Petr Pančocha - eWRC.cz
12. 10. 2006 00:00 − 2702× − 6

Podlomila se pode mnou kolena

Daniel Elena se vrací ke zranění Sebeatiena Loeba, prozrazuje, jak se vyrovnává s tlakem médií a vyjadřuje se k volbě Colina McRae…

Kdy a jak ses dozvěděl onu smutnou zprávu?
Seb mi vše pověděl sám. Málem jsem se poroučel k zemi. Seb byl strašně smutný, takže mě to naprosto rozhodilo.

Nepomyslel sis, že se jedná o vtip?
Ani náhodou. Ihned jsem poznal, že je to pravda. Znám Seba, znám jeho hlas a poznám, kdy si dělá srandu. Měl stažené hrdlo, nikdy předtím jsem ho takto neslyšel.

Protože si Sebastien potřeboval odpočinout, tak neposkytoval žádné rozhovory. Média se tak obracela na Tebe. Jak ses dokázal vyrovnat s tímto mediálním tlakem?
Jak to jen šlo. Je pravdou, že obecně s tiskem komunikuju celkem rád. Za těchto podmínek jsem ale ani já nechtěl hovořit o této nehodě. Značně náročné a nudné to bylo na autosalónu v Paříži. Musel jsem Seba zastoupit při mnoha dopředu plánovaných rozhovorech. Všichni novináři mluvili pouze a jen o tom samém. Zajímal je Sébův zdravotní stav, ale nikoliv já. Nedostal jsem ani jednu jedinou otázku, která by se týkala mě.
Ale dobře, z mnoha ohledů to bylo zajímavé. Pomohlo mi to zjistit, že Seb je významný sportovec a opravdová mediální hvězda. Je to dobře pro nás a pro náš sport. Bylo to poznat i na internetu, kdy byl překonán rekord v počtu připojení na náš web. Takže je na našem kontě další rekord navíc (směje se). Ale dobrá, nemusí si kvůli tomu zlámat ruku každé dva týdny (opět smích)!

Přestaneš jezdit na kole?
Už je to dávno, co jsem skončil. I já jsem se na kole choval jako kaskadér. Před třemi a půl lety jsem si zlomil levou ruku, když jsem trefil strom. Pro mě to jednoznačně bylo méně vážné a navíc nejsem jezdec. Myslím si, že pokud bych měl zlomenou ruku, našlo by se řešení, jak mě přece jen dostat na sedačku po bok Seba.

V Turecku Seba dočasně nahradí Colin McRae? Co si o této volbě myslíš?
Pokud se lidé z Citroenu a Kronosu rozhodli obsadit třetí vůz Colinem, tak pro to určitě museli mít dobrý důvod. Museli zvážit všechna pro a proti, je to jejich rozhodnutí. Myslím si, že je to skutečně dobrá volba, neboť Colin zná Xsaru velmi dobře a má obrovské zkušenosti z mistrovství světa. Ale dobře, byli tady i jiní jezdci, kteří by mohli za Seba zaskočit.

Mohl bys být v Turecku Colinovým spolujezdcem?
Všechno je možné. Je ale třeba přiznat, že na adaptaci a souhru by nám zbývalo velmi málo času. A navíc bych musel číst rozpis v angličtině, které příliš neholduji. Každopádně nic není nemožné, ale myslím si, že by to byl příliš velký risk a já bych Colina zbytečně brzdil. Body, které nám chybí k zisku titulů, jsou extrémně důležité a speciálně se to týká šampionátu značek. Nemůžeme si dovolit nějaké experimenty.

Mrzelo by Tě to?
Mám být upřímný?… Ne! Není to nic proti Colinovi, ale se Sebem jsme jedno mužstvo a dokonce víc než to. Je jisté, že by mi to umožnilo získat světový titul mezi spolujezdci, ale bez Seba by to prostě nebylo ono. Jsme spolu v dobrém i ve zlém. Ani na vteřinu jsem nepřemýšlel o tom, že bych dokončil šampionát bez něj.

Během Turecké rally se tedy vynuceně staneš nezaměstnaným. Co budeš dělat?
Čekat, až se Seb zotaví. Pro následující soutěže máme dobré vyhlídky. Lékaři hovoří v optimistickém duchu, takže proč bychom to nedokázali?
Má to i jistou výhodu v tom, že můžu trávit čas se svojí ženou a dcerami. Chtěl bych také oplatit návštěvu jednomu mému oblíbenému kolegovi. Není to problém, nebydlíme příliš daleko od sebe. A nakonec – budu se snažit udržet si fyzičku. Krátce řečeno, budu dělat všechno, abych nepřibral nějaká kila, když už se mi podařilo zhubnout.

Sebova nehoda nechtěně okořenila letošní šampionát.
Ano, to je pravda. Ale jak dneska říkám každému, Marcus bude pod větším tlakem než my. Jestliže bude chtít vybojovat titul, tak bude muset vydat se ze sebe mnohem více. Dostal neočekávanou příležitost se na nás dotáhnout. Uvidíme, jak se s tím vypořádá.

Jak si myslíš, že Marcus reagoval na zprávu o Sebově zranění?
Marcus je jako my, miluje přímé souboje. Myslím si, že tuto novinu určitě neslavil šampaňským. Ford ještě zvýší svoje úsilí, aby zvítězil v nadcházejících soutěžích. Věřte mi, že Sebova a moje neúčast na rally v Turecku jim to neusnadní. Marcus bude muset vzít na sebe riziko a já se klidně vsadím, že ho naše tři Xsary dostanou pod tlak.

převzato z: www.sebastienloeb.com

Komentářů celkem: 6
12. 10. 2006 10:221
0 0
Je vidět, že jsou to skuteční profesionálové! A v soukromí taky jenom lidé jako mysmajlík Přeju brzký návrat do MS!!
Rally Hors
12. 10. 2006 12:082
0 0
Jojo já je mám hodně rád jsou to asi bezva kluci a opravdu machři co se týče rally!Držím jim palce!
12. 10. 2006 12:313
0 0
kluci, už abyste zase jeli a ukázali jim tam, kdo je nejlepší
12. 10. 2006 16:554
0 0
Zdravý je přednější!Séb ten titul stejně získá protože celý championát je lepší!Brzké uzdravení ať jim to můžeš nandat!
12. 10. 2006 21:295
0 0
... pánové, zajímavá je jedna věc: pokud se sejdete se skutečným machrem, a je úplně jedno v jakém oboru, tak má pokaždé jednu zásadní vlastnost - skromnost. Nic neokecává, působí přirozeně, člověk by si řekl - "obyčejný člověk z davu" a přitom je to absolutní hvězda ve svém oboru... a pak je tady hned ještě druhá skupina - ti, kteří zdaleka těchto úspěchů nikdy nedosáhli, ale o to víc roztrubují do světa, jaké jsou superhvězdy a jak to špicově umí, ale skutečnost je přitom poněkud jinší - už jsem si toho všiml v mnoha oborech lidské činnosti, je zarážející, jak je to pořád všude stejné...
14. 10. 2006 12:066
0 0
Bobor, máš recht, asi stárneš a získané zkušenosti dokážeš zobecnit. Lidské chování je geneticky podmíněné, vždyť nedávno jsme lezli po stromech a žili v tlupách. Mě při čtení článku napadla jiná skutečnost. Největší výchovný dopad na Seba by mělo, kdyby musel dělat Elenovi spolujezdce.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!