Viktor Hausknotz - eWRC.cz
2. 10. 2006 00:00 − 2691× − 3

Poslední otazníky vyřeší Příbram

Preview • Příští víkend se uzavře další ročník Global Assistance Mezinárodního mistrovství České republiky v rallye.

Příští víkend se uzavře další ročník Global Assistance Mezinárodního mistrovství České republiky v rallye. Stane se tak na půdě Fuchs Oil Rally Příbram. O poslední možnost získat zde body, zazářit či se jen tak svézt zde bude bojovat 79 přihlášených posádek soudobých vozů. Pro ně je připraveno 21 rychlostních zkoušek o celkové délce necelých 213 kilometrů. Krušné budou zejména pro odpůrce ranního vstávání či pro zastánce koncepce „pátek–sobota“. Soutěž se pojede v sobotu a v neděli a poslední víkendoví den se dokonce bude startovat v sedm hodin ráno. Oproti loňsku chybí v harmonogramu příměstský prolog.

Supersérie

Supersérie zavítá na půdu GA MMČR po dlouhé přestávce, naposledy se jela v Krumlově. Mezitím posádky „odepsaných“ vozů absolvovaly soutěže na Kopné, v Pelhřimově a Prachaticích. Narozdíl od účastníků velkého mistrovství mají ovšem před sebou kromě Příbrami ještě dva závěrečné podniky v Žamberku a ve Vsetíně. Z posledních dvou měření sil vyšel vítězně Leoš Flídr, jen na Kopné se musel sklonit před hostujícím Maďarem Gergelym Szabó. V tabulce už má výrazný sedmnáctibodový náskok.

Na druhém místě je Vladimír Berger, který ovšem na přímý souboj s Flídrovým WRC nemůže pomýšlet a jeho jedinou nadějí je případné selhání soupeře či vozu. Nárok na první místo v Příbrami si ovšem bude dělat především Karel Trněný. Ten se zde poprvé představí ve svém voze Škoda Fabia WRC. Letos tento exemplář závodil zatím jen v Maďarsku s Tamászem Turim za volantem. Poměrně vysoko v tabulce supersérie je i Tomáš Kurka, který využívá služeb ex-Flídrova lanceru.

V Příbrami je tradicí hojně obsazená třída A7VK. Letos tomu nebude jinak: Krásné exempláře kitových vozů představí Marián Šín, Radoslav Nešpor a Radek Pinkas. Z „esek“ se do boje o body přihlásili jen tradiční rivalové na velmi rozdílných strojích – Jakub Brázda s enkovým dvoulitrem Nissan Sunny a Jiří Daněk s áčkovým favoritem.

Průběžné pořadí Supersérie:
1. Leoš Flídr 87 b. (5/8 výsledků)
2. Vladimír Berger 70 b. (6/8)
3. Karel Trněný 52 b. (4/6)
Předchozí vítězové :
2005 Vojtěch Š. / Ernst (Peugeot 206 WRC)
2004 Kopecký / Schovánek (Škoda Fabia WRC)
2003 Kopecký / Schovánek (Škoda Octavia WRC)

Produkční vozy

Václav Pech s Petrem Uhlem si zajistili letošní titul už v Třebíči, v Příbrami tak pojedou jen pro potěchu diváků. O to větší souboj se strhne o další příčky v šampionátu. Teoreticky má šanci na medaile pětice jezdců. Prozatímní držitel stříbra Karel Trojan musí škrtat ještě dva výsledky, což jsou v tuto chvíli čtyři body z Matadoru a sedm z Barum rally Zlín. Jeho konkurenti mají na kontě nějaké ty nuly, takže žádné složité počty je nečekají.

