Budil s Vejvodou chtějí na rakouských zkouškách udržet tempo

Dvě druhé příčky z minulých dvou podniků ME v rally historických vozů vynesly středočeskou posádku až na stříbrný stupínek průběžného pořadí.

O nadcházejícím víkendu ji čeká jihorakouská Rallye Weiz a při ní zřejmě opět horké počasí.

Ačkoliv to tak v době čtvrtečního slavnostního startu nevypadalo, předpověď počasí pro letošní Rallye Weiz slibuje horké a suché počasí. „Nemělo by to snad ale být tolik vyčerpávající, jako při našem minulém závodění, kdy to v Maďarsku bylo skutečně až ubíjející,“ připomíná pilot modrobílého BMW 2002ti, štětkovický Stanislav Budil. A vypočítává i další rozdíly mezi jednotlivými zastávkami evropského šampionátu: „Oproti Mecsek Rallye je v Rakousku výrazně kvalitnější asfalt a i techničtější tratě, na rozdíl od Švýcarska se tady jezdí po širších cestách a častěji je potřeba náhle ostře brzdit. Jsou to pro nás zase nové zkušenosti, tady se ale cítíme zatím nejvíc jako doma. Jednak nám v některých pasážích zdejší rychlostní zkoušky připomínají ty českokrumlovské, znát je ale hlavně to, že jedeme ´pouze´ 500 kilometrů od domova – je tu několik dalších českých posádek v čele s Kovaříky a jejich šedesátiletou Škodou Octavia, v mnoha dalších týmech působí čeští mechanici.

My se však samozřejmě soustředíme zejména na sebe a naše nejbližší soupeře z evropského šampionátu, už jsme se s mnohými stihli pozdravit a s našimi soky a přáteli Rónayovými při předávání itinerářů jsme hodinu proklábosili. Věříme, že jsme připraveni dobře, technika nám minule šlapala jako hodinky, a tak jsme ani žádné zásadní opravy nemuseli na autě konat. Nicméně nasadili jsme kratší diferenciál vhodný pro zdejší tratě, také jsme vylepšili chlazení motoru. Máme zbrusu nový chladič, větší vrtuli a upravené teplotní čidlo, takže věříme, že našemu BMW ani letní teploty nebudou činit potíže. Dnešní večer sice propršel, v době našeho závodění by ale už zase mělo panovat nekompromisní horko,“ zamýšlí se osmačtyřicetiletý pilot.

Jeho spolujezdec Petr Vejvoda doplňuje: „Na soutěž se moc těšíme, vypadá to na hezké závodění a my moc děkujeme za podporu našim fanouškům i týmovým partnerům, při startu v Rakousku nás zvláště podpořila společnost Energon Grid. Jediné, z čeho máme drobné obavy, jsou okruhové zkoušky, které jsou místy poměrně úzké a my tak budeme doufat, že se nebudeme dojíždět či předjíždět s jinými vozy. Ale většina trasy takováto rizika nepřináší a výsledek bude záležet jen na našem výkonu. Zdejší krajina se nám moc líbí, Weiz je menší město velikosti například Domažlic, ale o to je tady všechno útulnější. Je to kraj, kde se narodil Arnold Schwarznegger a my věříme, že naše BMW 2002ti si z něj vezme inspiraci a předvede svou sílu. Snadné to ale mít nebude, držte nám palce!“

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!