Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
15. 9. 2023 16:09 − 5829× − 9

Cestovní horečka vzrůstá aneb plány na světové destinace

Světový šampionát ústy svých představitelů nezastírá plány na větší světovost a zahrnutí dalších zemí, kde by se podnik WRC mohl odjet.

Z dosavadních náznaků to vypadá, že zatímco MS 2024 bude ještě poměrně konzervativní stran skladby destinací, další roky by mohly přinést novinky v kalendáři. Pro příští rok je podoba MS taková, že se tradičně bude začínat při Rallye Monte Carlo, pokračovat do Švédska a následně je jistotou podnik v Portugalsku, Řecku, Keni, na Sardinii, v Lotyšsku a Chile, které v polovině novou smlouvou doplnilo Finsko. Dále by mělo být součástí kalendáře Japonsko, Středoevropská rally, Polsko a Chorvatsko. Tato skladba podniků by mohla být nejdříve potvrzena 6. října při zasedání Světové rady motorsportu, popř. o 13 dní později při dalším meetingu. Aktuální sestava zemí je dle informací serveru Dirt Fish na schvalovacím kolečku na FIA a podle jeho rychlosti bude následovat definitivní schválení na jednom ze zasedání Rady. Pro rok 2025 pak již přijdou změny, které byly původně plánovány na příští rok a do kalendáře by se měly doplnit podniky v částech světa, kde se aktuálně nejezdí. To znamená Severní Ameriku, Blízký východ, popř. vybalancování počtu podniků na dalších kontinentech.

"V roce 2025 bude zpět v kalendáři Austrálie. Cílem je mít v kalendáři jeden podnik v Jižní Americe a jeden ve Spojených státech. Ty jsou jednou ze strategických destinací a cílem je mít podnik v roce 2025. Stejně tak si jsme jisti stejným rokem zařazení soutěže na Blízkém východě. Tam je hodně zemí, nelze říct, kde se pojede. No a druhým strategickým cílem je Čína a ta je v procesu," říká Simon Larkin, ředitel WRC Promotera. Ten by rád v budoucnosti opět vidět v šampionátu soutěž v oblasti Austrálie a Oceánie. "Nový Zéland je plně odhodlán se do kalendáře v budoucnu vrátit. Teď řešíme, jakou pravidelnost by soutěž v této zemi měla mít. Máme za to, že 14 soutěží v sezóně je maximum a Nový Zéland nemusí být zrovna tou nejlepší volbou pro to být jednou z každoročních soutěží. Soutěž ale nabízí jedinečnou sportovní hodnotu i přes její geografickou odlehlostí a malý trhem, který zastupuje. Ale pořád je to podnik, který bychom měli v šampionátu udržovat."

Z času na čas se objevují snahy o návrat podniku na Britských ostrovech, ale tady je aktuálně Simon Larkin ohledně zařazení podniku do MS poměrně rezolutní: "Aktuálně není žádná hodnověrná snaha." Nejblíže byly v poslední době snahy uspořádat podnik v Severním Irsku, kde vše stálo na týmu kolem Bobby Willise, který získal podporu potřebných míst, ale nakonec vše do zdárného konce nedospělo. "Bobby Willis myšlence podnik zrealizovat obětoval první poslední. Ale teď nevidím světlo na konci tunelu. Společně jsme pracovali na maximum, ale teď se nic dít nebude. Bobby má můj ohromný respekt a sympatie za veškerou odvedenou práci. Je to smutné," říká Larkin k možnosti podniku na Britských ostrovech. Záchrana by však mohla přijít jenom z kousek jižnějších destinací, protože aktuálně se ve velkém angažuje ve světe Irsko a jeho federace. "Podívejte se na WRC2 a JWRC, kde je vidět zájem a investice, které Irsko do rallysport dává. Aktuálně s nimi vedeme diskuze o možnosti nějakého společného projektu v budoucnu a mám v tato jednání velkou důvěru. Velmi tvrdě na tom pracujeme a soutěž v Irsku by byla úžasná. V letech 2007 a 2009 se zde odehrály skvělé soutěže a navíc se v případě Irska jedná o zemi, která by mohla pokrýt trh v této části světa. Pokud by se povedlo Irsko, Spojené království by bylo na vedlejší koleji," uzavírá šéf WRC Promotera.

