17. 4. 2024 18:43 − 1357× − 0

Racing21 cílí v roce 2024 na pódium historiků v Evropě

Nová sezóna soutěžního týmu ACCR Racing21 se odehraje především ve znamení startů v seriálu FIA European Historic Rally Championship.

Sportovní program však obohatí také účast ve vybraných domácích rallysprintech s vozem třídy Rally2, reprezentace na FIA Motorsport Games a starty na tradičních volných podnicích.

Pro tým ACCR Racing21 začne nová soutěžní sezóna startem na 32. Historic Vltava Rallye, druhém podniku seriálu FIA European Historic Rally Championship 2024, která se koná v termínu 19.–20. dubna na jihozápadě Čech. Posádka Vojtěch Štajf a Veronika Havelková se v Klatovech představí s historickým vozem Toyota Celica GT-Four ST165 a společně chtějí letos v evropském šampionátu usilovat o pódiové umístění v absolutní klasifikaci, která bude letos vyhlášena napříč všemi periodami vůbec poprvé. Během zimní přestávky prošel vůz Toyota Celica v dílnách týmu Racing21 dalšími úpravami s cílem dosáhnout požadované výkonosti a stejně tak co nejvyšší spolehlivosti. „Začít letošní sezónu v Klatovech je pro nás v podstatě symbolické. Vloni se nám tu s Vláďou Zelinkou moc nedařilo, a soutěž jsme vlivem technických problémů s přívodem paliva do motoru dokončili jen v rámci klasifikace Super rally. I proto se nyní do Klatov těším – chci ten loňský výsledek napravit a s Veronikou tím úspěšně vstoupit do letošního evropského šampionátu historiků,“ říká Vojtěch Štajf, jezdec a manažer týmu Racing21 a dodává: „Obecně musím říci, že samotná příprava Toyoty je pro nás skutečně velkou výzvou, protože pokud chceme v Evropě bojovat o nejvyšší příčky, což je s Veronikou naším cílem, musíme mít ve voze nové původní originální díly a ty se velmi obtížně shánějí. Na některé jsme také dlouho čekali, a proto jsme se rozhodli vynechat první evropský podnik ve Španělsku. Věřím ale, že jsme na sezónu nyní dobře připraveni a navážeme na úspěchy z roku 2021, kdy jsme získali s Kadettem evropské zlato ve třídě 2.“

I přes zcela jasnou letošní orientaci týmu ACCR Racing21 na kvalitní výsledek v evropském šampionátu historiků se fanoušci domácích automobilových soutěží dočkají také startu posádky Vojtěch Štajf a František Rajnoha se soudobým soutěžním vozem ve vybraných jednodenních soutěžích. „Náš letošní symbolický start s novodobým soutěžním vozem třídy Rally2 bereme s Frantou spíše jako zpestření sezóny a připomenutí našeho loňského vítězství v Poháru 2+. Přemýšlíme nad startem v letních soutěžích, a to v Plzni, kde bychom společně obhajovali loňské celkové vítězství a následně v Příbrami. Tam bychom zase chtěli prolomit zakletí třetích míst v několika minulých ročnících. Volba vozu je však zatím ve stádiu jednání,“ vysvětluje pražský jezdec své další plány.

Po dvou letech se Vojtěch Štajf v roli kapitána reprezentace České republiky zúčastní také již třetího ročníku souboje národů v automobilovém sportu s názvem FIA Motorsport Games. V letošním roce se sportovní klání v rekordních 26 disciplínách motoristického sportu uskuteční v závěru října ve španělské Valencii. „Největší počet nových kategorií ve FIA Motorsport Games vznikl pro letošní ročník právě v oblasti Rally. Soutěžit se bude ve třídách Rally2, Rally4 a Historic Rally, a to separátně na asfaltu nebo šotolině, případně na obou površích. Jelikož v historikách zde není možné použít čtyřkolky z posledního období do roku 1990, ohledně volby našeho vozu to vypadá na úspěšný Opel Ascona A nebo náš kdysi mistrovský Kadett, na Opel máme k dispozici podvozky pro oba typy povrchu. Včas oznámíme i jméno mého navigátora, ale už teď chci poděkovat za opětovnou důvěru Autoklubu ČR,“ doplňuje informace k mezinárodnímu klání Vojtěch Štajf.

Do letošní sezóny se opět zapojí i druhá soutěžní posádka Jan Bejvl a Jan Hlista. Oba jsou pro rok 2024 držiteli mezinárodní licence a budou proto reprezentovat tým ACCR Racing21 ve vybraných podnicích FIA EHRC 2024 v roli druhé nominované posádky. Bejvl s Hlistou vstoupí do letošní sezóny rovněž na 32. Historic Vltava Rallye a jejich další sportovní program bude ještě upřesněn. Pro Jana Bejvla se navíc jedná o domácí soutěž, neboť je klatovským rodákem. Posádka se kromě své kategorie 3, třídy D1, zúčastní bojů o nově vypsané hodnocení vozů s předním náhonem, a také vozů s objemem motoru do 1600 ccm. Jejich soutěžní vůz Ford Fiesta XR2 Mk1 prošel přes zimu důkladnou repasí, dostal novou převodovku, spojku a poloosy. Svou nízkou hmotností a výkonem přibližně 170 koní je zajímavým sportovním náčiním.

Obě týmové posádky Racing21 budou spolu s dalšími českými registrovanými posádkami sbírat body do týmového hodnocení pod hlavičkou ACCR Czech historic teamu. Sezónu 2024 zakončí soutěžní tým ACCR Racing21 v listopadu na tradičních podnicích Setkání mistrů a Pražský Rallysprint.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!