Osudovým soupeřem Trojana je letos Vojtěch Štajf. Jejich sekundové souboje zpravidla končí až na poslední vložce, nejinak tomu bude zřejmě i v tabulce šampionátu. Mirkovi Jandíkovi v Třebíči zastávkovala technika, jinak ale podává stabilně kvalitní výkony. K vrcholnému závodu se na Vysočině vypnul Václav Arazim. Loňský šampion produkčních vozů byl ještě po Barum rally Zlín hluboko v tabulce, na Horácké rally ovšem podal životní výkon a všem ukázal záda. První pódium v sezoně jej vyneslo na šestou příčku a na dostřel republikovým medailím, ač by zisk některé z nich byl už spíše dílem velké štěstěny. Na bronz má zatím nárok i Achim Mörtl, který se v průběhu roku z bojů zcela vytratil. V Příbrami už nefiguruje ani v listině přihlášených…

Do boje ale mohou zasáhnout i další piloti. K útoku na vyšší příčky v tabulce zatroubil Miroslav Cais, který se zatím nemůže dohodnout se svou novou EVO IX, podobně je na tom i Slovák Peter Gavlák. Některé skvělé dílčí časy zatím nebyl schopen i díky neposlušné technice proměnit v dobrý výsledek v cíli některé rallye GA MMČR. To Jan Votava už jednou zazářil, bylo to právě před třemi týdny na Horácké rally. Konec roku tradičně Votavovi svědčí a i v Příbrami může potrápit favority. Další překvapení může uchystat Vladimír Barvík, Jan Štěpánek či úspěšný „sprinter“ Martin Kožmín.

Souboj o stříbro

St. č. 3: V. Štajf – J. Černoch
(Subaru Impreza Sti Spec C)
×
St. č. 6: K. Trojan – P. Řihák
(Mitsubishi Lancer EVO VII)

Průběžné pořadí MMČR (PV):
1. Václav Pech 103 b.(6/6 výsledků)
2. Karel Trojan 58 b. (7/6)
3. Achim Mortl 55 b. (3/6)
Předchozí vítězové (PV):
2005 Kopecký / Schovánek (Mitsubishi Lancer Evo VII)
2004 Arazim / Gál (Mitsubishi Lancer Evo VII)
2003 Arazim / Gál (Mitsubishi Lancer Evo VII)

Super 1600

Na Fuchs Oil Rally Příbram je doma Josef Peták a těžko očekávat, že mu zde bude někdo ze skupiny stačit. Peták je navíc schopný na této trati řádně potrápit i špičku produkčních vozů. Ve skupinách S1600 i A je ale zaděláno na pěkný souboj o stříbrnou medaili. Zájem o ni mají Dušan Kouřil a Antonín Tlusťák. Tlusťáka handicapovala především účast v evropských pohárech, kvůli které vynechal například i soutěž v Třebíči, jinak ale zpravidla nad svým krajanem vítězil. S Kouřilem svedl naposledy velmi zajímavý souboj značkový kolega Emil Triner. Zatím z velkého povzdálí se na tyto souboje dívá Petr Zedník s krásnou fiestou.

Skupina A

Ve třídě A7 zůstává pouze jediný otazník a tím je obsazení třetího místa v seriálu. V přímém souboji se o něj utkají Miroslav Fišer s Vladimírem Molem. Mistrovský titul má již v kapse Jiří Skoupil, v Příbrami by však přesto neměl chybět. Absentovat bude naopak Oldřich Boček. Toho v kategorii dieselů zastoupí početné pole fabií. Osedlají je Karel Dawson, Jiří Kulhan a premiérově i Michael Michal.

Třída A6 je už jedinou, ve které dosud neznáme jméno mistra České republiky. V Třebíči k titulu vykročil David Tomek, v Příbrami ovšem bude na tahu jeho největší soupeř Tlusťák. I tak si Tomek bude muset dávat pozor především na vlastní chyby a techniku, v posledním podniku sezony mu totiž stačí získat pět bodů. V této třídě se také objeví populární dvojice Vlček–Jůrka s „červenou karkulkou“ a rychlým soupeřem může být i František Došek s kitovou felicií. O třetí příčku v republikovém mistrovství má zájem Tomáš Pletka, který se o ni musí utkat v poněkud nerovném souboji s Milanem Blahoutem.

