Odložený start australské sezóny

Canberra hostila na začátku dubna úvodní dějství nové sezóny australského šampionátu.

Celý šestidílný šampionát se u protinožců odehrává na ryze šotolinových soutěžích. Když ale soutěžím počasí nepřeje, suchá a prašná šotolina se dokáže rychle změnit v bahenní lázně. A zrovna taková nepříjemná situace zasáhla úvodní soutěž. Ač se shakedown ještě odehrál za krásných slunečních podmínek, před první etapou do centra dění dorazil pořádný lijavec. Ten ze soutěže postupně začal okrajovat jednotlivé části programu. Jako první to odnesly ze sportovního hlediska nepodstatné vedlejší páteční akce. Když se ale situace nezměnila ani v sobotu ráno, soutěž nejprve přišla o úvodní sekci. Zajistit bezpečný průjezd úseky se ale nepovedlo ani pro odpoledne a nakonec pořadatelé zrušili kompletní první etapu. Účastnící týmy však i v takové situaci měli dost štěstí, nedělní etapa se již mohla odjet. Cestu do hlavního města tak nevážili zbytečně.

Do Austrálie přes zimu dorazilo několik nových aut v čele s Toyotou GR Yaris Rally2 pro úřadujícího mistra Harryho Batese. Jeho bratr Lewis si zatím na novou techniku bude muset počkat a do Canberry přivezl starší GR Yaris AP4. Mezinárodně uznávaná technika Rally2 už ale začíná v Austrálii vládnout, což dokazuje sedmička těchto aut v top ten konečného pořadí Techworkz Automotive Rally of Canberra. A dokazuje to i souboj obou bratrů. V něm Lewis s vozem AP4 hrál druhé housle a Harryho ani jednou nedokázal porazit. V půlce soutěže se navíc musel sklonit před Scottem Pedderem. Australský mistr z roku 2014 pro letošek ohlásil comeback a vybavil se Škodou Fabia R5. Navigován světem protřelým spolujezdcem Glennem Macneallem ale doplatil na defekt v předposlední zkoušce. Místo senzačního druhého místa se musel v cíli spokojit s pátou příčkou. Jelikož ze soutěže zbyl jednodenní sprint, čas na nápravu vzniklé ztráty mu už nezbyl.

Harry Bates se dominantním způsobem postaral o vítězný debut nového GR Yarisu Rally2 v Austrálii a jeho bratr soutěžácké rodině zajistil double. Jistě bude zajímavé sledovat, jak blízko se k Harrymu přiblíží, až i jemu dovezou novou Toyotu. Kromě Batesových se letos bude v šampionátu prezentovat i další bratrská dvojice pilotující techniku stejné značky. Eddie Maguire se Škodou Fabia Rally2 evo startoval už vloni a dotáhnul to v konečném pořadí až na třetí místo. To by si jistě rád minimálně zopakoval i letos, ovšem hned na úvodní zkoušce kupil krizi za krizí a ještě doplatil na defekt. Do cíle rally tak nakonec dojel těsně pod stupni vítězů. Druhou Škodu si teď poprvé vyzkoušel i jeho bratr Steve a po ztrátě v předposlední zkoušce spadnul na konec top ten. Pro životní výsledek si ve zkrácené rally dojel Alex Rullo. Pilot Hyundaie i20 N Rally2 sice už vloni jedno třetí místo získal, ale tehdy to v Adelaide Hills Rally bylo jen v rámci druhé etapy. A když se teď v Techworkz Automotive Rally of Canberra odjela jen jedna etapa, třetí etapový čas znamenal i stupně vítězů absolutního pořadí soutěže.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!