Švýcarská mise Budila s Vejvodou začíná

O loňském prvním červnovém víkendu bojovali Stanislav Budil s Petr Vejvodou o stupně vítězů na plzeňském rallysprintu, letos je čeká jiný úkol.

Už v pátek odstartují do švýcarské Rallye du Chablais, která je čtvrtou zastávkou evropského šampionátu historických vozů.

Třetí příčka průběžného pořadí v kategorii 2 patří po třech podnicích Mistrovství Evropy v rally historických vozů dvojici Stanislav Budil – Petr Vejvoda. Středočeši sice vynechali nedávné klání na severu Španělska, přesto jejich dosavadní bodový zisk zatím stačí na medailové umístění a hlavně – mají v plánu jej o nejbližším víkendu navýšit. Stojí před nimi úkol v podobě švýcarské Rallye du Chablais, na které (ostatně jako na všech zahraničních soutěžích) je čeká premiérový start. „Bude to pro nás nová soutěž, nicméně zkušenosti posbírané na březnové Rally Costa Brava a vlastně i pak v dubnu doma na Vltavě by se mohly částečně hodit,“ říká Budil a vysvětluje: „Teď už máme lepší představu o našich soupeřích, s některými z nich jsme se i trochu poznali a těšíme se na souboje s nimi. Konkurence bude opět velmi silná, v naší kategorii se nově potkáme i se dvěma dalšími britskými posádkami, ale měření sil se rozhodně nebojíme. Zajímavé bude jistě i porovnání s bývalým mistrem Švýcarska soudobých vozů Florianem Gononem, který sice do evropského šampionátu neboduje, pojede ale v naší kategorii s hodně rychlým fordem, se kterým soutěž loni vyhrál a udolal i jezdce s modernější technikou.“

Švýcarská soutěž se koná u francouzských hranic v oblasti Bernských Alp, čemuž odpovídá i charakter rychlostních zkoušek. Některé z nich jsou rozesety v údolí řeky Rhôny, jiné ale odpovídají spíše závodům do vrchu nebo se kompletně odehrávají ve výškách na úrovni vrcholů Krkonoš. „S ohledem na velké nadmořské výšky samozřejmě počítáme i s variantou, že může přijít i horší počasí než je to současné příjemné červnové,“ zamýšlí se spolujezdec Vejvoda. „Nemělo by nás to ale zaskočit, vzali jsme s sebou všechny varianty pneumatik, a tak se teď zkrátka moc těšíme na vlastní závodění. V Klatovech na Historic Vltava Rallye nám technika šlapala jako hodinky a věříme, že ani v Alpách nás nezklame. Přizpůsobili jsme stroj klikatým švýcarským silničkám, ale samozřejmě až přímo na trati zjistíme, jak moc se nám to povedlo. Držte nám ale opět palce, budeme to jakožto nováčci potřebovat!“

Hlavním cílem posádky samozřejmě bude Rallye du Chablais dokončit, pěkně si na ní zazávodit a posbírat co největší porci evropských bodů. Na modrobílém BMW 2002ti budou tentokrát mít Stanislav Budil s Petrem Vejvodou nalepeno startovní číslo 20.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!