27. 2. 2024 08:06 − 2398× − 0

Turci na sněhu

V tureckém mistrovství se odehrál historický okamžik, když nová sezóna odstartovala premiérově na zimní rally.

Ještě nikdy v historii se v tureckém mistrovství nejela soutěž za takových podmínek, jaké jsou typické spíše pro Skandinávii. Ryze zimní Sarikamis Rallisi se sice měla odehrát už v roce 2020, ale tehdy ji přicházející vlna pandemie znemožnila na poslední chvíli odjet. Letos se to již pořadatelům týmu Eksi 36 Sports podařilo a kolem města Sarikamis se šestadvacet startujících posádek díky dokonalým zimním podmínkám mohlo během třech dnů do sytosti vyřádit na sněhu. Loňskou sezónu ovlivnily rozsáhlé požáry a mezi červnem a koncem října se vůbec nezávodilo. Závěr sezóny se díky tomu výrazně protáhnul a končilo se stylově až na Štědrý den. Pro titul si v závěrečném klání v Istanbulu dojel Ali Türkkan a stačil mu k tomu slabší Ford Fiesta Rally3. S ním se mladý turecký pilot vydal i do nové sezóny. A není sám, třída těchto aut byla v úvodní rally nejhojněji zastoupena ze všech. Fordů odstartovalo celkem sedm a k nim se ještě přidala trojice Renaultů Clio Rally3.

Türkkan si ale jel svou vlastní soutěž a soupeřům ve třídě nedal ani náznakem šanci, aby jej potrápili. Jeho týmový kolega ze stáje Castrol Ford Team Türkiye Efehan Yazici nakonec dokázal udržet Íránce Sabera Khosraviho za zády a zajistil tím svému chlebodárci double. Na Türkkana ale během 125 ostrých kilometrů poztrácel tři a půl minuty. Soutěž tedy neobsahovala nějak závratně dlouhou trať rychlostních zkoušek, ale i přesto byla roztáhnuta do třech soutěžních dnů. V pátek se odjela pouze úvodní divácká zkouška a na ni si z celého startovního pole nejlépe počínal úřadující šampión. V sobotu ráno zaznamenal nejrychlejší čas Ümit Can Özdemir, který byl vloni jedním ze dvou hlavních Türkkanových soupeřů v boji o titul. I letos pokračuje se Škodou Fabia Rally2 evo a po RZ 2 se posunul do čela. Třetí z loňských mistrovských aspirantů Burak Cukurova na konci roku zkoušel Hyundai i20 N Rally2, ale letos se vrací ke Škodě.

Zimní soutěž mu ale očividně zrovna moc nechutnala, po třetím testu vypadnul z nejrychlejší pětice a už se do ní až do konce rally nevrátil. Nakonec s náskokem necelých tří vteřin uhájil alespoň šestou příčku před již zmiňovaným Khosravim startujícím s vozem o třídu slabším. Lépe než Cukurova si pak počínal Burak Baslik, který při svém debutu se čtyřkolkou usednul za volant jeho loňské Fabie R5. Dřívějšího několikanásobného mistra Turecka hned při prvním startu dokázal Baslik porazit s náskokem více než dvou minut a celkově skončil pátý. Na čelních příčkách se po RZ 3 Türkkan vrátil před Özdemira a už jej až do konce rally úspěšně udržel za zády. I letos tak pokračuje v trendu, jaký na domácí scéně vloni nastolil, a se slabším autem dokáže konkurovat vozům Rally2. Alespoň tedy těm, které už porážel vloni.

Na scéně se však objevilo nové jméno. Syn několikanásobného tureckého mistra Ercana Kazaze, který začal kariéru v roce 2022 a hned obě první sezóny strávil učením v Pobaltí a ve Španělsku. Z vozů s pohonem přední nápravy se letos Kerem Kazaz přesouvá za volant techniky Rally2. Zkušenosti, jaké sesbíral při prvních třech startech s Fordem Fiesta Rally2 v Lotyšsku a Estonsku, teď bohatě zúročil. Narozdíl od Türkkana vyrazil do Sarikamis Rallisi s výhodou pořádné porce odjetých ostrých kilometrů v zimních podmínkách. Ve třetím testu se Kazaz dostal do čela a vydržel tam až do konce etapy. Türkkan se jej ale i přes handicap slabší techniky dokázal držet jako klíště a po vyhrané závěrečné zkoušce už byl zpátky 2,2 sekundy za jeho zády. Kazaz ovšem v neděli ovládnul úvodní sekci a soupeři se vzdálil na více než půl minuty. I přes problémy v předposledním testu si už svůj první triumf při prvním ostrém startu v tureckém mistrovství nenechal sebrat.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!