26. 5. 2004 00:00 − 2283× − 0

Václav Pech: Krumlov je náročnou soutěží

Rozhovor Posádka Euro Oil teamu Václav Pech jun.-Petr Uhel je v plných přípravách na Seat Rallye Český Krumlov, která uzavře první polovinu letošního mistrovství.


foto: Dan Porazil

Václav Pech junior vykročil za obhajobou titulu šampióna Mezinárodního Mistrovství ČR v rally a ačkoliv nevyhrál ani jeden podnik z úvodních tří soutěží, vede průběžné pořadí před Martinem Prokopem a Janem Kopeckým.

V úvodní Jänner Rallye skončil Václav Pech na třetím místě, v prazvláštní Rallye Šumava skončil pátý a v Rallye Matador Tatry obsadil stříbrnou příčku. Posádka Euro Oil teamu Václav Pech jun.-Petr Uhel je v plných přípravách na Seat Rallye Český Krumlov, která uzavře první polovinu letošního mistrovství.

Vašku, jaká bývá Rallye Český Krumlov?
"Soutěž v Českém Krumlově je pro jezdce asi nejnáročnější soutěží. Pro techniku je náročnější Barum Rallye a Rallye Bohemia, ale tratě v okolí Českého Krumlova jsou pro posádky asi nejtěžší. Jede se na pěkném asfaltu, který není rozbitý, proto se může dosahovat skutečně velkých rychlostí. Jenže rychlostní testy vedou většinou na silnicích širokých zhruba tři metry a to je velký rozdíl, než když se závodí na dvouproudé silnici. Na těchto erzetách není prakticky žádný prostor pro korekci případné chyby.
To může být jeden z důvodů, proč naše přední posádky na této soutěži v minulosti měly poměrně těžké nehody. Pokud někdo ze špičky těžce havaroval, tak to většinou bylo právě v Českém Krumlově."

Máš z této soutěže respekt?
"Určitě ano. Na této soutěži je třeba jet s rozmyslem více než kde jinde. Každá chyba je zde krutě potrestána."

Těšíš se tedy vůbec do Českého Krumlova?
"Rozhodně ano. Já mám tuto soutěž velmi rád, i když z ní mám respekt. Umím na tyto rychlostní testy nastavit auto a rád na nich závodím. Jsou to vždy pěkné závody. Tato soutěž má prostě jiný charakter tratí než ostatní naše rallye."

Může o výsledku rozhodnout počasí?
"Ano. Soutěž v Českém Krumlově je dost často náchylná na nevyzpytatelné změny počasí. V servisní zóně je třeba jasno a na rychlostních zkouškách prší. Je to velmi náročné na odhad momentální a budoucí situace."

Soutěž v Českém Krumlově je oblíbená i mezi diváky.
"To je pravda. Já bych velmi rád apeloval na diváky, aby skutečně přemýšleli, z kterých míst budou sledovat soutěž. Já jsem měl na Rallye Šumava kolizi s diváky a nic podobného bych již nechtěl zažít. Při průjezdu rychlostními testy někdy úplně žasnu, kam jsou schopni si fanoušci stoupnout. Zvlášť na Krumlově je to velmi ošemetné. Je třeba si uvědomit, že i když stojí diváci relativně daleko na louce, tak nemusejí být vůbec v bezpečí. Pokud se dostane vůz na louku, tak po trávě jede jako po "zeleném ledě" a je velmi těžko ovladatelný. Proto spíš než o vzdálenosti od trati přemýšlejte o místě, kam by se vůz neměl dostat vzhledem k fyzikálním zákonům."

Děkuji za rozhovor.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!