6. 10. 2023 20:46 − 1754× − 0

Budila s Vejvodou čeká kultovní Sanremo

Stříbrná posádka průběžného pořadí evropského šampionátu historických vozů, Stanislav Budil – Petr Vejvoda, se právě připravuje na start ve 38. ročníku slavné italské Rally Sanremo Storico.

Čeká na ni 133 kilometrů rychlostních zkoušek jedné z nejstarších a nejobtížnějších soutěží tohoto seriálu.

Zatímco Čechy letos nepřestávají překvapovat letošní vysoké říjnové teploty, na italské Riviéře jsou zdejší obyvatelé na takovéto počasí dobře zvyklí. Také pro našince Stanislava Budila a Petra Vejvodu sice měla být aklimatizace na jižnější klima o něco snazší, ale… „Paradoxně i ve zdejším teplém počasí na sobě cítím mírné nachlazení a nezbývá mi než doufat, že to nijak neovlivní náš sportovní výkon,“ říká štětkovický pilot, který si ze tří minulých evropských soutěží odvezl vždy druhou příčku v kategorii 2. „Konkurence bude podobná jako na minulých podnicích a my se těšíme na boj s našimi tradičními soupeři i s místními borci. Důležité bude samozřejmě především dojet do cíle, kůži zadarmo ale dát nechceme a doufáme, že si pěkně zazávodíme. Bohužel nám týmový rozpočet nedovolil účastnit se letní finské Rally Lahti a právě body z ní pomohly Noru Jensenovi k tomu, aby se v průběžném pořadí posunul před nás. Naše BMW 2002ti je ale opět v dobré kondici a věříme, že nás zdárně proveze celou obtížnou soutěží. Moc děkujeme za důvěru a pochopení všem blízkým a za podporu také partnerům našeho týmu v čele se společností Energon Grid,“ říká Stanislav Budil.

38. ročník Rally Sanremo Storico čítá celkem jedenáct rychlostních zkoušek o celkové délce 133 kilometrů, což samozřejmě nejsou jediné vzdálenosti, které bude muset posádka absolvovat. „Teď jsme v polovině seznamovacích jízd a už ty jsou hodně náročné a dlouhé. Jeden z přejezdů mezi závodními tratěmi měří víc jak sedmdesát kilometrů, což v soutěžním autě nebude žádný med,“ vysvětluje spolujezdec Petr Vejvoda a pokračuje: „Zajímavostí zdejšího harmonogramu je to, že každý den se v ranní sekci jedou dvě či tři kratší rychlostní zkoušky, které se pak pro odpolední sekci spojí v jednu dlouhou. Úplně poslední test celé soutěže tak měří skoro 27 kilometrů, což bude znamenat skutečně hodně náročné finále. Tratě nám trochu připomínají Rally Costa Brava, kde jsme závodili na jaře, tady jsou ale cesty více rozbité než v Katalánsku. Kopcovité jsou ale snad ještě víc, servisní zónu máme přímo u moře a místy šplháme až do výšky 1500 m nad ně. Podobné podmínky jsme si ale už letos vyzkoušeli, a tak se ani nových zkušeností nebojíme!“

Dvojice reprezentující ACCR Czech Historic Team pojede o víkendu se startovním číslem 15 a do soutěže odstartuje v sobotu dopoledne. Cíl Rally Sanremo Storico je na břehu Ligurského moře naplánován na nedělní podvečer.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!