Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
2. 9. 2023 10:15 − 3440× − 0

Paddon: Napřesrok bychom rádi vyhrávali soutěže

Letošní ERC zná svého šampiona, kterým se po Barum Czech Rally Zlín stal Novozélanďan Hayden Paddon.

Když na začátku sezóny oznámil, že se letos plánuje ukázat v šampionátu starého kontinentu, nemohl být Hayden Paddon pasován níže, než mezi nejvážnější kandidáty na titul. To taky na konci srpna splnil, když mu díky výsledkům nejbližších pronásledovatelů k titulu stačilo i odstoupení ve druhé etapě, kde urazil kolo na prvním průjezdu Halenkovic. Jenže v šampionátu průběžně druhý Martins Sesks neprožíval ve Zlíně zrovna povedený závod a Novozélanďan se proto mohl v cíli radovat z titulu. Stal se tak po Simonu Jean-Josephovi druhým mimoevropským rodákem, který se stal mistrem Evropy. No a jak se nechává slyšet, rád by se v nadcházející sezóně vrátil a dokázal korunu krále Evropy získat dominantnějším způsobem, jelikož letos vyhrál pouze jednu soutěž a ve zbytku poctivě sbírat druhá a třetí místa.

"Pro příští sezónu zatím není vůbec nic jasné. Ale aktuálně možná víc inklinuji k ERC a rád bych teď, poté, co jsme se stali mistry Evropy, odjel šampionát znovu a zkusit vyhrávat jednotlivé rally, získat co nejvíc prvních míst půjde a neřešit pohárovou matematiku. Prostě do toho jít s pedálem na podlaze. To by mě lákalo, ale pokud se objeví příležitost někde jinde, tak se jí budeme samozřejmě zabývat," říká aktuálně k budoucnosti Novozélanďan, který na většině evropských podniků startoval prvně, "nedokážu říct, která soutěž se mi líbila nejvíc, líbily se mi všechny. Lotyšsko a Polsko byly docela podobné svým charakterem, ale kulisami jsou úplně jiné. Zamiloval jsem si Švédsko, to byla neuvěřitelná rally s parádními zkouškami, organizací, no prostě vším. Barumka, no, nebyly to moje nejzamilovanější vložky, ale ta atmosféra, lidé, vášeň pro rally, to bylo obrovské. To samé platí pro Kanárské ostrovy, Portugalsko, když dojedete do světoznámého Fafe. Mohl bych dlouho hovořit o každé rally. Takže by se mí líbilo, kdybych měl šanci jet znova a neřešit body do šampionátu," říká Hayden Paddon.

Když se dále Kiwi zamýšlí, v jeho pozici a fázi kariéry už nevidí úplnou nutnost se hnát zpět do světa a WRC2. "Z hlediska mediálního pokrytí, pro Hyundai Nový Zéland a naše fanoušky doma je dle mého názoru ERC lepší, než WRC2. Rally2 jsou v Evropě technika jedoucí o špičku, je zde obrovská konkurence a lidé mají šampionát rádi. Jasně, WRC2 je ta pomyslná třešínka na dortu pro Rally2 a pokud jste mladý aspirující jezdec, je to šampionát, kde musíte být. Musíte získávat zkušenosti s MS a učit se. Ale pokud jde o mě, už jsem tam byl, mám to za sebou. Nyní je to pro mě o užívání si závodění a jak jsem už dříve říkal, to, co mě žene kupředu je vyhrávání jednotlivých závodů, než vyhrávání v rámci třídy." uzavírá Hayden Paddon, který bude na poslední Evropě roku absentovat, jelikož už na ni nemá budget. Nevylučuje však, že se objeví na nějakém menším podniku na kontinentu, pokud se mu povede sehnat sponzory.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!