Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
8. 9. 2023 08:13 − 10022× − 8

Nad WRC by mohly opět zazářit plejády

Sílí náznaky o návratu jedné ikonické značky do MS. Stanou se realitou?

Pomalu se tomu nechce věřit, ale je tomu už téměř 15 let, kdy světový šampionát zažit dva poměrně nečekané odchody, protože na podzim 2008 náhle opustili MS dvě japonské automobilky. Zatímco účast Suzuki měla v nejvyšší lize jepičí život v podobě pouhé jedné sezóny s SX4 WRC, Subaru bylo jednou z ikonických značek a odchod modrých vozů se žlutými hvězdami na boku byl mnohými oplakán, protože tým si za dobu svého působení v MS získal velkou popularitu a oblibu u fanoušků. No a nelze opomenou sportovní úspěchy, protože zejména okolo přelomu milénia patřilo Subaru mezi ty, kteří v šampionátu udávali tempo. Nyní by se, alespoň dle slov prezidenta FIA Mohameda Ben Sulayeama mohlo blýskat na lepší časy a návrat japonské značky, které by ke comebacku mohla pomoct Toyota, která má v Subaru podíl.

"Není žádným tajemstvím, že jsme měli meeting s Akem Toyodou a bylo to velmi příjemné setkání. Ptal jsem se jej co bychom měli udělat pro to, abychom do šampionátu dostali více značek a bylo vidět, že jeho odpověď byla od někoho, kdo má velkou vášeň pro sport. A mimo jiné zmínil Subaru. Toyota má podíl ve značce a podpoří a iniciují vstup Subaru do šampionátu. Z rozhovoru jsem měl pocit, že se nebavím s někým, kdo by stavěl vzdušné zámky. Doufám pro to, že něco z těch nápadů dojde fruktifikace a mám pocit, že více značek by bylo jenom dobře." říká prezident FIA.

S ohledem na aktuální regule by pro Subaru neměl být problém postavit samotné auto, protože Rally1 jsou založeny na prostorovém rámu, ale otázkou je motor, jelikož Subaru ve svém portfoliu nemá žádný, který by splňoval pravidla. Takže tady by mohla přijít na pomoc právě Toyota. "Vidím pozitivní náznaky od vedení Toyoty v otázce přesvědčování Subaru k návratu do šampionátu a v tom, že by značně poskytnuli motor, protože Subaru by s ním mělo problémy. Se samotným autem by problémy nebyly, jen ta pohonná jednotka. A vidím zde nějaké náznaky, které mě naplňují optimismem," uzavírá Mohamed Ben Sulayeam. Na tomto místě se autorovi sluší přidat trochu zdravého skepticismu a dodat, že podobných záměrů a zpráv o vstupu automobilek do šampionátu již bylo, ale dobrat se realizace je jiná věc. Nicméně MS by další tým bez debat prospěl, takže nezbývá, než si počkat, jak to celé dopadne.

Komentářů celkem: 8
8. 9. 2023 08:321
0 0
Pan Mohamed má pocit, že by více značek MS prospělo? Čtu dobře?
8. 9. 2023 09:122
1 0
Dívaje se do archivu (https://www.ewrc.cz/clanek/34608-rozsviti-se-znovu-plejady-na-nebi-svetoveho-sampionatu/), mám pocit, že se dříve dočkáme asi i Godota, než aby se Subaru vrátilo :/
8. 9. 2023 14:483
0 0
Nejsem si jist, jestli se tato myšlenka bude fruktifikovat... Nicmene dalsi znacka/y by byla potřeba.
8. 9. 2023 15:434
0 0
Taky bych tomu rad veril, ale nejsem clenem Spolecnosti pratel UFO.
8. 9. 2023 17:535
0 0
Tak ani se nedivim .. kdyz po letosku to chce zabalit msport
8. 9. 2023 20:246
0 0
Takový kočkopes (Subaru-Toyota) už tady jednou byl (u nás).Škoda 160 RS.A taky ho hned po prvním úspěchu poslali do kopřiv.Takže kdyby Subaru uspělo-Toyota končí spolupráci.Jednoduché.
10. 9. 2023 22:187
0 0
Kucíí, to by byl kulatější Yaris v modro žlutý...smajlík
11. 9. 2023 23:218
0 0
V komentarich na YT sem se docetl, ze ten toyoti motor potrebuji kvuli nekompatibilite boxer motoru s xtrac sekvencni prevodovkou... ta asi predpoklada ulozeni motoru napric. Takze i tak by to byl jen takovy kockopes, asi se netreba vzrusovat..
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!