Portugalský tým Hyundaie se nevzdává startů zahraniční posádky

Úmrtí Craiga Breena zarmoutilo celý soutěžácký svět a v Portugalsku po něm zůstala volná sedačka.

Oficiální portugalská stáj Hyundaie se myšlenky dojet letošní sezónu se zahraniční posádkou nevzdala a volant své i20 N Rally2 stylově přenechala atraktivnímu jezdci z mistrovství světa. Kris Meeke už v první lize rallysportu čtyři roky nepůsobí a nabídku portugalských startů nemohl odmítnout. Obzvlášť, když tak vzdá hold svému tragicky zesnulému kolegovi. A díky zařazení Vodafone Rally de Portugal do portugalského mistrovství se tak i vrátí zpátky do světa. Při prvním startu o tomto víkendu v Amarante mu četl noty norský spolujezdec Ola Floene. Britsko-norská posádka si jela oba dva dny svou vlastní soutěž. Už v pátek vyhráli všechny tři rychlostní zkoušky a v neděli k nim přidali další čtyři dílčí vítězství. Hyundai se startovním číslem 77 oděný do památečních černých barev s irskou vlajkou na střeše fungoval bez problémů a Meeke do cíle dorazil s náskokem čtvrt minuty. O čisté konto dokázal vítěze soutěže připravit další hostující jezdec Alejandro Cachón. Španěl letos absolvuje šampionát WRC2 a svůj třetí start si v květnu odbude na portugalské soutěži. Ta se jede ve stejné lokalitě jako Rali Terras d’Aboboreira, takže šance právě zde otestovat svůj Citroen C3 Rally2 byla jasnou volbou. Po druhé vyhrané zkoušce se Cachón dostal na druhé místo. Udržet až do cíle jej ale nedokázal. Marco Bulacia má díky pěti letům stráveným ve světovém šampionátu oproti Španělovi větší zkušenosti a na těchto tratích toho už najezdil o dost víc. I Bolívijec v Amarante testoval na nadcházející podnik WRC2, ale místo nové Fabie RS Rally2 musel vzít zavděk o generaci starší Škodou. K druhému místu jej dovezla ale úspěšně.

Na startu nechyběl ani Bulaciův bratr Bruno. Ve Vodafone Rally de Portugal bude sice startovat také, ale jeho účast v Rali Terras d’Aboboreira měla docela jiný důvod. Letos se Bolívijec účastní poháru TGR Iberian Cup. Jeho první podnik Rally Serras de Fafe kvůli poškozenému tlumiči nedokončil, ale minule na španělské Rally da Auga už dojel druhý. Tentokrát celému třináctičlennému poli posádek v identických Toyotách GR Yaris RZ vévodil od začátku do konce. Armindo Araújo se po ošklivé nehodě z úvodní Rally Serras de Fafe konečně uzdravil a zahájil cestu za prvními letošními body. Po pomalejším začátku se postupně prodíral startovním polem vzhůru a v předposlední zkoušce už přeskočil i do té doby nejrychlejšího z domácích Ricarda Teodósia v Hyundai i20 N Rally2. Úřadující mistr startující i tentokrát se Škodou Fabia Rally2 evo sice na trojici hostů ze zahraničí nestačil, ale z domácích pilotů jel nejrychleji. Do hodnocení šampionátu si připsal body za druhé místo. Bulacia a Cachón nejsou do mistrovství registrováni. Jako lídr šampionátu přijel do Amarante Miguel Correia. Domů už odjížděl jako druhý, když jej o tři body přeskočil Teodósio. Correia se na pódium pro posádky domácího mistrovství těsně nevešel. Bernardo Sousa letos neprožívá zrovna nejvydařenější sezónu. Po dvou haváriích tentokrát konečně spatřil cíl, ovšem kvůli dvěma defektům v závěrečné části soutěže se ani nevešel do top ten.

Stav šampionátu: 1. Teodósio 62, 2. Correia 59, 3. Fontes 42, 4. Almeida 32, 5. Breen a Meeke 28

Komentářů celkem: 8
2. 5. 2023 16:271
0 1
rychlost uz je asi pryc ... cekal bych ze vyhraje o parnik smajlík
2. 5. 2023 16:442
1 0
V sobotu startoval jako první a trať se dost čistila
3. 5. 2023 08:223
0 0
Původně napsal Sabelt
rychlost uz je asi pryc ... cekal bych ze vyhraje o parnik smajlík
Tak on jel s tou novou evolucí Hyundai a ta jak se ví není moc dobrá oproti starší verzi tak si myslím že i to hrálo roli.
3. 5. 2023 10:204
0 0
Hlavne za 3 roky neodjel prakticky nic. To neni dobrej pick na sedacku ve WRC. Jestli jsou smlouvy v Toksportu nezrusitelny, tak bych zkusil treba Linnamaeho.
3. 5. 2023 19:445
1 0
Kenny_pce: pokud myslíš soutěže tak ano, jinak má ale nalítano (v ostrém autě) jako málokdo jiný...
3. 5. 2023 20:476
0 0
Wladimeer: To je aktuálně Kris ve Škodovce tak vytížený? Myslel jsem, že byl jen u vývojových testů nového RS...
3. 5. 2023 22:167
0 0
standak: beru to za poslední tři roky (jak psal Kenny_pce) a myslel jsem právě ony vývojové testy...
3. 5. 2023 23:198
0 0
Původně napsal Kuda 08
Původně napsal Sabelt
rychlost uz je asi pryc ... cekal bych ze vyhraje o parnik smajlík
Tak on jel s tou novou evolucí Hyundai a ta jak se ví není moc dobrá oproti starší verzi tak si myslím že i to hrálo roli.
Prakticky jediný kdo tohle tvrdí je Martin Vlček smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!