR kde začíná lihen talentu od nejmenších děti. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Dobrý den pane/paní, na začátek se představím. Jsem Michal Mareš (bratr Filipa Mareše). To co jste napsal výše se bohužel dotýká mé rodiny a vůbec se mi to nelíbí. To že naše máma žila nebo měla žít s členem autoklubu je naprostá fáma, která tady v kuloárech bohužel koluje již dlouho, ale nezakládá se na žádné pravdě. A za toto tvrzení bych byl rád, kdyby jste se omluvil. Případně upravil Váš komentář. (Případně si můžeme dát osobní schůzku a vše probrat neanonymně z očí do očí). To jak byl nastaven projekt v autoklubu nikdo z naší rodiny neovlivnil a neovlivňoval. Brácha splňoval tenkrát dané podmínky a jeho předchůdci se sami vyřadili. A pochybuju, že by se našel v ČR rally jezdec, který by tenkrát danou nabídku autoklubu odmítnul. Brácha ji využil a dokázal proměnit. Bohužel závist lidí pak dokáže vyprodukovat fámy jako je ta Vaše.
Fox
21. 4. 2023 20:364
2 0
To je vážně úsměvné,jak se autoklub ČR snaží. Již zmiňovaný Filip vyrostl ve Volném poháru (nyní ČMPR), do kterého AČR umí akorát házet vidle. Jasně, každý projekt, na který se dají čerpat dotace se hodí, ale v podstatě by stačilo, kdyby AČR nesabotoval jiné projekty, kde mohou vyrůst budoucí mistři. Ale z toho by žádný profit nekoukal, že ? Tuší vůbec místní "znalci" a "fandové", že existuje i jiná motoristická organizace (ÚAMK), která by správně měla být autoritou pro FIA a která byla Ječmínky a jejich kámoši odstřelena ? No nic,poplácejme se po ramenou,jak je ten AČR skvělý a akční...
Fox
21. 4. 2023 20:435
0 0
A ještě pro anonyma 477958929: Pláčeš nejen blbě, ale i na špatném hrobě.
21. 4. 2023 23:036
1 0
A nebylo by taky něco konečně i pro starý jezdce? smajlík
22. 4. 2023 07:457
1 0
Jo pro staré to bude bažant a čagan a za svojesmajlíksmajlík
22. 4. 2023 08:528
0 0
Původně napsal AntMar
A nebylo by taky něco konečně i pro starý jezdce? smajlík
Mate MHD zdarma. smajlík
22. 4. 2023 12:079
2 2
A nějaké předkolo v civilizovanější západní části republiky nebude?
22. 4. 2023 21:0710
1 1
Ahoj,pro toho kokodáka se zhlukem čísel beze smyslu smajlík , zažil jsem u nás při IC West rally, první kroky Filipa Mareše,a ti povídám ty chytráku,ten kluk je tam kde je, díky svýmu talentu,zápalu, dřině a profesionalitě,ty se zvedni z gauče a jdi brečet na WeCko nad svým životem, protože Filip se blíží Wrcku smajlík
24. 4. 2023 20:4511
0 0
Původně napsal 477958929
Tak snad to nedopadne jako nepruhledny prvni talent projekt kdy byly ze začátku stridani jezdci jako ponožky ( Černin , Kupec ) . Pak byl až v náhradě jako třetí nebo čtvrtý vybrán Mareš a byl autoklubem podporován nadmíru 5 let , díky tomu že jeho matka žila s členem autoklubu smajlík Místo toho aby byly podporavany autoklubem odvětví jako je skomirajci karting v ČR kde začíná lihen talentu od nejmenších děti.
Michale tos trochu ujel. Možná by byla na místě omluva než se rozepíšu o tobě.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!