13. 5. 2004 00:00 − 2509× − 0

Autotec rally 2004 odhaluje nové rychlostní zkoušky

Na sever od jihomoravské metropole povedou rychlostní zkoušky druhého dílu jednodenních sprintrallye, které budou měřit celkem 75 km.

Na sever od jihomoravské metropole již v sobotu 15. května povedou rychlostní zkoušky druhého dílu jednodenních sprintrallye, které budou měřit celkem 75 km. Jedna z nových erzet se pojede nad Blanskem a další účastníky zavede přímo do serpentin na dohled hradu v Boskovicích. Mapky trati i umístění pracovišť v areálu BVV jsou pro zájemce k vidění na oficiálních stránkách soutěže.

RZ 2/6 „Veselická“, délka 8,83 km, 100 % asfalt.
U Blanska, ale na opačné straně města, než v loňském roce, kdy se jela RZ Vranov – Blansko, se pojede RZ Veselická, tedy Blansko – Vavřinec, která je zcela nová. RZ startuje na okraji města Blanska, známého vyznavačům jeskyní a krasových jevů, a po několika obloucích ve stoupání na kvalitním širokém povrchu posádky opustí město. Trať pokračuje poměrně rychlou pasáží s několika záludnými zatáčkami k Těchovu, kde na posádky čekají dva umělé retardéry. Po průjezdu obcí následuje rychlá pasáž do Veselice, přibržděná jedním retardérem v odbočce na Suchdol. V závěrečné části se RZ „zamotá“ po místních komunikacích v obci Vavřinec a těsně za obcí, v klesání do Sloupu, je cíl RZ.

Zkouška je přístupná zejména v místě startu a cíle, tedy z Blanska, či obce Vavřinec. V cíli ale bude omezena možnost parkování. Prostřední pasáž je naopak obtížně přístupná a to pouze pěšky. K RZ se dá přijet také přes Češkovice a Obůrku nebo po komunikaci z Petrovic do Veselice. Návštěvníci této RZ mohou sledování rallye případně spojit s jinými zážitky pro celou rodinu – ať již s návštěvou nedaleké rozhledny, případně přímo známých jeskyní Moravského krasu a Macochy, které jsou nedaleko tohoto úseku. V jeskyních je ovšem zaveden rezervační systém a vstup je třeba zajistit si dopředu.

RZ 3/7 „Boskovická“, délka 4,43 km, 100 % penetrace.
Tato další zcela nová RZ startuje na okraji města Boskovice, známých svým židovským , ale také westernovým městečkem. V úvodní části trať mírně klesá údolím říčky Bělé pod zříceninou hradu k osadě Pilský Dvůr. Velmi zajímavou pasáží s dvojitým obloukem a „nakopávacím“ mostkem překonává potok a blíží se k levému pravoúhlému odbočení na Újezd. Po vjezdu do lesa následuje prudké stoupání až do cíle RZ v obci Újezd u Boskovic, vyšperkované množstvím nejrůznějších zatáček všech možných stupňů obtížnosti. Tuto pasáž označují odborníci za velmi zajímavou a to jezdecky i divácky. Povrch RZ tvoří hodně pospravovaná a uskákaná penetrace. Závěrečné stoupání mohou pamětníci pamatovat i jako závod do vrchu.

Tato relativně krátká zkouška je přístupná od startu nebo od cíle, ale také zhruba v polovině délky s příjezdem od obce Lhota Rapotina. Právě z tohoto úseku budou dostupné některé zajímavé pasáže a uvedené odbočení i stoupání.

V opačném směru proti minulému ročníku se pojede osmnáctikilometrová RZ nazvaná Tišnovská ( RZ 4 a 8), která byla součástí všech předchozích brněnských soutěží, a v nezměněné podobě se pojede také RZ Adamovská ( RZ 1 a 5).

Autotec rally 2004 bude předehrou červnového automobilového veletrhu Autotec Brno 2004 , který bude letos věnován zejména nákladním automobilům. Právě podle automobilových velerhů v areálu BVV má brněnská rallye název a jelikož názvy ( i náplň) těchto veletrhů se pravidelně střídají (Autosalon a Autotec), střídají se také názvy soutěže, která má za sebou tři úspěšné ročníky a která si získává stále větší oblibu. Do budoucna by navíc pořadatelé chtěli namísto jednodenní sprintrallye organizovat soutěž dvoudenní a s rychlostními zkouškami se opět vráti do areálu výstaviště, kde se závodilo v prvním ročníku akce.

Dosavadními vítězi jsou Tomáš Hrdinka a Petr Gross, kteří s vozem Subaru Impreza WRC vyhráli premiérový ročník 2001 a Tomáš Vojtěch a Štěpán Palivec, kteří byli nejúspěšnější v roce 2002, tehdy s vozem Toyota Corolla WRC. Do třetice se do seznamu vítězů v roce 2003 zapsal Stanislav Chovanec s Karlem Holáněm a s vozem Škoda Octávia WRC. Letos je největším favoritem na prvenství úřadující mistr ČR Václav Pech s Petrem Uhlem s vozem Ford Focus WRC a úřadující mistr jednodenních sprintrally Štěpán Vojtěch s Michalem Ernstem s vozem Peugeot 206 WRC. Celkem je přihlášeno 127 posádek, z toho 18 posádek pojede s historickými, ale mnohdy stále ještě krásnými i rychlými vozy.

Sobotní Autotec rally 2004 bude také součástí akce Brno- město uprostřed Evropy, známé především mezinárodním festivalem ohňostrůjců i řadou dalších akcí. O dva týdny později se na brněnském Masarykově okruhu pojede jeden z nejvýznamnějších závodů sezóny – Mistrovství světa FIA GT (29 a 30. května), nazvaný jako LG Super Racing Weekend Matador 2004, přičemž gétéčka budou doplněna i o řadu dalších závodů. Na startu hlavního tříhodinového závodu se mimochodem má objevit také domácí brněnský jezdec Jan Vonka a pražský závodník Jaroslav Honzík, který v poslední době střídá starty na okruzích se starty na automobilových soutěžích. Oba pojedou s vozy porsche.

Veškeré další informace najdete na oficiálních stránkách soutěže www.rallyvyskov.cz Autotec rally 2004 odstartuje v sobotu 15. května v 8 hodin ráno, cíl je v plánu v 16,30 hodin. Start i cíl jsou na rampě před hlavní bránou BVV.

Tisková informace číslo 7 k Autotec rally 2004

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!