22. 8. 2006 00:00 − 2781× − 22

Morrie Chandler komentuje změny v pravidlech

Předseda rally komise FIA Morrie Chandler komentuje změny v pravidlech a návrhy do dalších let.

Předseda rally komise FIA Morrie Chandler komentuje změny v pravidlech a návrhy do dalších let. Už zítra se totiž setkají v Paříži pořadatelé všech soutěží, a to včetně těch kandidátských, aby diskutovali o navržených změnách v pravidlech. Diskutovat se bude především o kalendářích pro příští rok, které by pak měly být předneseny na říjnovém zasedání FIA.

"Začíná se vyjasňovat hodně věcí. Přestože si rally komise vyhradila právo přidat do již schváleného kalendáře další soutěže, nemyslím si, že systém, podle kterého by si týmy vybíraly, ve kterých soutěž budou startovat, může v praxi fungovat. Některé soutěže by pak skončily kvůli tomu, že by tam nestartovaly ty nejlepší týmy. Osobně si myslím, že se bude znovu debatovat o systému rotací."

Řešit se ale bude i systém párování, který není zcela dokonalý. "Párování soutěží má smysl pouze tehdy, když ušetří peníze. Ale třeba Německo s Finskem nemá cenu párovat, protože se nic neušetřilo kvůli nákladům, které se nečekaly."

Chandler také přiznal, že vedle 22 soutěží (16 + 6 kandidátských) jsou další dvě soutěže, které mají zájem být zařazeny mezi kandidátské. Je jednou z nich i Barumka? Jinak co týče změny kalendáře na systém, ve kterém by se jelo přes zimu, Chandler uvedl, že si myslí, že i tento návrh bude v dohledné době znovu přetřásán.

Chandler dále osvětlil i smysl pravidla, podle kterého bude existovat pouze jediný dodavatel pneumatik. "Cílem je snížit náklady. FIA teď zkoumá, zda to ušetří náklady, hlavně co se týče testování. FIA by ráda, aby nebyla výhoda v tom, kolik jaký tým testuje. To by dávalo šanci menším týmům bojovat v podobných podmínkách."

Co se týče zařazení vozů skupiny S2000 do kategorie produkčních vozů, FIA se zabývá tím, jak to bude s vyrovnaností těchto dvou skupin. "Pokud bude třeba korigovat různou výkonnost, myslím, že jedinou možností bude změna minimální váhy vozu."

Hlavním Chandlerovým cílem je ale stabilizovat pravidla na delší dobu. "V zásadě bych rád viděl schválený plán na tři roky, další plány pak s výhledem na pět let dopředu."

Komentářů celkem: 22
23. 8. 2006 10:29
0 0
někteří asi stále nechápou, že FIA chce zařadit S2000 a PV do jedné skupiny a tudíž musí mít stejnou výkonost!!!
Anonym IP:88.212.14.49
23. 8. 2006 21:40
0 0
v tom pripade je to cele absolutne chore
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!