Souboj o titul

St. č. 12: A. Tlusťák – V. Dědic
(Citroen Saxo Kit Car)
×
St. č. 32: D. Tomek – J. Škaloud
(Škoda Felicia Kit Car)

O titulu ve čtrnáctistovkách se překvapivě rozhodlo už na Horácké rally, Příbram tedy bude místem boje o stříbrnou medaili. Mezi Ladislavem Kopelentem a Robertem Achsem je rozdíl pouhý bodík a úspěšnější jezdec ve středních Čechách bude mít právo na cennější kov. Již jistý mistr Petr Brynda oznámil premiéru s novou zbraní svého týmu, kterou by měla být zbrusu nová fabia. Při startu na domácí půdě se od Bryndy dá čekat pěkný sport. Do okruhu favoritů nesmíme opomenout zařadit i Vlastimila Hodaně, Jana Dohnala a piloty pohárových fabií. Josef Sedláček už má vítězství v tomto poháru jisté, své umění tedy musí prokázat další jezdci. Mitchell, Vokál, Levora či Novák jsou jistě hladoví po úspěchu.

Souboj o stříbro

St. č. 48: L. Kopelent – H. Kopelentová
(Škoda Felicia Kit Car)
×
St. č. 49: R. Achs – F. Langer
(Škoda Fabia)

Průběžné pořadí MMČR (sk. A):
1. Josef Peták 82 b. (5/6)
2. Antonín Tlusťák 37 b. (3/6)
3. Dušan Kouřil 36 b. (5/6)
Předchozí vítězovétřída A7třída A6třída A5
2005Berger/JugasPeták/BenešováHodaň/Matková
2004Šín/KulštejnOdložilík/RajnohaHora/Hrůza
2003Zedník/PražákPeták/BenešováHodaň/Balcarová

Skupina N

Navzdory předpovědím i třída N3 už má jasné dva medailisty. Egon Smékal si v Třebíči zajistil titul a na Jana Vaňáče „zbylo“ stříbro. Oba ale mají v Příbrami velkou motivaci. Smékal bude bojovat s Pertlíčkem o druhou příčku ve skupině N, Vaňáč chce zase na domácí půdě slavit vítězství. Už jen teoretickou šanci na bronz má Josef Šilha, který musí spoléhat na nulový bodový zisk Martina Rady a ještě k tomu zvítězit. Mezi startujícími bude mít navíc o konkurenty více. Ze sprintů zavítá na Fuchs Oil Rally Příbram Zbyněk Novotný a po výkonu v Třebíči nelze podceňovat ani Katku Trojanovou, která tentokrát usedne do „tajpáru“.

Třída N2 je jedinou, kde už je o medailistech zcela jasno. Jiří Pertlíček přesto musí bojovat, neboť jak již bylo zmíněno, jde mu o druhou příčku ve skupině N. V této třídě bude ale pořádně „nabito“. Objeví se Patrik Hlach (bronzový medailista), Jiří Trojan a také další dva zajímaví a rychlí piloti Marek Kulda a Petr Hozák.

Třída N1 bude mít v Příbrami tradičně chudé zastoupení. Po dlouhé době se představí dva vozy Volkswagen Polo. Do jednoho usedne loňský rallysprintový šampion Martin Pinkas, do druhého pak Miluše Davidová. Překvapivě budou chybět oba jezdci, kteří se zatím v tabulce dělí o druhou příčku. Pavel Přibyl i Josef Dvořák mají zatím stejný počet bodů, které shodně získali za dvě vítězství ve třídě.

Průběžné pořadí MMČR (sk. N):
1. Jaromír Tarabus 110 b. (6/6)
2. Jiří Pertlíček jun. 74 b. (6/6)
3. Egon Smékal 58 b. (6/6)
Předchozí vítězovétřída N3třída N2třída N1
2005Vaňáč/FantaTarabus/VorelKulhan/Liška
2004Tlusťák/KouřilSedláček/RybníkářPinkas/Pinc
2003Tlusťák/KouřilSedláček/VorelKundrát/Poláček
Komentářů celkem: 3
2. 10. 2006 21:291
0 0
Jen dodam ze se tady v odstavci o superserce zapomelo na Tisnov kde v destivem zaveru vyhral tez Madar Szabo s fokym WRC
3. 10. 2006 02:022
0 0
Byly zmineny jenom posledni tri podniky smajlík
3. 10. 2006 08:533
0 0
Uveřejní ewrc i nějaký podrobnější itinerář RZ? Bývá to inspirativní čtení. Díky, St.
P.S. Drobný překlep v úvodním shrnutí - "poslední víkendoví den".
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!