Komentářů celkem: 9
15. 9. 2023 17:011
3 0
Pokud se pojede Polsko a Chorvatsko, je to ideál se na ten středoevropský předražený cirkus vykašlat...
15. 9. 2023 17:352
2 0
No pokud z nás budou dělat chodící peněženky tak souhlas,Polsko, Chorvatsko ok . Nechápu proč z nás všichni dělají kokoty.Myslim fanoušky.
15. 9. 2023 17:433
0 0
Pánové, Chorvatsko má smlouvu ještě na 2024 a kravský dostih ( = CER) do 2025. Takže se zklidníme, vydechneme a pojedeme snad na Finsko, Švédsko, Sardinii, jooo a Monte. A to bude pro dostupnou Evropu vše. Tož to nám ta FIA pěkně "organizuje"!!!
15. 9. 2023 21:114
0 0
Mám takové tušení,že Chorvatským pořadatelům smlouva skončila letos a jednají o jejím ročním prodloužení,nic není jisté,jen to že státní sféra bude mít velký zájem o pořádání i v roce 2024.Soutež by se měla přesunout více k moři na nové úseky.
15. 9. 2023 23:005
1 0
Původně napsal nokian
Pánové, Chorvatsko má smlouvu ještě na 2024 a kravský dostih ( = CER) do 2025. Takže se zklidníme, vydechneme a pojedeme snad na Finsko, Švédsko, Sardinii, jooo a Monte. A to bude pro dostupnou Evropu vše. Tož to nám ta FIA pěkně "organizuje"!!!
čéče mám dojem,že FIA je až druhá kolej...,vše je to o promoter.de z Mnichova...,zlatý časy,když jsme jezdívali bez promotéra...
16. 9. 2023 18:466
0 0
Já bych počkal, jak CER dopadne. 100 euro za lístek mi nepřijde v dnešní době zrovna nějak moc peněz. Vždyť to je cena koncertu zahraniční kapely,která odehraje hodinu a půl nebo dvě, nebo cena co nechá dnes spousta mladých lidí za víkend v baru. A Chorvatsko? Vždyť ten start tam na tom místě co byl... nebo servis v bahně. Jako všechna čest jim a všeobecně super zážitek. Ale to prskaní na CER , která ještě ani neproběhla mi přijde fakt mimo. Taky se pořád trochu obávám, jak to dopadne. Ale na druhou stranu se těším a i kdyby to stalo těch eur 200,tak tam pojedu. Zase na druhou stranu my jsme ve světě pořád braný jako východ Evropy, tak kdyby se to nepovedlo tak ostuda to bude převážně pro Němcesmajlík.
19. 9. 2023 10:567
0 0
Ví někdo kolik bude stát Čínovský okruh? Všude se jen píše že se bude platit samostatně.
19. 9. 2023 11:378
0 0
Uz se to da normalne koupit. Ta Kombi Preis znamena s permicej. Nechapu, jak si muzou dovolit mit to jen v nemcine. Dyt je to jeste vic low nez francouzstina. https://www.vbotickets.com/v5.0/event.asp?icp=1&eid=86247&edid=391812&s=24ce36c9-af6b-45ff-83db-bd3e03bc31f1
19. 9. 2023 12:469
0 0
Mám to do Klatov 20 km a rally miluji, ale dát za Činovský okruh 34 euro (a nikam jinam mne těch 34 euro neopravňuje se podívat) + parkování je nehorázně drahé. To se ještě pojede po 18 hodině kdy všechny posádky pojedou se světelnou rampou a bude to jako koukat do svářečky. Byl jsem na MS v San Remu, opakovaně Německu a ve Finsku a byl jsem vždy spokojený - bohužel na tenhle paskvil se podívám max. v televizi.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!