14. 5. 2023 22:48 − 1620× − 2

Souboj tří národů v Sulingenu

Druhý podnik německého mistrovství přivítal na startu i posádky z Dánska a Holandska, které tam odstartovaly své domácí sezóny.

Dánský šampionát se v loňské sezóně nesl ve znamení absolutní dominance jednoho pilota. Kenneth Madsen poté, co značka Suzuki ukončila působení dánského soutěžního týmu, našel novou techniku. I když novou. To je slovo, které úplně přesně devět let starou techniku nepopisuje. Madsen si s tím ale hlavu nelámal a se stařičkým Peugeotem 208 T16 R5 vyhrál všech šest soutěží. Podobně dominantně si počínal i v Německu, kde započal obhajobu titulu. Nakonec ale všechny rychlostní zkoušky nevyhrál. Postaral se o to Simon Vallentin Hansen, který spojil síly se značkou Hyundai už předloni. Tehdy to s i20 R5 dotáhnul až na stupně vítězů v konečném pořadí mistrovství. Vloni startoval jen příležitostně a odjel jen jednu mistrovskou soutěž, kterou navíc ani nedokončil. Pro letošní rok si ale pořídil vlastní techniku, Hyundai i20 N Rally2. V ADAC ACTRONICS Rallye Sulingen byl nejbližším pronásledovatelem Madsena, ale ze hry o dánské vítězství jej vyřadila dvojice sobotních problémů. Ten první si výletem mimo trať způsobil Hansen hned na první zkoušce sám. Tím druhým byl defekt v RZ 7. Na bednu dánského mistrovství se vešel ještě vítězův bratr Jacob Leutenberg Madsen s dalším Peugeotem 208 T16 R5. V absolutním pořadí se dokázal do top ten prosadit pouze vítězný Madsen, který se dokázal dostat mezi pětici nejrychlejších a stát se nejrychlejším zahraničním jezdcem.

O pozici níže dorazil do cíle nejrychlejší z Holanďanů Erik Wevers, jehož tým se stará u udržování dnes už továrnou nepodporované techniky Volkswagen Polo GTI R5 ve formě. V Nizozemí dokonce připravili technické úpravy tohoto vozu, týmy po celém světě zásobují náhradními díly a starají se o repase Pol. Wevers tak samozřejmě i v Německu pilotoval tento vůz německé značky. Do svého domácího mistrovství ale přihlášen není a tak se stalo, že nejvíce holandských bodů získal Němec Björn Satorius. Ten sice v druhé zkoušce svůj Ford Fiesta Rally2 přetočil, ale v sobotu, kdy už se jelo na suchých tratích, zajížděl parádní časy a několikrát se vešel mezi nejrychlejší tři. V konečném pořadí se Satorius bohužel na stupně vítězů nevešel a musel se smířit se čtvrtou pozicí. Několikanásobný mistr Holandska Bob de Jong vloni nestačil na Hanse Weijse jun. a z Německa si domů odváží body až za třetí místo. Jezdci Hyundaie i20 R5 se vůbec nepovedla závěrečná zkouška a nechal se porazit Dennisem Rostekem ve Škodě Fabia R5. Do role favorita na absolutní triumf pasovali jeho soupeři Christiana Riedemanna. Jako místní rodák zná hodně dobře každý metr tratě a už zde dokázal v minulosti třikrát vyhrát. Letos se mu to povedlo počtvrté a zařadil se tak po bok Wolfganga Niese na místo pro jezdce s největším počtem místních vítězství. Na minulé úvodní soutěži sice pilot Hyundaie i20 N Rally2 nestíhal trojici jezdců ve škodovkách, ale tentokrát udával tempo od první rychlostní zkoušky. Úvod se odehrál na už tak dost těžkých úsecích místního vojenského prostoru. Náročnost ještě umocnilo deštivé počasí. Riedemann si už během tří úvodních zkoušek na čele vytvořil náskok skoro čtvrt minuty. A ten v sobotu navýšil skoro na celou minutu. Lídr mistrovství Julius Tannert se musel smířit s tím, že tentokrát je možným maximem jen druhé místo. O to se musel poprat s úřadujícím šampiónem Philipem Geipelem. Když Geipel v RZ 7 chyboval a nechal si zhasnout motor své Škody Fabia Rally2 evo, Tannert mu odskočil a druhé místo si už do cíle pohlídal. Třetí pilot Škody Marijan Griebel tentokrát cíl neviděl, když v poslední páteční zkoušce poslal Fabii RS Rally2 mimo trať. Klasifikace dvoukolek byla při neúčasti vítěze ADAC Rallye Erzgebirge Seppa Wieganda jasnou záležitostí Martina Christa. Jezdci Opelů Corsa Rally4 obsadili kompletní pódium.

Komentářů celkem: 2
15. 5. 2023 18:231 Upraveno 18:32
1 0
Ty "tramvaje" jsou strašný smajlík
15. 5. 2023 18:242
0 0
Moc pěkný závod to byl, přidal se i vrtoch počasí. Technická pestrost. Hlavně žádný Fabia cup.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!